Видове шкафове за баня и техните приложения

12.06.2015

Шкафовете за баня са идеалният и малко или много, единственият начин да създадете повече пространство в банята. С или без огледало, шкафовете в банята отварят място, като приютяват козметични продукти, хавлии и други принадлежности. Тъй като обикновено шкафовете са част от обзавеждането за банята, която се използва за съхранението на по-малки по големина предмети, важно е те да имат максимален брой рафтове и отделения. Пазарът е пълен с всевъзможни варианти на шкафове за баня, така че вероятността да не намерите подходящия за Вашите нужди вариант, не е голяма.


Шкафове за баня с огледала

Най-често срещаните шкафове в банята са тези с огледала. Без значение дали ще бъдат поставени под или над мивката, огледалата създават усещането за повече пространство и хората често ги предпочитат по чисто практични причини. По-често срещани си над мивката, в по-малки варианти, закрепени към стената, но понякога са високи тесни или тънки шкафове, които показват фигурата в цял ръст.

Неудобството на това да имате прикачен шкаф към стената над мивката е, че навярно ще Ви се налага да го почиствате много често, тъй като пръските лесно оставят следи по него. От друга страна огледалата са една от най-лесните за почистване мебели, малко бебешко олио върху кухненска хартия е достатъчно, за да възвърне огледалото идеалния си вид.


Форми и размери

Благодарение на огромното разнообразие в магазинната мрежа, ще имате възможност лесно да откриете модел, който да пасва на обзавеждането във Вашата баня. Някои шкафове са значително по-големи от други, тъй като са създадени да бъдат приспособени в по-големи пространства, други пък са много малки, до степен, че някои побират само четка и паста за зъби и принадлежности за бръснене, например. Могат да бъдат високи и тесни, ниски и широки, като някои от размерите са много нестандартни. Стандартните шкафове обикновено са до 2 метра високи и не по-широки от 1.5 метра. По-често широките шкафове са срещани в случаите, в които инкорпорират част от мивката.

Могат да изглеждат като опростена кутия с вратички, но могат и да имат различни форми, с рафтове, огледала, чекмеджета и др. В зависимост от пространството, което имате, можете да намерите дори и ексцентрични решения, кръгли форми, с изходи за контакт и поставка за сешоар или електрическа самобръсначка и други.

През последните години са доста нашумели ъгловите шкафове като част от най-разпространените мебели за баня. Те са подходящи за малки бани, тъй като усвояват пространството на ъгъла, което в противен случай трудно би могло да бъде използвано.


Освен на размери и разновидности, шкафовете за баня предлагат и огромно разнообразие от стилове

Шкафовете са мебел, която задължително присъства както в традиционните, така и в модерните бани. Лъскавите и минималистични шкафове с остри ръбове и геометрични форми обикновено са подходящи за модерни бани с изчистен дизайн. По-традиционните шкафове са изработени в светли пастелни тонове, имат по-меки контури и ретро дръжки. Така наречените традиционни шкафове обикновено имат по-нестандартни решения за съхранение, като външно изложени рафтове. Често се продават с малки декоративни бурканчета или бутилки към тях.

По отношение на цвета също имате богат избор. Най-типичният цвят за банята е белият, така че ще разполагате с най-много опции, между които да избирате, ако сте заложили на светла баня. При обзавеждането за традиционни бани, често ще откриете дървени варианти като липа и махагон.

Често срещани са черните и червените шкафове, както и много цветни варианти, които са удачни за модернистични бани.


От стомана до дърво

Шкафовете за баня с огледала обикновено са изработени от неръждаема стомана, която прави пространството да изглежда по-обширно благодарение на лъскавината си.

Тъй като неръждаемата стомана не е податлива на влага, тя е смятана за уникално решение при обзавеждането за баня.

В случай, че искате шкаф с огледало, който обаче да се вписва в по-класическа баня, такива са налични както от дърво, така и от други материали. Стъклените шкафове също са елемент, който често се явява като универсално решение както за традиционния, така и за по-иновативния дизайн.

Какъвто и шкаф да закупите от специализиран магазин за обзавеждане за баня, той ще бъде водоустойчив и защитен така че нито влага, нито топлина да му се отразяват. Това ще рече, че стига да чистите и поддържате правилно шкафовете в банята, те могат да се превърнат в дългосрочна инвестиция. Много често обзавеждането за баня се предлага с гаранция от 2 до 5 години в зависимост от материала на изработката.