Най-близкия магазин до вас: Вижте всички магазини
Нашите магазини Телефон на клиента 0700 15 015

от фасадата до банята ®

Как да изберем нови плочки за баня

07.05.17

Колкото и важна да е визията на една баня, със сигурност много важно е също тя да бъде чиста и поддържана. Една от главните причини плочките да са предпочитана настилка в банята е именно лесното им почистване и устойчивостта им на дезинфектанти, а понякога  дори и на препарати с абразивни частици. Изборът на плочки за баня си е една доста трудна и отговорна задача. Добрата визия  само не  е достатъчна за да определим, че дадени плочки за подходящи. Трябва да обърнем вмание на няколко неща, ако искаме освен красива баня, тя да бъде качествено направена, без нужда от постоянни досадни ремонти, които губят време и пари.

Има няколко основни фактора, които е добре да спазваме при избора на нови плочки за баня, особено ако искаме следващото сменяне да е поне след десетилетие. Пазара предлага толкова богато разнообразие, че човек лесно може да се почувства объркан. Сред всичкия този избор как можем правилно  да се фокусираме върху плочките, които отразяват личния ни вкус? Ще отбележим няколко момента, които са от съществено значение при изора на нови плочки за  баня.

Резултат с изображение за new bathroom tiles

Вид и материал на изработка

На първо място ще обърнем внимание на материала, от който са направени. Това е фактор, който повечето хора пренебрегват, но всъщност оказва голямо значение най-вече върху издръжливостта на поставените нови плочки.

Плочките  за баня могат да бъдат от най-разнообразен материал. Сред  най-предпочитани са тези от гранитогрес, тъй като са гладки, не пропускат вода и са лесни за поддържане. Единственият им недостатък е, че могат да бъдат надраскани и това да ги повреди  и да ги направи с не добър външен вид.

Друг вид плочки за баня са мраморните. Те се препоръчват за любителите на лукса и стила. Изключително красиви са, но това, което трябва да знаем за мрамора е , че е труден за поддържане. Мраморът е много красив, но се препоръчва за  обширни бани, с  много добра вентилация и  достатъчно време за подръжка, тъй като трябват периодични грижи и винаги да бъде сух.

Други предпочитани плочки за баня са тези от теракот. Недостатък при тях е , че са по-порести, пропускат повече вода и това ги прави по-трудни за почистване. Традиционалистите предпочитат старите фаянсови плочки за баня, които отдавна са доказали своето качество.

Плочките от фаянс се препоръчват основно за стените в банята. Те са лесно чупливи и не са подходящи за пода в банята. В технологията на тяхната изработка не се включва пресоване на продукта.

Последния писък на модата са стъклените плочки. Те предават един различен, ефирен вид на банята. Често ги използват за изработването на душ кабини, джакузита или различн шкафчета за баня и др.  Те не се препоръчват за обществени помещение, тъй като са лесно чупливи, а и понякога прозрачни. Те също предлагат голямо разнообразие от цветове, форми  и дори изображения. А ако все пак, стъклените плочки Ви харесват, но Ви звучи прекалено екстравагантно и смело решение, може да ги използвате само, като декор.

Резултат с изображение за glass tiles bathroom ideas

 Избирайки вида на плочките в банята си, не пропускайте да обърнете внимание и на това, къде ще бъдат поставяни. Има значение дали ще са за пода, стените или просто декоративни. Плочките, които се поставят по пода следва да имат компактна структура, с по-ниска водопоглъщаемост в сравнение с плочките на стената. Ето защо тези характеризиращи се с устойчивост от износване и от агресивни химикали са едно чудесно решение. Също така, при избора на плочки за пода в банята, много важно е да се обърне внимание на хлъзгавината.  Гладките, полирани плочки се превъръщат в истинска пързалка щом се намокрят и за това се препоръчват такива с матирана повърхност, при които сцеплението е по-добро.За стените могат да се използват  и плочки  от фаянс , с по- мека структура. Те не са подходящи за пода, защото са лесно чупливи и се износват бързо.

Основното, което трябва да се вземе под внимание при избора на плочки за банята е влагоустойчивостта, както и устойчивостта на корозивни вещества. Трябва да се обърне внимание  и на абсорбирането на влагата, което може да се получи при висока влагопропускливост. За това най-добре е плочките да бъдат с ниска водопропускливост.Банята е помещение, в което обикновено влажността е повишена, а  и температурата често се сменя. Ето защо плочките трябва да са водоустойчиви и да имат здрава структура.

Макар че плочките са устойчиви на вода те не винаги са напълно непромокаеми. Съществен момент при избора на качествени плочки за баня, особено  за зоната около душа е да подберете плочки, които позволяват поставянето на хидроизолация преди настилането им. За целта в магазинната мрежа ще откриете хидроизолиращи комплекти и съответните плочки и то без съществена разлика в цената. Така си гарантирате едно качество, което ползвате без проблеми дълги години.

Размер и форма

Що се отнася до размера и формата на плочките за баня също има голямо разнообразие. Размера се съобразява с големината на самото помещение. Не се препоръчват големи плочки за малки бани, тъй като ще се наложи много рязане на плочките. Освен това големите плочки значително ще намалят визуално помещението. И въпреки това, ако все пак има как да бъдат поставени без рязане, могат да се постигнат страхотни, впечатляващи резултати. Малките по размер плочки – например 10×10 cm, изглеждат много  добре в по-малки бани, но многото фуги между тях (в сравнение с използването на по-големи плочки) понякога могат да създадат непривлекателен ефект. Затова, повечето хора избират средни по размер  плочки за баня (напр. 40x20cm), които днес са често срещан избор и за малки и големи бани. Когато избирате размера на плочките, трябва да се вземе под внимание и разстоянието между мивка,душ,  прозорец и т.н. Ако няма много разстояние е по-добре да се спрем на малките по размер плочки, тъй като поставянето ще бъда по-лесно, по – красиво и няма да има нужда от рязане.

Резултат с изображение за glass tiles bathroom ideas

А ако се чудите, колко точно плочки ще са Ви необходими за Вашата баня и оттам да направите преценката какви да изберете, можете лесно да сметнете, като изпозлвате калкулатор за помещения, който може да намерите безплатно в интернет. Той ще Ви помогне да разберете колко квадратни метра плочки ще  е необходимо да закупите и така лесно ще можете да си направите сметката.

 

Цветове и дизайн

Тъй като банята е помещението, в което прекраваме много лично време, е важно да се вгледаме внимателно във всеки един детайл, особено след като пазара е заринат с такова голямо разнообразие. Сле като сме преценили от какъв материал е най-подходящо да бъдат нашите плочки за баня, обърнали сме внимание на размера, на хлъзгавината и издръжливостта им, остава да обърнем внимание и на цветовете и визията. Това може би е   и най-сладката част от избора на плочки за баня.  Хубаво е да изберем плочките така, че да прилягат на цялостния дизайн на нашия дом. Ако изпитвате голямо затруднение при избора на цветове следвайте някои прости правила, за да улесните себе си. Едно такова правило е, правилото за светлите цветове. Ако помещението е малко заложете на светли и ярки цветове. Те придават простор и светлина. Стъклените плочки също са подходящи. Класика за банята е синият цвят и всички негови нюанси. Често срещно съчетание е например бели плочки със сини флорални или морски мотиви.  

Резултат с изображение за bathroom tiles  sea designs

Последните модни тенденции от тази година по отношение на дизайна на банята са вдъхновени от ръчно изработените по-сурови на вид, необработени материали. Това доставя усещане за топлина и индивидуално звучене на Вашата баня. Предпочитани тонове за новата година са охра и пустинни тонове. Също така тази година са изключително предпочитани земните цветове- охра, синьо-зелено, сиво..  Въпреки, че тъмните нюански навлизат с все сила сред интериора на баните,  използвани правилно те добавят усещане за спокойствие в атмосферата на Вашата баня и дом.

Белите плочки си остават класика в жанра. Те придават свежест и  светлина в банята, а в съчетание с няколко декоративни, стилни плочки се постига желания ефект.

Другия предпочитан цвят е така популярния напоследък цвят „еспресо”. Той придава характер на визията, но е доста смело решение и не  е подходящ за всяко помещение.

Ако искате да усещате целогодишно лятното настроение в банята си  може да изберете плочки в жълто, оранжево или  светло зелено. Тези цветове  правят асоциацията със  слънце, природа, топлота и внасят много, много свежест и настроение. Все по – актуални стават плочките в тъмно лилаво и виолетово. Лилавото е цвета на мечтите и копнежите и е доста подходящ цвяр за плочки в банята. Често сред избора на хората са  цветни мотиви, като орхидеи, лалета или пък грозде.

Резултат с изображение за new bathroom tiles designs

Модерни напоследък са комбинациите между бяло и черно и бяло и червено. Те символизират елегантност и стил. Освен това тези цветови комбинации никога не излизат от мода.

Най-важното е да заложите на Вашия любим цвят. Огромното разнообразие от нюанси дава възможност за най- различи комбинации, които ще направят банята стилна, модерна и красива.

Обзавеждането за баня има много общо с декоративното изкуство. Защото освен красота и стил, вие влагате в интериора и модерна функционалност, която да отговаря на съвременните нужди за чистота, хигиена, икономичност, пестене на водата, технологии и т.н. В този смисъл, банята вече не е само плочки, санитарен фаянс, душ или вана. Тя е пространство за пълно отпускане на сетивата, за да може тялото да си отпочине и да се зареди, така че да приеме предизвикателствата на деня.

Сподели: