Всичко за теракота

02.11.2017

Думата теракота идва от италианския език и буквално преведена означава изпечена земя.

В археологията и историята на изкуството "теракота" често се използва за описание на предмети като фигурки, които не са направени на грънчарско колело. Съдове и други предмети, които са или могат да бъдат направени на колело от същия материал, се наричат глинени керамични съдове.

В съвременния свят ‘теракот’ е  вид керамика без глазура, приготвяна на базата на особен вид глина, която след изпичане придобива обикновено червеникъв оттенък. Този материал се използва в строителството, за направа на тръби, а също така и статуи. Едно от най-известните произведения, изработени от теракота, е теракотената армия от времето на китайската династия Цин. Друго е релефът "Царицата на нощта" от древна Месопотамия, който е на повече от 4000 години. Още от древността теракота е използвана в грънчарството, при изработване на статуи и фигурки, а също така и строителни материали като керемиди и тухли.

Теракотът се използва от много дълго време. Всъщност той е единственият глинен продукт, употребяван до 14-ти век. Археолозите откриват теракотени скулптури, които са на около 5000 години!

Как да различим кое е теракот?

Преди да разкажем по-подробно за теракота е добре да споменем всъщност по-обща информация за керамичните плочи, като представим различните видове и техните спецификации. Най-общо плочките се разделят на два вида, според  своето приложение, а именно - фаянс (плочки за стена) и теракот и гранитогрес (плочки за под).  Начинът на производство на двете групи е различен, както са различни и техните качества съответно.

Теракотът и гранитогресът намират приложение в частния и в обществения сектор. Различават се по няколко показателя, като износоустойчивост, водопоглъщаемост, степен на измръзване и т.н. Плочките от фаянс, теракот или гранитогрес могат да се използват за коридори, бани или трапезарии. Но за да успеем да определим сами кой материал би бил най- подходящ за конкретното помещение е добре да можем да ги различаваме.

Най-общо казано, разликите между теракота и гранитогреса са:

-          Гранитогресът е по-тежък в сравнение с теракота.

-          Теракотът е с по- ниска цена.

-          Гранитогресът е по-труден за обработка

-          Теракотът е лесен за рязане.

Съответно, теракотът е подходящ  за употреба на вътрешни помещения, които не са много натоварени, като обществените такива ( напр. гарите).

Трайност

Теракотът е един от трайните материали, подходящи за подова настилка, но имайте предвид, че качеството му  се определя от производителя. Така че, преди да направите своя избор, е добре да проучите марките на пазара и да се консултирате със специалист относно качеството.

Инсталация

Инсталирането на плочки от теракота е трудоемко и изисква прецизност. Трябва да обмислите наемането на професионалист, ако нямате опит с поставянето на този тип плочки.

Цена

Тя зависи от качеството и производителя. Скъпите теракотни плочки ще струват повече от евтините керамични и обратно. Вие решавате колко искате да похарчите.

Поддръжка

Ще обърнем малко повече внимание на това, защото след избора и поставянето, идва ред на експлоатацията на новия под и съответно на неговата поддръжка. Правилната поддръжка е важна за това да ползваме по- дълго плочките.

Самото почистване на теракота изглежда, като простичка работа -  минавате ги с мопа и готово. Реално  е така, но ако искате подът и/или стените да запазят по-дълго блестящия си вид, ще трябва да отделяте малко повече време за тях.

Тайната за това се крие в ежедневното почистване. Не, не става въпрос всеки ден да търкаме плочките по 1 час със специални препарати,  цялата процедура ще Ви отнеме не повече от 5- 10 минути и това е така, защото колкото по-занемарени и замърсени са плочките, толкова повече време изискват за почистване.

И ето няколко прости и лесни стъпки, който биха запазили вида на нашите плочки чудесен за по- дълго време, а и не биха ни отнели много време:

-          Минавайте плочките с прахосмукачка всеки ден. Особено ако говорим за плочките в банята! Ще се убедите, колко по- малко ще се замърсяват след намокряне, ако всекидневно почиствате с прахосмукачка. Така обирате праха и не му позволявате да се натрупва и втвърдява във фугите.

-          Що се отнася до плочките в кухнята - забърсвайте ги веднага, след  като сте приключили с готвеното. Така, каквато и да е мръсотия няма да има време да полепне и да предизвика нужда от търкане.

-          Плочките в банята подсушавайте всеки път след намокряне. Така ще предотвратите появата на досадните бели петна, които се премахват трудно (особено, ако сте избрали по- тъмен цвят плочки).

-          Веднъж седмично използвайте почистващ препарат за избелване, като можете сами да си го приготвите, за да избегнете вредните съставки.

Правите паста от сода за хляб и вода. Смесвате 3 части сода с 1 част вода и разбърквате. Нанасяте плътен слой от получената смес върху плочките и фугите.

На какво да обърнем внимание при закупуване на теракот

1.Теракота като материал

Без  химическо производство, плочките от теракот имат някои слабости, които трябва да бъдат отстранени преди, по време и след поставянето им. Те винаги ще се нуждаят от запечатване.

2. Изработка

Плочките за под от теракота придават блясък на една стая и качествената плочка ще бъде изцяло ръчно изработена. Те се произвеждат с помощта на рафинирана земя, която преминава през процеса на втечняване, след което се излива във форми. След като изсъхне, плочката се изпича.

Всъщност много малко хора използват ръчно изработен теракот за домовете си, но при избора на плочки може все пак да се поинтересувате за начина на производство- това със сигурност има значение за качеството на продукта.

3.Видове

Теракота имитира различни видове от естествените облицовъчни материали.

Може да изберете от груба, напръскана текстура, чиято повърхност е покрита с неравности. Или пък нагъната „тъкан”, която променя цвета си. Някой предпочитат вида на необработен камък или остаряла тухла.

Което и да изберете със сигурност ще изглежда автентично.

 4.Употреба

Както вече казахме, теракота не е подходящ за поставяне навън. Това е най – вече заради порестата му субстанция. Ще се наложи да мислите постоянно за запечатване, което нито е изгодно, нито е удобно. От друга гледна точка, този вид материал не е подходящ и за помещения с тежки и масивни мебели.

 5.Цена

Така или иначе, от гледна точка на цената теракотът е най- изгодният материал. И все пак, не избирайте най-евтиния вариант, ако не сте сигурни в качеството му. Рискувате да се налага да правите ремонти по- често, отколкото би Ви се искало, ако единствения критерий, по който избирате е цената.

 6.Качество

Както вече споменахме, има различни видове теракота, от които съществуват и различни нива на издръжливост. Има марки теракот, които имат по-високи нива на дълголетие и често се използват за  кухни, където е необходима тази издръжливост. Те са постоянно подложени на износване в продължение на много години.

 7.Форма

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид при купуването на теракотени плочки е формата. Те идват в широка гама от форми и размери и е добре преди да пристъпите към купуване да измерете площта, където ще поставите плочките и да прецените дали искате квадратни, правоъгълни или шестоъгълни плочки.

 8.Глазирани или неглазирани плочки

Глазираните теракотени плочки имат оцветено стъкловидно покритие, което позволява създаването на широка гама от цветове, нюанси и блясъци. Остъклените плочки, които са по-трайни и с по-ниски нива на абсорбиране на влага, са много подходящи за открити пътеки или вътрешни дворове. Освен това, тъй като те идват в много различни нюанси и цветове, могат да бъдат приложени във всяка комбинация, която Ви харесва и всичко, от което  се нуждаете е да използвате Вашето въображение.

Неглазираните плочки имат по - рустик вид, запазвайки естественото им оцветяване. Те са по- порести, което ги прави не толкова устойчиви. Пример за неглазирани плочки от теракота са тосканската и флорентинската теракота и са специално предназначени за вътрешни настилки. По-важното е, че за разлика от остъклената теракота, този вид плочки трябва да бъде покрит със замазка, за да се намали абсорбцията на водата, особено ако се използва в бани или други мокри помещения.

 9.Стил

Теракотите идват в много различни размери, като  обикновено са квадратни или правоъгълни. Най-важното обаче за плочките от теракота е, че можете да използвате вашето въображение и да смесите различни нюанси и форми заедно, за да създадете уникален и идентичен модел.

Предимства и недостатъци

Материалите, с които се облицоват повърхностите се избират възоснова на търсените технологични свойства – високо ниво на устойчивост на влага, температурни промени и механичен стрес. Освен това, в такива области като баня и тоалетна, трябва да се поддържа идеална хигиена. Следователно плочките е добре да бъдат лесни за почистване и да издържат на въздействието на различните химикали за почистване. Това е и едно от предимствата на теракота. Материали като фаянса, теракота, гранитогреса и останалите облицовъчни материали за баня, обикновено се произвеждат така, че да издържат на всичко това, както и да поддържат оригиналния си вид за дълго време.

Като недостатък може да изтъкнем това, че за поставянето се изискват специални умения и познания. Освен това с времето е възможно покритието на теракота да се изтърка и основата, която е различна да се покаже. Но за това са необходими много дълги години. Когато решите да лепите теракот  в някое помещение, задължително е да се направи идеално почистване на терена и ако той е неравен да се направи замаска. Можете да лепите теракот директно върху старата мозайка или старите си плочки без да се налага да ги къртите.