Как се лепи теракот?

Теракотът е керамична плочка, подходяща за полагане в закрити помещения. Самата дума “теракот” означава буквално “изпечена земя”. Този вид плочки може да бъде натурален (в червени и глинени нюанси) или гланциран. Натуралните теракотени плочки не са подходящи за полагане в мокри помещения, защото порестата им повърхност поглъща вода.

От друга страна, производителите на теракот са намерили начин как да разрешат проблема с просмукване на вода в плочките като предлагат на пазара гланциран теракот, който не пропуска вода в плочката и може да се поставя дори и в банята.

Ето няколко причини да изберете теракот за Вашия проект:

 • Теракотът е известен със здравината си. Твърдостта на теракотените плочки ги прави подходящи за полагане в помещения, където има голямо натоварване и са устойчиви на износване.
 • Теракотът е по-лек от гранитогреса. Лекотата на теракотените плочки позволява да се лепят и върху гипсокартон.
 • Теракотът е с много достъпна цена и няма да натежи на бюджета Ви. Изключение правят шедьоврите ръчно изработени теракотени плочки.
 • Теракотените плочки се обработват/режат по-лесно. Това прави процесът на лепене на плочки по-безпроблемен.
 • Плочките теракот имат невероятни дизайни и цветове, които ще задоволят всеки вкус и ще се впишат във всеки интериор.

Поставяне на теракот - направи си сам

Как се лепи теракот?

Лепене на теракот не трябва да звучи сложно, защото не е. В същността си процесът на лепене на подови плочки е еднакъв за всички видове плочки с някои леки различия (размерът на плочката и основата на пода).

В тази статия специалистите на СИКО са подготвили важна информация за всички ентусиасти, на които им предстои лепене на плочки за първи път. Ще преминем заедно през всички етапи на процеса от подготовка на основата и подредба на плочките до кулминационния момент - лепенето на теракот.

Подготвяне на основа за лепене на плочки теракот

Въпрос: Къде е подходящо да поставим теракот?

Теракот можете да поставите както на пода, така и на стените. Също така теракотът е подходящ за лепене директно върху стари плочки и мозайки. Използва се изцяло за вътрешно приложение.

Подготвяне на основа за лепене на плочки теракот Лепене на плочки

При новопостроени сгради и новоизляти основи

Преди да се заемете с лепене на плочки, трябва да изчакате основата да изсъхне напълно - това може да отнеме до 3 месеца в зависимост от материала на самата основа. Мястото, на което ще лепите плочките, трябва да бъде почистено и обезпрашено.

Специалистите препоръчват да направите замазка, за да осигурите идеално гладка повърхност и да не допуснете компрометиране на плочките след време.

Ако Ви предстои лепене на плочки върху стари плочки, обърнете внимание на следното - при лепене на плочки директно върху други плочки, трябва да проверите старите плочки. Посредством гумено чукче проверете покритието за кухини.

При наличие на кухини под старите плочки, трябва да махнете всяка такава компрометирана плочка, за да избегнете проблеми с теракота, който ще лепите отгоре после.

Запълнете кухините с ремонтен разтвор и изчакайте да изсъхне напълно. След това грундирайте повърхността и отново изчакайте да изсъхне добре според указанията на производителя.

За да се справите с лепенето на теракот, трябва да обърнете особено внимание на следното - за лепене на плочка върху плочка трябва да използвате професионално лепило за плочки.

Ако ще лепите върху стари гланцирани плочки, например, при използване на обикновено лепило гланцираната основа на старите плочки ще има слаба връзка с него и рискувате отлепяне на теракота впоследствие.

Ето защо трябва да се консултирате с професионалисти какво лепило за плочки да изберете в зависимост върху каква повърхност ще ги лепите.

Ако имате намерение и мерак за лепене на плочки върху боя, обърнете внимание на следното:

 • Боята е подходяща за покриване с теракот, ако отговаря на следното условие - с помощта на остър инструмент нанесете върху боята няколко (поне 10) хоризонтални черти с разстояние около 2 мм. и ги пресечете със същия брой вертикални черти, така че да образуват малки квадратчета.

За да сте сигурни, че лепене на плочки върху боя е добра идея, този експеримент ще Ви помогне. Трябва поне 80% от образуваните квадратчета да останат на стената. Ако се отчупят повече от 20%, трябва да свалите цялата боя.

Как трябва да планираме подредбата и лепенето на теракот?

Как да подредим и лепим теракот

Как се редят плочки? Това е тема, за която могат да се пишат книги. Тук ще Ви споделим най-значимите фактори и похвати за това как да подредите правилно плочките на пода и на стените.

За да бъде проектът Ви издържан, той трябва на първо място да бъде красив, нали така? Естетическата красота на подредбата на плочките е от изключително значение. Най-сигурният начин за подредба на плочки е чрез 3D проект от СИКО.

Подредбата на плочките се оказва значима не само за да бъде красива за окото, но и за стабилността на плочките. Например, парчета плочки не може да се слагат под тежести или натоварени пространства.

Ето защо ако се налага рязане на плочка, то “изрязаните” елементи се слагат в краищата, където има най-слабо натоварване. Специалистите съветват да режете парчета, не по-малки от ½ от размера на плочката - в противен случай рискувате спукване или счупване на парчето при лепене или след това.

Подредбата на теракота зависи от много неща, свързани с помещението: къде има врата, прозорец, прави ъгли, криви стени, неправилна форма на помещението и т.н. Разбира се, от съществено значение са и дизайнът и размерът на плочките.

Не слагайте големи по размер плочки в малки помещения! Ето златни правила и универсални решения за редене на плочки според формата и размера на помещението.

Редене на теракот

Редене на плочки на под в помещение с правилна форма

При правилна форма на помещението, можете да започнете реденето на плочките от точката, в която е средата на помещението, и да вървите към краищата.

Това ще създаде усещане за симетрия и завършеност. Също така в краищата плочките, които са отрязани, ще са с еднакви размери и така на 100% проектът ще изглежда изпипан и успешен.

Редене на плочки на под в помещение с неправилна правоъгълна форма.

Облицоването започва с цели плочки в посока от най-видимата част на помещението към срещуположната страна. Така в края на помещението, в който може би ще се наложи да режете плочки, няма да е във “видимата” част на помещението и естетически подът ще изглежда добре.

Редене на плочки на под в разчупено помещение, в което липсват перпендикулярни стени

Тук нещата изглеждат по-сложни, но, спокойно, не са.

Можете да действате по следните начини:

 • Започнете реденето на цели плочки от правия ъгъл, който сключват две от стените.
 • Ако няма такива стени с прав ъгъл, най-добре е да започнете реденето на плочките на пода от стената, на която е вратата на помещението. Така отново ще постигнете симетрия и естетическа красота.

Редене на плочки на стена

При реденето на плочки за стена започнете от определяне на средата на стената по ширина - трябва да определите средата на стената и в тази точка на средата трябва да има фуга, съответно от средата към краищата ще има еднакъв брой плочки от двете страни на тази мислена фуга и еднакви “парчета” в краищата.

Това не е трудно и ще се справите с лекота с определянето на тази част от реденето на плочки на стена.

По-важният момент е определяне на реденето на плочки по височината на стената. Първо, трябва да решите дали ще облицовате цялата стена с плочки, или стенните плочки ще са по-ниско от тавана, тоест, частично облицоване на стената с плочки.

Ако решите да лепите плочки по цялата височина на стените, имате два варианта:

 • Да започнете подреждането на плочки отгоре надолу, като в този случай отрязаните парчета плочки ще са най-ниско, плътно долу до пода.
 • Да започнете отдолу нагоре реденето на цели плочки от пода в посока нагоре до самия таван и най-отгоре всъщност ще са парчетата плочки.

Важно! - Ако Ви предстои лепене на плочки в банята, започнете от стените. Лепенето на стените се започва винаги отдолу нагоре и първият ред (този, който ще опира в пода впоследствие) се прескача и лепенето на плочки започва от втори ред нагоре!

Това се прави по няколко причини:

 1. При процеса на лепене на плочки на стените със сигурност ще цапате пода - затова плочките на пода се лепят след като сте готови с плочките по стените.

Така ще запазите красотата на плочките и ще си спестите много чистене и търкане после, а може би и тотално перманентно повреждане на подовите плочки.

 1. Когато сте готови със стените, лепите и пода, но тъй като винаги стенните плочки трябва за “затварят” пода, а реално стенните се лепят преди подовите плочки, задължително се прескача първия ред на стенните плочки - първият ред се лепи последен.

Ако лепите стенни плочки до средна височина на стената или малко по-високо, препоръчваме да започнете с реденето на цели плочки от най-високата точка на облицовката към най-ниската (тоест, пода).

Предвиждайте фугите! Задължителни за всеки проект с плочки са деформационните фуги. В най-общи линии трябва да имате 8 мм. или 10 мм. фуга на всеки 6-8 м. от облицовката.

В крайна сметка най-важното при реденето на плочки е естетическата завършеност. Спазвайте простото указание и проектът Ви ще бъде по правилата за естетическа красота - парчетата и рязаните плочки да са извън обсега на зрителното поле - скрити в ъглите на пода, високо или ниско на стените.

Лепене на плочки - как се лепи теракот?

Необходими инструменти:

-       Назъбена маламашка

-       Гладка мистрия

-       Гумен чук

-       Нож за рязане на плочки

Има два начина за лепене на плочки - дебелослойно лепене на плочки и тънкослойно лепене на плочки. Какви са разликите между тези методи за лепене на плочки и кой вариант да изберем?

Дебелослойно лепене на плочки

Делебослойното лепене означава да лепите теракота на “легло” от 15 мм. лепило. Този метод донякъде може да е много добър, защото чрез него можете да компенсирате неравностите на основата, но за него се изискват много умения и професионализъм.

Също така за дебелослойно лепене на плочки влиза и повече материал, тоест, ще имате по-голям разход на лепило.

Тънкослойно лепене на плочки

Това е най-препоръчвания метод за лепене на плочки. Условието за него обаче е да имате идеално гладка повърхност - в противен случай нещата няма да се получат. 

С помощта на гладка мистрия нанесете върху пода/стената (в зависимост ще къде лепите) равномерно количество лепило и го разнесете. С назъбената маламашка минете по вече поставеното лепило и направете “гребен”.

След това просто поставете плочката на желаното място и я фиксирайте с помощта на гумено чукче - правете го всеки път, за да избегнете кухини и евентуално пукане на плочките после!

За лепене на цокъл, то просто обърнете метода и разнесете на гребен лепилния слой върху самата плочка. Не забравяйте за фугите между плочките - използвайте монтажни кръстчета.

Бонус съвет: За стени в мокри помещения слоят на лепилото трябва да е поне 4 мм., а за стени в сухи помещения - минимум 3 мм. За лепене на плочки на под дебелината на слоят лепило трябва да е от 5 мм. нагоре.

Нанасянето на лепилото може да се осъществи както на основата, така и директно върху плочките - така ще направите слепването на практика вечно!

ВАЖНО! Грундирайте! Преди да лепите теракот, задължително почистете и обезпрашете перфектно, след което обработете основата с грунд. Ако основата не е идеално гладка и има неравности, преди да грундирате, трябва на всяка цена да направите замазка, за да осигурите си гладка повърхност за лепене на теракот.

Защо се използва грунд? Грундът заздравява основата, образува защитен филм (оеднаквява попиваемостта), създава стабилна и здрава връзка между лепилото и основата. Ако основата, върху която ще лепите, абсорбира бързо грунда (нормално това отнема 4 часа), може да се наложи и повторно грундиране.

Не забравяйте, че винаги можете да се консултирате със специалистите на СИКО относно всички Ваши въпроси по отношение на продуктите, които предлагаме.

Можете да го направите на място във всеки наш магазин, онлайн на Facebook страницата ни, в чат на сайта ни, на имейл website@siko.bg или на телефон 0700 15 015.

Заедно създаваме дом!

 

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате