Гранитогрес или фаянс за кухненското помещение – какво препоръчват експертите?

В тази статия ще разгледаме следните неща : 

Гранитогрес в кухнята – предимства и недостатъци

Фаянс в кухнята – предимства и недостатъци

Съвети за избор на най-доброто решение за плочки за кухнята

Стилната и функционална кухня е съчетание от правилно подбрани материали, а изборът между  гранитогрес и фаянс често изниква при проектирането на нова кухня или ремонт на помещението. 

Гранитогресът се наложи като популярен избор за подови настилки в различни помещения през  последните години, а фаянсът предоставя все повече възможности за изграждане на цялостен облик  или поставяне на акценти. 

Кой вид материал е подходящ за вашите нужди? Тук разглеждаме основните предимства и  недостатъци на гранитогрес и фаянс в кухненското помещение. 

Гранитогрес в кухнята – предимства и недостатъци

Гранитогресът е изкуствен материал, създаден в Италия през 80-те години на XXв. от смесване на  каолинова глина, фелдшпат кварц и минерали. Той се утвърди като подова настилка, устойчива на  износване, и намира множество приложения поради различните видове обработка, които предлагат разнообразие във външния му вид и технически качества – полиран, глазиран или  матиран. 

Стенната облицовка от гранитогрес защитава работните места и кухненския гръб, а подовите плочки за кухня са устойчиви на износване, лесни за почистване и, не на последно място, естетически издържани спрямо цялостната визия за дизайн.

Твърдост

Основно предимство на гранитогреса е неговата твърдост и здравина. Поради  минералното си съдържание гранитогресът е изключително устойчив както на трафик и износване,  така и на удар и резки смени в температурата. 

Устойчивост на влага

Гранитогресът е изкуствено направен материал, който няма пори и поради това предлага изключително висока устойчивост на влага. Негово основно предимство е ниското  ниво на водопоглъщаемост – едва 0,05%. Плочките от гранитогрес са подходящи за места, където  често се отделя влага, и за пространства, изложени на външни условия, тъй като са и  мразоустойчиви. 

Устойчивост на хлъзгане

Тук значение има полировката на гранитогреса, като матираният и глазираният гранитогрес предлагат най-висока защита от подхлъзване, а полираният гранитогрес  може да бъде обработен, за да се намали хлъзгавостта при намокряне. 

Поддръжка

Плочките от гранитогрес се поддържат лесно и са известни със своята устойчивост на  петна, което е важно предимство на материалите, използвани в кухнята.

При полирания и  глазирания гранитогрес е достатъчна поддръжка със специално предназначен почистващ препарат и вода, докато матираният, поради по-грубата си повърхност, може да изисква по-специфична  грижа, но на пазара се предлагат препарати, които спомагат за безпроблемна поддръжка. 

Монтаж

Плочките от гранитогрес могат да бъдат полагани не само върху под, но също и върху  вътрешни и външни стени. В зависимост от вида и размера на плочките и къде ще бъдат положени  има различни начини на монтаж, като най-често за целта се използват лепила.

Като недостатък може  да се посочи единствено факта че твърдостта на гранитогреса прави отделните плочки по-чупливи,  което трябва да се вземе предвид при транспорт и монтаж. 

Бюджет

Скъпо ли е да облицоваме кухнята с гранитогрес? За много хора цената на гранитогреса може да се разглежда като недостатък, но тя варира доста в зависимост от вида, дебелината и  размера, така че можете да намерите достъпно решение, което да ви струва колкото стандартни керамични плочки.

Ако пък сте решили да отделите повече средства, получавате качество,  изящество и дълголетие, които определено си заслужават цената.

Фаянс в кухнята – предимства и недостатъци

Фаянсът е вид керамика, при чието производство се използват глина, пясък, кварц и фелдшпат.  Фаянсовите плочки не са здрави като гранитогреса и затова след изпичане на глинената смес, те се  заливат с обилно количество глазура. Тя запечатва горния слой и прави фаянсовите продукти по здрави, устойчиви на влага и лесни за почистване. 

Фаянсът традиционно се използва в бани и тоалетни, но намира широко приложение и в кухненски  помещения, най-вече като стенна облицовка. Фаянсовите плочки се предлагат в изключително  богато разнообразие от размери, цветове и мотиви, което позволява да направите всяко  помещение уникално.

Цена

Когато говорим за плочки, безспорно предимство на фаянса е неговата цена. Той е най икономичното решение сред плочките за кухня, което естествено го прави и едно от най предпочитаните. Въпреки че цената може да варира значително в зависимост от размера,  дебелината и производителя на плочките, достъпните фаянсовите плочки от български  производители остават основен избор. 

Разнообразие

По-ниската цена на фаянса по никакъв начин не означава, че ще трябва да жертвате  естетиката. Има хиляди предложения, сред които със сигурност ще откриете това, което изразява  вашия стил и индивидуалност.

С напредването на технологиите в производството на керамика,  фаянсът подлежи на различно оцветяване, щамповане и рязане, така че всеки собственик или  дизайнер може да открие подходящо решение по отношение на големина на плочките, цвят и  десен. 

Устойчивост на петна

Поради глазурата си фаянсовите плочки са устойчиви на петна и  замърсяване и изключително лесни за почистване и поддръжка. Достатъчно е да използвате  безопасен за фаянс препарат и вода.

Монтаж

Фаянсовите плочки се препоръчват за облицовка само на вътрешни стени. Те не са  подходящ избор за подова настилка или външни стени, тъй като не са толкова устойчиви на  пешеходен трафик и температурни разлики и има опасност да се счупят, ако върху тях паднат по тежки предмети.

 

От друга страна, лепенето на фаянсови плочки е сравнително бърз и лесен процес, който не отнема много време и усилия или специални материали и инструменти.

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ГРАНИТОГРЕС И ФАЯНС В КУХНЕНСКОТО ПОМЕЩЕНИЕ

Гранитогрес

Фаянс

✔ Изключителна здравина и устойчивост на  износване

✔ Богато разнообразие от цветове, десени и  размери

✔ Различни видове полировка, подходящи за  всякакви дизайни

✔ Лесен монтаж

✔ Изключително ниско ниво на абсорбация на  вода

✔ Достъпни цени

✔ Устойчивост на големи температурни  разлики, до –50°С

✔ Лесно почистване и поддръжка

✔ Подходящ за външна и вътрешна подова  настилка и стенна облицовка

Напиши коментар

Моля, влезте или се регистрирайте, за да коментирате