Окачена тоалетна чиния или моноблок - вечната дилема

Когато става въпрос за избор на тоалетна за вашата баня, има много фактори, които трябва да се вземат предвид. Едно от най-важните решения, които трябва да вземете, е дали да изберете окачена тоалетна чиния или тоалетна чиния моноблок.

Всеки вариант има своите плюсове и минуси, а изборът, който ще направите, в крайна сметка ще зависи от личните ви предпочитания, бюджета и дизайна на банята. В тази статия ще разгледаме разликите между тези два вида тоалетни, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Какво представлява окачената тоалетна чиния?

Окачената тоалетна чиния, известна още като стенна тоалетна чиния или плаваща тоалетна, е вид тоалетна, която се монтира на стената, а не е прикрепена към пода. Самата тоалетна чиния е окачена над земята, а казанчето, в което се съхранява водата за промиване, е скрито зад стената.

Това създава елегантен и модерен външен вид, а също така може да улесни почистването на пода в банята, тъй като няма неудобни пространства за достигане около основата на тоалетната.

Предимства и недостатъци на окачената тоалетна чиния

Някои от предимствата на окачената тоалетна чиния включват:

 • Спестяване на място: Тъй като тоалетната чиния не е прикрепена към пода, тя заема по-малко място в банята, което я прави добър избор за по-малки помещения или такива с ограничено пространство.
 • Регулируема височина: Окачената конструкция позволява известна гъвкавост по отношение на височината на тоалетната чиния, която може да се регулира, за да отговаря на нуждите на различните потребители.
 • Лесна за почистване: Без видимо казанче или тръбопроводи окачената тоалетна чиния се почиства по-лесно, отколкото традиционната тоалетна, монтирана на пода.

Има обаче и някои потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид:

 • Монтаж: Окачената тоалетна чиния изисква професионален монтаж, тъй като трябва да бъде здраво закрепена към стената и свързана с водоснабдителната и отходната тръба.
 • Цена: Окачените тоалетни чинии обикновено са по-скъпия вариант, както по отношение на първоначалната покупна цена, така и на разходите за монтаж.
 • Поддръжка: Тъй като казанчето е скрито зад стената, всяка поддръжка или ремонт може да изисква отваряне на стената, което може да бъде скъпо и отнемащо време.

Какво представлява моноблок тоалетната?

Тоалетната с моноблок  е по-традиционен тип тоалетна, при която тоалетната чиния и казанчето са свързани в едно цяло. Казанчето е разположено директно върху тоалетната чиния, като връзката между тях е видима. Този тип тоалетна е най-разпространеният и познат вариант и често се разглежда като сигурен и надежден избор.

Предимства и недостатъци на моноблок тоалетната

Някои от предимствата на моноблок тоалетната включват:

 • По-ниска цена: Моноблок тоалетните обикновено са по-евтини от окачените варианти, както по отношение на покупната цена, така и на разходите за монтаж.
 • Лесен монтаж: Тъй като казанчето и тоалетната чиния вече са свързани, монтажът е сравнително лесен и често може да бъде извършен от компетентен майстор.
 • Достъпност: Видимите казанче и тръбопроводи улесняват достъпа до тях за евентуална поддръжка или ремонт.

Съществуват обаче и някои потенциални недостатъци, които трябва да се вземат предвид:

 • Ограничения на пространството: Моноблок тоалетната заема повече място на пода, отколкото окачената тоалетна чиния, така че може да не е подходяща за по-малки бани или за такива с ограничено пространство.
 • Почистване: Видимите тръби и връзката между тоалетната чиния и казанчето могат да затруднят почистването на тоалетната, тъй като има повече кътчета, където могат да се натрупат мръсотия и замърсявания.
 • Шум: Някои моноблок тоалетни могат да бъдат шумни по време на работа, особено ако казанчето не е добре изолирано.

Как да направите правилния избор между окачена тоалетна чиния и моноблок тоалетна?

Изборът на правилния тип тоалетна за вашата баня е важно решение, което може да окаже значително влияние върху цялостния вид, усещане и функционалност на помещението. Два популярни варианта, които трябва да разгледате, са окачените тоалетни чинии и моноблок тоалетните.

Въпреки че всяка от тях има своите предимства и недостатъци, правилният избор се свежда до разбирането на вашите специфични нужди и предпочитания. Ето някои фактори, които трябва да вземете предвид, когато решавате между тези два вида тоалетни.

 Пространство

Пространството, с което разполагате в банята си, е ключов фактор при избора между окачена тоалетна чиния и тоалетна чиния моноблок. Окачената тоалетна чиния се монтира на стената, което означава, че заема по-малко пространство от моноблок тоалетната. Това я прави добър вариант за по-малки бани или такива с ограничено пространство.

От друга страна, моноблок тоалетната чиния се поставя директно на пода и заема повече място, което може да я направи по-добър избор за по-големи бани.

Стил

Стилът на банята е друг важен фактор, който трябва да вземете предвид, когато избирате между окачена тоалетна чиния и тоалетна чиния моноблок. Окачената тоалетна чиния има елегантен и модерен вид, който може да добави нотка на изтънченост към вашата баня.

Този стил е особено подходящ за съвременни или минималистични пространства. Тоалетната чиния моноблок, от друга страна, има по-традиционен вид и може да бъде по-добър избор за бани с по-класически или винтидж дизайн.

 Монтаж

Процесът на монтаж на окачена тоалетна чиния е по-сложен от този на моноблок тоалетна чиния и обикновено изисква професионален монтаж. Това е така, защото тоалетната чиния трябва да бъде здраво закрепена към стената и свързана с водоснабдителната и отходната тръба.

От друга страна, моноблок тоалетната чиния е по-лесна за инсталиране и често може да бъде извършена от компетентен майстор-любител. Ако се справяте удобно с проектите "Направи си сам" и имате известен опит във водопроводните инсталации, тоалетната с моноблок може да е по-добрият вариант за вас.

 Поддръжка

Както окачените тоалетни чинии, така и моноблок тоалетните изискват поддръжка и ремонт от време на време. Видът на необходимата поддръжка обаче може да се различава при двата вида тоалетни.

Окачената тоалетна чиния има скрито казанче, което може да бъде трудно достъпно при необходимост от ремонт, което може да направи поддръжката по-сложна и скъпа. Тоалетната чиния с моноблок, от друга страна, има видимо казанче и тръбопроводи, което улеснява достъпа до нея при необходимост от поддръжка или ремонт.

 Разходи

И накрая, цената винаги е фактор при избора на продукт за подобряване на дома. Окачените тоалетни чинии обикновено са по-скъпи от моноблок тоалетните чинии, както по отношение на първоначалната покупна цена, така и на разходите за монтаж. Ако разполагате с ограничен бюджет, моноблок тоалетната може да се окаже по-достъпен вариант.

 Заключение

В заключение, изборът между окачена тоалетна чиния и моноблок тоалетна в крайна сметка зависи от вашите специфични нужди и предпочитания. При вземането на решение вземете предвид пространството, с което разполагате, стила на вашата баня, уменията ви за "направи си сам", изискванията за поддръжка и бюджета.

Като отделите време да прецените плюсовете и минусите на всеки вариант, можете да направите правилния избор за вашия дом и да гарантирате, че новата ви тоалетна отговаря на всичките ви нужди. Разгледайте всички предложения на най-добрата цена в СИКО.

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате