Разглобяване и ремонт на едноръкохватков смесител за баня

Нищо на света не е вечно. Това важи с пълна сила и за смесителя в банята. С времето някои части на смесителя могат да се износят/захабят, което е предпоставка за редица проблеми: течове, лошо налягане, шум при пускане на водата и други. Експертите на СИКО са събрали за Вас кратко ръководство за това как се разглобява смесител за баня и как се монтира нов.

Смесителят в банята е не просто част от интериора, а необходимост, без която никое съвременно домакинство не може да функционира нормално. Именно в банята е първото място, от което започва всяка наша сутрин. Там правим тоалета си, мием си лицето, зъбите и ръцете след всяко ползване на тоалетната.

Ето защо е важно смесителят в банята ни да функционира правилно и безпроблемно да можем да настройваме желаната от нас температура и налягане на водата. Никой не обича рано сутрин да мие лицето си с ледена вода, нали?

Смесителят е онова устройство, което смесва горещата и студената вода и благодарение на него ние получаваме перфектния микс, от който имаме нужда и желаната от нас температура за секунди. Най-разпространените, най-качествените и най-търсените смесители за баня са едноръкохватковите, които функционират посредством лост. Чрез него с леко движение наляво (топла вода) или надясно (студена вода) ние регулираме температурата на водата, а с движение нагоре и надолу настройваме струята/налягането.

Едноръкохватковите смесители имат няколко основни компонента:
● Тяло с чучур
● Глава/патрон, която регулира притока на вода
● Ръкохватка
● Уплътнения

За да можете да демонтирате смесителя, ще Ви трябват:
● Отвертка
● Клещи
● Шестограм
● Гаечен ключ /за предпочитане регулируем/

Разглобяване и ремонт на едноръкохватков смесител за баня

Кратко ръководство за демонтиране на едноръкохватков стоящ смесител

1. Започнете със спирането на водата от спирателния кран. Уверете се, че няма да има водоподаване към смесителя, докато работите по него.
2. След като спрете водата от спирателния кран, пуснете водата от смесителя, за да може да се изхвърли остатъчната вода и оставете да тече, докато не спре напълно и пак сложете лоста надолу.
3. Следващата стъпка е самото разглобяване. Ако на смесителя има едно малко капаче със синьо и червено (което показва къде е студената и къде топлата вода) - махнете го с помощта на ножче. Вътре в дупчицата има един болт, за който ще Ви трябва шестограм или малка отвертка. Развийте го. Ако има лостче на смесителя, развийте го ръчно и тогава с развийте скрития болт. Клещите може да Ви потрябват, ако не можете да въртите шестограма лесно - тогава го хванете с клещите и чрез тях ще успеете да го развъртите.

Разглобяване и ремонт на едноръкохватков смесител за баня


4. Продължете като издърпате лоста нагоре и свалите горната му част. Ако го ползвате от много време, може да се наложи да вкарате повече сила.
5. Следващата стъпка е да свалите пръстена на смесителя. Той е част от тялото на смесителя (между основата на смесителя и лоста) - може да го направите с ръце или ако Ви е много трудно, помогнете си с клещите. Пръстенът е изцяло декоративна част и няма друга функция, но внимавайте да не го издраскате, понеже той е част от видимата страна на смесителя, така че, внимавайте.

Разглобяване и ремонт на едноръкохватков смесител за баня


6. Вече можете да се насочите към гайката, която виждате в тялото на смесителя. Развийте я с гаечен ключ. Именно тази гайка притиска главата на смесителя надолу. Махнете ли нея, значи сте стигнали до основата на Вашата задача: главата/патрона на смесителя. Издърпайте я.

Разглобяване и ремонт на едноръкохватков смесител за баня


7. Уверете се, че няма чужди тела в корпуса на смесителя или други уплътнения. Опипайте добре с пръсти и извадете гумичките, които се намират вътре и стоят под самата глава, ако има такива.

По смесителя се стича вода, капе и не функционира добре? Можете да ремонтирате и подменяте две основни части в него. Основните ремонти,които можете да извършите сами на Вашия смесител са: да смените главата на смесителя с нова или да подмените само уплътнителните пръстени вътре.

И в двата случая няма да Ви струва скъпо, но е по-добре да смените направо главата. Ако сте решили, че е нужна подмяна на някоя част на смесителя, трябва да разполагате с оригинални части - нова глава, която трябва да е абсолютно еднаква с тази, която подменяте, както и комплекта уплътнителни пръстени. Можете да свалите тези стари части и да отидете с тях в магазина, за да потърсите оригинални продукти заподмяна.

Ако смесителят е в гаранция, можете да потърсите решение и в магазина, от който сте закупили продукта. Ако има следи от вода, която се стича по смесителя/крана, можете да навиете гайките допълнително.

Ако няма ефект, сменете уплътненията и гумичките на смесителя. Най-добре е да смените цялата глава.

Смяна на патрона/главата на смесителя

Много е икономично да смените главата на смесителя си, вместо да купувате нов. Ето няколко лесни стъпки, които можете да изпълните сами, за да ремонтирате и смените главата на смесителя в банята лесно и бързо. След като вече сте извадили стария патрон и сте изпълнили всички 7 стъпки от предната част на статията, сега е време да поставите новата глава.

ВАЖНО: Попийте доколкото е възможно остатъчната вода вътре в гнездото (най-лесно е с обикновена гъба за чинии, която пъхате вътре, за да попие водата и изтисквате в мивката).

1. Инсталирайте новата глава в корпуса на смесителя, откъдето извадихте старата глава. Различните модели изглеждат по различен начин, НО винаги имат един зъбчета/крачета, които трябва да стъпят на точно определено място вътре в смесителя, т.нар. “легла”. Трябва да поставите главата точно по определен начин - ориентирайте се именно по тези елементи.След като главата застане на място, върнете в обратен ред всички части на смесителя.
2. Монтирайте обратно голямата гайка отгоре първо с ръка и после с гаечен ключ като затегнете умерено. Не натягайте гайката прекалено много с всичка сила!
3. Сложете обратно и “изкуствената гайка” (пръстена), която представлява част от външното тяло на смесителя между основата и лоста му.
4. Поставете тялото на лоста така, че да хлопне добре.
5. Пуснете водата и пробвайте дали всичко е наред.
6. След това навийте отново малката гайка вътре в лоста на смесителя, с която започна всичко и поставете на място капачето.

Монтаж на нов смесител

При покупка на нов смесител ще получите книжка с подробни инструкции за монтаж. Ако нямате такава, ето как да монтирате новия си смесител в банята. Първо демонтирайте всички части на стария смесител, както описахме в първата част на тази статия и махнете всички части от стария смесител, така че мивката Ви да остане празна и дупката за смесител в нея куха.

Какво ще Ви трябва?

● Гаечни ключове
● Шестограм
● Отвертка
● Ножовка/трион за метал

Стъпки:
1. Първо поставете уплътнението върху дупката за смесителя на самата мивка. Това е една кръгла гумичка, която трябва да застане и да прилепне около дупката за смесителя на мивката.
2. Вземете новия смесител с прикрепените към него маркучи за топла и студена вода и напъхайте маркучите в дупката на мивката от горния край, така че да излязат от долния край на мивката, а тялото на смесителя да прилепне плътно. Дръжте с една ръка смесителя през цялото време на място.
3. Хванете двете тръби отдолу и опъвайте така, че смесителя да стои на място. От това положение вземете от комплекта на новия Ви смесител затягащата
подложка (кръгла част с дупка) и промушнете двата маркуча в нея.
4. Поставете отдолу на подложката затягащите гайки от комплекта и ги затегнете леко.
5. Сега проверете дали тялото на смесителя е прилепнало плътно на място и дали стои правилно върху мивката. Наместете го при нужда. След като се уверите, че смесителя е поставен правилно, навийте добре гайките отдолу с гаечен ключ, но не натягайте с всичка сила!
6. Свържете маркучите с изходите за топла и студена вода.
7. Пуснете водата от спирателния кран. Вече сте готови да ползвате Вашия нов смесител.

Това са стъпките в най-общ план. Все пак е добре да прочетете детайлно ръководство за инсталация на новия Ви смесител. Монтажът на различните модели смесители зависи от самия вид на смесителя - стоящ, стенен, с два крана, с една ръчка. Добре е да познавате основните компоненти на смесителя и да знаете кое какво е.

При подмяна на смесителя в банята се подменя и сифона на мивката заедно с механизма за отваряне и затваряне на капачката. Внимавайте по време на работа с инструментите да не надкраскате и повредите тялото! Ако имате инструменти с омекотени работни повърхности ще бъде чудесно!

Няколко насоки от нас за запазване на живота на смесителя по-дълго:
● Не пускайте водата с резки движения на лоста. Правете го плавно и не натягайте дръжката/кранчетата докрай.
● Ако почиствате частите на смесителя 2 пъти в годината, ще удължите живота му с няколко години.
● Имайте предвид, че честото разглобяване на смесителя има своите негативи като например това, че винтовите връзки се влошават.

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате