Всичко за гранитогреса

02.08.2017

Какво представлява гранитогресът?

Това е материал от изкуствен произход, който се произвежда чрез пресоване на глина под силен натиск и след това се изпича на температура от 1200-1300 градуса.  Като цяло се използват два вида глина за направата на гранитогреса. Единия вид е по- мека глина, която е и по- пластична, а другата е с по- високо съдържание на каолин и с по – ниска пластичност.

Кога е създаден?

Като цяло подови настилки и облицовки са познати на човечеството и произвеждани още от дълбока древност. По подобие на  ръчно формованите древни тухли,  са формовани и изпичани в пещи с дървено гориво и по-тънки форми, а именно - древният прародител на  плочките. С времето техниките се модернизират и като началото на съвременните индустриали производста може да се приеме периода от 1920- 1940 година. Тогава в Англия и Италия отварят врати първите специални фабрични производства на настилъчна и облицовъчна керамика, глазирана и неглазирана, с качества, подобни на днешните. До ден днешен технологиите са многократно подобрявани и продължават да се подобряват, за да се достигне до крайната цел, а именно да се произвеждат все по- здрави и по- издръжливи плочки, с още по- скоростни производствени процеси и още по- ниска себестойност. Като основа на съвременното индустриално производство на плочки може да се приемат  вече модерните фабрики в областта около Модена, Италия и около Имола и Фаенца, областта Романя, Италия.

Всъщност, именно от думата Фаенца произлиза и наименованието фаянс, което всички ние използваме и  днес.

В началото методите за производство на керамични плочки са били много бавни и дълги.  Започвало се е с изпичане на отпресованата заготовка в бавни тунели от пещи, следва глазирането и отново бавно печене. Това е отнемало дни, а разходите за труд са били високи.

С навлизането на съвременната механика, роботика и автоматика, и специално  в  индустриалната област край Модена - Италия,  през 60-те години на 20-ти век започват да изникват като гъби предприятия, които формират световен център за индустриално керамично  производство.

Към 1985 г. там те наброяват над 250 предприятия, които задоволяват  огромните вътрешни и външни нужди от облицовъчна керамика.

В днешно време подобни центрове/клъстери/  има и край град Кастелион, Испания, край Измир в Турция  и  Фошан в Китай.

Що се отнася до гранитогреса, можем да кажем, че е от скоро на пазара. Появява се преди около 25 години в Италия и до ден днешен оттам се диктуват модните му тенденции. За масово използване, гранитогреса се изпозлва от около 15 години, но оттогава се развива  с огромни темпове. В началото гранитогреса се изпозлва за подови настилки в промишлени сгради или в сгради с обществено значение, като гари, хотели, администрации и др. Лека –полека започва да се изпозлва за масова употреба и оттам се въвежда и оцветяването му. Самото оцветяване обикновено се постига, като се добавят оцветяващи оксиди в базовата смес, които се смесват чудесно с изходните съставки в полуразтопено състояние.

„Гранитогрес” е българското и не най- правилно наименование за тази порцеланизирана керамична плочка.  Гранитогресът е последния и най- модерен керамичен облицовъчен продукт, който вече се прилага  почти навсякъде и измества фаянса и монокотурата в подове, стени и облицовки. Като изходни материали  той също  се произвежда от  глини и  пясъци, като  пресоването му е по-мощно и температурите на изпичане са малко по-високи.

Какви видове гранитогрес съществуват?

В зависимост от технологията се различват няколко типа гранитогрес:

Обикновен глазиран гранитогрес- той е подобен на монокотурата, но има характеристиките на греса.

Техническия гранитогрес- цялата плочка лата плочка е от еднородна маса, без глазура, оцветява се масата и при последните технологии  за греси с двоен слой, като отдолу са от евтина маса, а отгоре има слой с ефекти, скъпи багрила и  релефи.

Полиран гранитогрес- същестуват няколко вида полиран гранитогрес, като това зависи от метода, по който се постига огледалната или просто гладка повърхност. При плочките, които има просто гладка повърхност, технологията за постигане е максимално опростена- създава се основа, върху която се нанася глазура, която определя шарката. След това се нанася много тънък слой гланц и плочката става полирана. Всъщност няма никакво полирана в процеса на производството, но заради гланцовото покритие, този тип се възприема, като полиран.

Има друг тип полиран гранитогрес, при който вече полирането се прави по специален химичен начин. С помощта на различните химикали се постига идеално гладка  и полирана повърхност. Възможно е да се появят известни проблеми, при този начин на полиране, като например понякога се забелязва известно матиране на повърхността на плочката, заради почистващите препарати, които се използват за обработка.

Полиран структурен гранитогрес- при него, след като се създаде основата се минава на машинно полиране и резултатите са идеално гладка и полирана плочка, с напречно, хомогенно сечение. Тук няма различни слоеве, като гланц или глазура. Плочката е едно цяло.

Полиран гранитогрес с допълнително стъклено покритие- този тип полиран гранитогрес се получава , като след като се направи основата се поставя глазура, която определя декорацията на плочката и след това се посипва с пясък и се изпича. В следствие на високата температура, пясъка прави стъклено покритие. Следва полиране на стъкленото покритие и резултатите са съвършена визия и идеална гладкост . Този вид гранитогрес е изключително подходящ за сградите с обществено значение. Придава много лукс, блясък и стил.

Матиран гранитогрес-  този тип гранитогрес е доста по- безопасен в сравнение с полирания и за това всъщност е много по –предпочитан от потребителя. Освен това се смята, че матирания гранитогрес  е по- здрав и с по- висока износоустойчивост. Това е така, защото по време на производство, изходния материал е подложен на по- малко на брой допълнителни манипулации (например глазиранете). Друго много голямо предимство е, че матираната повърхност е устойчива и на надраскване. Освен това структурата на матирания гранитогрес дава по- голяма възможност да се имитират, така предпочитаните естествевни материали, като дърво, камък или текстил.

Релефен граниторес -  при този вид се постига триизмерен ефект, чрез релефна структура. Това още повече доближава визията до естетсвените материали.  Технологията за производството на този вид гранитогрес е толкова финна, че позволява пренасяне на всички детайли от естесвните материали върху плочката на гранитогреса. Така например, може да се пресъздаде дори специфичните жилки на мрамора или пък фладера на дървото. При допир на този вид гранитогрес, също се усеща триизмерно.  Самите технологии за постигане на този резултат са най – различни, като варират от гравиране, та чак до позлатяване на плочката.

Формите и размерите на плочките от гранитогрес, като цяло зависят от съответния производител. Това също е причина, която го прави универсален за приложение. Намират се размери  от 20х20 ,30х30 см до широкоизползваните 30х45, 30х60 см, а също и суперпродуктите като 60х60, 90х90 или 60х120 см.

Според вида на гранитогреса, дали е полиран или матов зависи и за къде точно ще бъде използван.  Употребява се  за  подове на бани и  влажни помещения, тераси, офиси, магазини и ресторанти, както и за облицовки на сгради и окачени  фасади (при по-големите формати). Досещате се, че матовя гранитогрес е по- подходящ за мокри помещения, а полирания за големи сгради от обществено значение, като хотели например.

Какви са характеристиките на гранитогреса ?

Най- важното, което трябва да знаем за гранитогреса е, че се отличава с изключителна устойчивост и твърдост. Именно за това и е най- предпочитан материал за облицовки на всякакви видове помещения и сгради.  Високата му издръжливост е причината и да бъде предпочитан дори за външни облизовки на всякакви сгради. Употребата му в закритите помещения е препоръчителна – именно заради неговото „дълголетие“ и здравина.

Високото ниво на водоустойчивост пък, прави гранитогреса изключително подходящ за подова настилка, тъй като осигурява сигурна защита от проникване на вода или каквито и да е други течности.

Как се работи с гранитогрес?

За да се разреже този здрав материал се изпозлва диамантено острие, което се намокря предварително. Стига да се работи с правилните инструменти, гранитогреса е материал, с който се работи сравнително лесно. За разрязване на гранитогреса може да се използва и обикновена машина за рязане на плочки, стига да е качествена, за да не се огъват водачите ѝ.

Не бива да омаловажаваме факта за здравината на гранитогреса. Предметите, които можем да изтървем върху пода от гранитогрес не биха били в състояние да повредят или счупят повърхността, в сравенение с повечето подови настилки. Но за да сме напълно искрени към потребителя, трябва да споменем, че гранитогреса все пак се характеризира със задържането на по- ниска температура, което  е и единствения му недостатък, може би.

 

Каква е разликата между гранитогрес и теракота?

На италиански гранитогрес е gres porcellanato, и трябва да отбележим, че това словосъчетание (gres – каменно-керамично изделие и porcellano – порцелан) много точно отразява същността на материала, защото по състав той е близък до порцелан-керамично изделие, но по свойства и естетически вид е сравним с природния камък гранит.

Най- просто казано теракотната плочка е направена от глини, а в съдържанието на гранитогреса има и фелдшпат, което прави самия материал за изработката на гранитогреса много по- здрав и с почти 0% водопоглъщаемост.  Ако за теракотата трябва да се съобразяваме къде да бъде поставена, заради високата и водопоглъщаемост, то при гранитогреса тези опасения не съществуват. При замръзване теракотата може да се напука и начупи, именно заради високите нива на водопоглъщаемост. Де факто, гранитогреса е подходящ дори и за външни настилки, защото няма опасност от разрушение.