За модерното обзавеждане на баня

20.01.2015

Важни стъпки, преди да започнете с планирането на ремонта на вашата баня са:Добре сметнете  колко души използват банята и какви са техните предпочитания за нея.  След това се постарайте да направите, макар и  груб чертеж на банята, където обърнете внимание на  връзките за душа, тоалетната чиния и разбира се за парното. Проверете дали  трябва да се  положат нови тръби.  Удобен вариант е ако има ниши, в тях да се поставят  евентуално етажерки или други подобни.

Къде ще са вратите, размера на прозорците, ако има такива.  Разпределете помещението на отделни зони, така ще бъде по удобно, но и по стилно. Зона за тоалиране, за WC, за къпане. Всяко едно помещение е различно и е добре да се съобразите с особеностите на помещението. Нужно е да има качествено обзавеждане за баня, което да е поставено на идеалното място. При вече  готов чертеж, помислите за пода, какъв да бъде и тавана и всичките стени. Тук внимателно изберете какви плочки ще подхождат на новата ви баня. 

За по – малко  помещение,  изберете между средни до големи плочки За керамика и мебелите за банята е добре  да се съобразите с ръбовете, които е желателно да са заоблени, така че да се избегне неприятни болезнени  удряния в тях.  Важна стъпки, при тези мебели е да има съчетаване на цялостният дизайн на смесителите и керамичните изделия с пространството.  За обзавеждането оставете  достатъчно пространство за свободните движения. Тук важи правилото около 75 сантиметра  свободно място пред санитарните обекти, а  странично по 20 сантиметра. При по – големите семейства се случва едно изчакване. Това лесно можете да го избегнете с двоен  умивалник.  За едно модерна баня има някои основни неща, с които трябва да се сдобиете.  Ще започнем от цветовете в банята. За модерната такава,  спада по  неутралната гама. Изберете  пясъчните нюанси, които  се ползват с по-  особен приоритет.

Тук е нужно да се вижда една  комбинация от черно и бяло например или бяло и сиво или чисто бели стени на които да има цветен акцент, като дърво красиви цветя или друг акцент. От наситените цветове като кобалтово и тюркоазено също са често избирани за модерната  тенденция в банята,  след това се нарежда  тъмнокафявото.  Всеки един, който планува да създаде модерна баня, то трябва да се стреми да изглежда едновременно луксозна, но и семпла. Тук минимализмът е водещ стил, който трудно дава път на останалите. При тази баня е нужно декорът да се изчерпва до най-необходимото като обзавеждане, а линиите да са строги и напълно изчистени, целта е да се  създаде усещане за шир  и пълна свобода. Пир минимализма, всичко  е прибрано зад вратичките на шкаф за баня, а помещението е лишено от всякакви декоративни елементи, които допълнително разсейват окото. Можете да сложите малка,   кръгла  постелка пред мивката и мултифункционална стойка за кърпи до ваната, ако имате такава.

Всички елементи от  спа интериора, като  ароматни свещи, постелка, също могат да се включат, но внимавайте с цветовете. При избор на бяла керамика или  стъкло и фаянс, както и теракот са основните материали, които се  използват за обзавеждането на една истински модерна баня. Има  случаи, при които  се допуска и дърво. До скоро в модерната баня се  включваше стъклена душ кабина, а  днес  вече ваната все повече се налага като тенденция. Но да бъде поставена в отделна зона. Все по-често, баните са  в непосредствена близост до спалнята. Днес се използват всякакви новаторски решения за разделение на отделни помещения. Преди може да е имало дебела стена, а днес  само стъклена витрина или красив параван.  Важен  елемент за модерната банята е, че тя задължително има прозорец с гледка, а понякога и  цялата стена е превърната в прозорец. Ако искате и вашата баня на бъде модерна, то заложете на светлото пространство запълнено с качествено обзавеждане.