Всичко, което трябва да знаете за кухненските мивки

28.01.2019

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на перфектната кухненска мивка. Независимо дали става въпрос за нов проект на цялата кухня или само за промяна и ремонт на съществуваща кухня, процесът е общо взето същият - ще трябва да разгледате текущия размер на помещението и текущата инсталация на водопроводни инсталации. Все пак не забравяйте, че предстои да използвате мивката по няколко пъти на ден в продължение на години.

Как да изберем подходящ материал за кухненска мивка?

За да бъдете подготвени и да избегнете стресовите ситуации по време на ремонт, ние сме Ви изброили няколко варианта на кухненски мивки и по-специално на различните материали, от които са направени те. Цялостното решение за интериора на кухнята и това как ще изглежда тя, зависят в голяма степен и от вида на използваните елементи в нея. Например, можете да получите оферти за по-добри цени за мивка от неръждаема стомана, но не е ясно как тя ще се впише в цялостната концепция на кухненското помещение. Затова разгледайте всички варианти за материали, от които би могло да се изработи мивка.

Неръждаема стомана

Мивките от неръждаема стомана съставляват около 70% от световното производство - и то с основателна причина. Те се побират в повечето дизайнерски теми и се предлагат в различни конфигурации на купата. Голямо предимство на  мивките от неръждаема стомана е това, че са лесни за почистване и са устойчиви на топлина. От гледна точка на дизайна, те отговарят на всички видове повърхности и техники за монтаж.

СЪВЕТ: Избягвайте много полираните вариации, защото могат лесно да се надраскат. Гледайте ъглите - колкото по-силен е радиусът, толкова по-трудни са те за почистване. Задължително е и наличието на намаляващи звука подложки на дъното.  Имайте предвид също, че колкото по- висок е процентът на хром и никелови елементи, толкова по-добро е качеството на неръждаемата стомана. Неръждаемата стомана също така се съпротивлява на корозията, няма да се отпусне, няма да се напука и не се износва, а също така е непропусклива, което я прави много хигиенна. Качествената мивка от неръждаема стомана трябва да трае вечно!

Композитен (синтетичен) гранит

Композитните мивки от гранит са добре изглеждащи, издръжливи и устойчиви на драскотини и химикали. Те имат елегантен естествен външен вид, красива текстура, която е непропусклива, с висока степен на хигиена, плюс разнообразие от цветове. Вероятно най-добрата им характеристика е, че могат да издържат на високи температури и да са устойчиви на удар. Повърхността им е изключително гладка, лесно отблъсква вода и мазнини, като не позволява развитието на бактерии. Ценовият им диапазон варира в по-широки граници, вследствие на огромната гама от модели и качество на композита.

СЪВЕТ: Както при мивките от неръждаема стомана и тук важи правилото, че колкото по-строг е радиусът на ъглите, толкова по-трудни са те за почистване.  Имайте предвид, че композитния (синтетичен) гранит е малко по- тежък и е добре да се консултирате със специалиста, който проектира кухнята Ви, за да сте сигурни, че няма да има проблеми след инсталирането.

Чугун

Чугуна се слави с това, че е един от най- старите материали използван за направата на кухненски мивки. Той остава популярен и предпочитан и до днес.  Всъщност най- точно материала, от който се правят мивките е емайлиран чугун. Чугунените кухненски мивки са изработени чрез леене на желязо. Тъй като голото желязо е изключително податливо на ръжда, лятите мивки се покриват с плътен слой защитен емайл. Това покритие предпазва повърхността на мивката от петна и драскотини.  Предимствата тук  са, че е материал, който е лесен за поддръжка, както и това, че емайлът има добра устойчивост на светлина и избледняване.

Чугунените мивки са избор на клиентите, поради разнообразието от цветове, в което се предлагат, както и  ретро ефекта, който придават на кухнята- все по- търсен и предпочитан стил. Освен това, те са на достъпна цена.

СЪВЕТ: Чугунът е много тежък материал и тук задължително трябва да се обърне внимание на инсталацията. С особено внимание тук трябва да се подходи при мивките, които са вградени в плота.

Глина

Тук става въпрос за фаянсовите мивки, които са направени от глина, изпечена при изключително висока температура. Или малко по- подробно: с помощта на керамична глина се оформя желания краен продукт и се оставя да съхне на много висока температура за 40 часа. След това се нанася порцеланов емайл и тогава мивката се поставя в пещ с много висока температура за около 20 часа. По този начин се сливат глината с емайла . Не напразно този вид мивки са в класацията с най- висока цена. Характерни са за селското стопанство, не само заради издръжливостта си, но и заради специфичната си визия. Някой хора преднамерено избират по-нетрадиционен и старовремски дизайн за своите кухненски мивки у дома. Тези фаянсови мивки са силно устойчиви на драскотини.

СЪВЕТ: Пазете този вид мивки от силни удари с тежки предмети.

Естествен камък

Употребата на естествения камък е позната още от Античността. Той все още се възприема, като най- класическия материал . Естествения камък по- рядко се среща в кухните, но е предпочитан за банята. Мрамор, гранит или травертин са най-популярните видове за изработка на мивки. Те са монолитни и тежки. Придават стил и лукс на помещението. Цената на мивките от естествен камък обикновено е висока, но насладата за очите е несравнима. Някои клиенти избират изкуствен камък, което е една добра алтернатива да се запази визията и стила. Основното предимство е, че е с по- лесна инсталация.

СЪВЕТ: Имайте предвид, че някои видове камъни са податливи на петна, затова помислете добре как ще предпазите вашата мивка от това.

Видове кухненски мивки според формата и функцията

Формите и големината на кухненските мивки са с голямо разнообразие. Съществуват кухненски мивки с единично или двойно корито, селски мивки, мивки които се монтират върху плота и такива, които се вграждат в самата плоскост. Всичко зависи от Вашите лични предпочитания и от желания стил на Вашата кухня.

Според формата, обикновено можем да срещнем правоъгълни мивки, правоъгълни мивки със заоблени ръбове, кръгли и елипсовидни мивки и по – рядко дори кухненски мивки с бъбрековидна форма.  Формата тук играе по- скоро естетична роля, защото по- важна характеристика на кухненската мивка е тя да бъде голяма и удобна за ползване. Добре е да помислим за това, че тя се предвижда за миене на само на чинии и чаши, но и на големи съдове, като тави и тенджери.

Най- лесна за почистване  е кръглата форма. Там няма ъгълчета и ръбчета, които обикновено се задръстват с мръсотията и са по- трудни за почистване. Правоъгълните и квадратни пък са най- традиционни и най- лесно могат да се съчетаят стилово . Заоблените ъгли също са лесни за почистване и именно това е най – често избирания вид според формата- правоъгълни мивки със заоблени ъгли.

Според броя на коритата също се разграничават няколко вида мивки, а именно:

Кухненски мивки с едно корито

Най- често срещани са мивките с едно корито. Макар да изглежда, че те не са толкова удобни, колкото мивките с две корита, това обикновено е за сметка на размера на мивката. Т.е. по- добре с едно корито, но голяма, отколкото малка мивка , но в две корита. Добре да е съобразите мястото, което имате, за да Ви бъде удобна мивката, която ще инсталирате.  Разбира се, че ако използвате основно миялна машина, можете да изберете мивка с по – малко корито и да спестите място.

Кухненски мивки с две корита

Повечето от съвременните кухненски мивки включват две корита. Този вид е добра идея, заради гъвкавостта, която дават на ползвателя. Ако сте спрели на такъв вид мивка, съобразете предварително това, дали искате две еднакви по размер корита, или едно по- голямо и едно по- малко. Помислете добре за големината и размера, който ще Ви е необходим, за да ползвате мивката комфортно . Двойнокоритните кухненски мивки се произвеждат в широк спектър от конфигурации - две еднакво големи корита с една и съща дълбочина, две еднакви корита с различни дълбочини, корита с различни размери и т.н., така че  всичко зависи от Вашето удобство.

Кухненски мивки с повече от две корита

Разбира се, че съществуват и мивки с повече от две корита, като обикновено третото корито (обикновено това по средата) представлява контейнер за отпадъци със специална мелачка, която ги надробява. Всъщност такава мелничка за хранителни отпадъци може да бъде монтирана и на мивките с едно  и две корита.

Начин на вграждане

Според начина им на вграждане мивките също биват различни. Двата основи варианта са: бордови (които обхващат повърхността на плота ) и вградени (които се намират под нивото на плота на кухнята).

Вградените, може би са най- предпочитаните, защото спестяват място и придават чист външен вид, тъй като голяма част от мивката е скрита. Плота се почиства от лесно от водните пръски и замърсяванията, а самите модели дават голям избор за интериорен дизайн.

Бордовите кухненски мивки най- често са от неръждаема стомана. Те се поставят директно върху плот или шкаф.  Удобни са , защото са лесни за инсталиране и на достъпни цени. Също се предлагат в голямо разнообразие от модели и размери.

В заключение ще Ви посъветваме да избирате разумно кухненската мивка. Всяка домакиня знае, колко е неприятно, когато мивката не  е удобна за експлоатация. Важно е да подберете най- подходящата за Вашата кухня мивка, за да я ползвате дълго време без проблеми. Съобразявайте винаги модела на мивката с дизайна на кухнята Ви. Да помислите предварително за естетическото и функционално оформление на този толкова използван кът от дома не коства много средства, но ефекта е гарантиран.