За класовете на ламинирания паркет

20.01.2015

В развитото ежедневие ламинираните паркети стават  все по-чест избор за настилка на пода както у дома, така и в  офиса.  Той има няколко предимства и като всяко нещо своите недостатъци. Като основно предимство на ламинираният паркет е това, че се поставя много бързо и лесно. Има различни цветови гами и това го прави  красив, значително по-лесно се чисти и дори не се  нуждае от лакиране. 

Като негов основен недостатък е фактът, че не може лесно да се смени при повреда, т.е. не представлява  класическия паркет, при който спокойно  може да се смени само една част. За това е желателно да се поставя и избира качествени ламиниран паркет, който гарантира години безпроблемна употреба. Ламината бива в различни класове, според които можете лесно да се ориентирате в неговата здравина и износоустойчивост.

Ламинат, който е  с клас 31 на износване се препоръчва за стаи, където има по-  слабо или малко натоварването на пода. Ако изберете ламинат с  клас 31 на износване за вашият дом се препоръчва, да го  поставите  в  спалнята или хола, също така за  детска стая е приемлив и за други домашни помещения. Той е  подходящ за стаи, чиито под е със слабо натоварване. Ламинати от този клас ще издържи около  10 до 12 години. Няма как да се предвиди с точност и конкретно, тъй като това зависи както и от конкретният производител, така и от правилната експлоатация.  Следващият ламинат е от клас 32, който е универсален  ламиниран паркет. Това е и най- често срещаният избор за под на българският  купувач.

При всички положения ако се спрете на него ще направите добър избор. Всеки един производител произвежда и предлага разнообразие от  декори и колекции в клас 32. При този ламинат износоустойчивостта е  със  средна стойност, то означава  повече от 1 – 2  човека на ден или час. Ако има голям поток от хора, влизащи с обувки от улицата не се препоръчва. Ако поставите този ламинат в офиса си, то максималната му издържливост на живот ще е не повече от 7 години. За домът  се дава минимум 10 години от  при доказали се вече  производители дори може да се стигне и до  25 години живот. Това може да ви звучи малко налудничево, тъй като тук не става дума за качествени бетонови изделия, които издържат десетки години, а за един ламинат, но не е така. Технологиите на производство се развиват. Много от европейските производители дават гаранция от около 20  -  25 години.

Но тук разбира се всичко отново зависи от поддръжката и експлоатацията му.  Сега нека разгледаме и ламинат клас 33. Той  е подходящ за тези хора, които искат или в много  далечно бъдеще да им се наложи да се занимават с ремонт и в частност със смяна на подовата настилка. Точно това е  ламинираният паркет, който е  с най – голямата устойчивост на износване. Това означава, че е  предназначен за подове които са подложени на силно и голямо интензивно натоварване. Говорим за  магазини, хотели,  ресторанти или подобно помещения. Той бива  произведен и се предлага с най – голямата за сега дебелина на основата.  Гарантира трайна издръжливост и  устойчивост срещу износване. В помещения може да издържи  7 -10 години, а ако се сложи  в домашни стаи, то  със сигурност няколко десетки години.  Всички производители на клас 33 ламинати, дават голяма  доживотна гаранция. Ако мечтаете да имате подово покритие, което да запази първоначалният си  вид, тогава изберете между ламинирани паркети от този висок клас. Благодарение на многото цветови комбинации, ще имате и  уникален дизайн, който ще излъчва класа и стил във домът ви.