Видове редене на паркети

11.12.2014

При  поставянето на естествен паркет е важно да знаете, че  пода, върху който ще се поставя, трябва  да бъде напълно равен, гладък и да е сух. Ако решите да пренебрегнете някои от тези важни показатели, то след време ще имате сериозни  проблеми с паркета. Не забравяйте, че паркетът копира пода върху, който  е поставен и поради тази причина ще придобие формата му още при самото нареждане след време. Напълно погрешно е да се смята, че един положен макар и качествен паркет, върху  крива и неравна основа, че няма да има проблеми, все пак  може да се изравни посредством циклене, но това още в начален етап на поставянето не е желателно. При неравната основа е главната причини за скърцането на всеки един паркет.  Нека обсъдим малко и влажността относно този тип покритие на пода. 

Всеки знаейки,  че дървото заради  своята хигроскопичност ще поеме влага, което от своят страна ще води до изменение на самата форма и размера му, затова преди самото поставяне на паркета, трябва да се разгледа всичко дали е напълно сухо. Добре е да поискате да ви се направи едно измерване,  но не бива да се забравя че ще се  отрази само  моментното състояние, така че то не може да бъде водещо. Всеки  един, който прави какъвто и да е било ремонт дали с качествени мебели за баня, кухня, или за пода в стаите, е нужда оценка на база на комплекс от фактори. Когато говорим за паркети е важно да се вземе под внимание  дебелина на замазката, както вид на замазката, какъв е нейният състав.

Също така не си мислете, че тези материали, ще са ви от полза и след година, важно е да четете времето за съхранение.  Също така ще бъде от полза ако поставите в самото помещение паркета за известно време, за да  климатизация. Това време е минимум две седмици. След изтичането на времето се пристъпва към полагането му. Имайте предвид, че той може да се положи по няколко начина. Има така нареченото сухо редене. Където  паркетът се подрежда по желания начин директно в /у  пода като не се залепва по никакъв начин. За това е важно самият под да е гладък и равен, като се разчита на плътността на сглобка-  нут-перо - и на заклинване откъм стената. Желателно е да има  заклинване,  което да става посредством монтажна пяна, за да има малко  еластичност при разширяване или свиване на паркета при промяната на атмосферната влажност. Също така можете да избирате и между шарки, като на ленти, което представлява тип дюшеме на вид.

Тя има голяма  ремонтно-пригодност,  и  позволява относително лесно изваждане или прибавяне ако се налага на  паркет,  след което може спокойно отново да има качествено притягане или отпускане.  Може да започнете да редите с лепене нут-перо. В този случаи  подреждането се извършва, с  поставя на лепило в самата сглобка. Подът отново трябва да е равен, за да не  пружинира паркета. При това подреждане, откъм стената,  е необходимо да се остави разстояние около 1-1,5 сантиметра  за разширение. Тук трябва да уточним, че ако изберете този вид подреждане, то паркета  подреждане не подлежи на ремонт.

Неговото разглобяване е невъзможно и повреденият участък не може да се подмени,  освен ако не е залепен качествено!  Можете да сложите по този начин  паркета с това  лепене ако е за  нов паркет, поради това че при стария не може да се осъществи добро залепване заради попадналите вече замърсявания.   С паркет, който е  нареден по този начин и върху него има  тежки мебели, които са покрай стените се наблюдават скъсвания на лепилото и от там едно отваряне на големи фуги в средата на помещението. Като цяло не ви препоръчвам това залепване. Има вариант с редене с лепене за пода, където  при самото редене се поставя лепило върху пода с  гребеновидна шпатула, след  което  върху него се подрежда паркета.

Използвайте лепила,  които не съдържат вода. Те имат хубавото свойство, че  съхнат бързо и могат да се  раздуват при съхнене, което прави възможно и залепването върху не особено равна повърхност. В никакъв случай не предприемайте поставянето на паркет върху  ронлива или нестабилна основа. Във всички случаи е по-целесъобразно и практично да се направи паркетът посредством лепене, а не  да се прави замазка, ако това не се налага поради други обстоятелства.