Видове материали за изолация

21.10.2014

Все по често се  използват т. нар. вентилируеми фасади. Те са   подходящи  срещу инсолацията и преохлаждането. Този тип фасади представлява след самият  завършващ слой има  свободно въздушно пространство. Благодарение на него се получава въздушна пелена, играеща ролята на допълнителна изолация както през зимата, така  и  през лятото. След този въздушен слой има  активен топлоизолационен пласт,  най-често от минерална  или каменна вата, а след него се поставя  гипсокартон или обикновена тухлена стена. 

Ако ви предстои саниране и реконструкции, то  фасадните обшивки и облицовки по дефиниция са добър избор. Ролята им  е многостранна, а самата сфера на приложение напълно неограничена.  С годините технологиите и материалите се променят, на пазара се откриват все повече качествен фаянс, видове мазилки и облицовъчни материали, само трябва да се намирят идеалните за домът ви. Всички онези познати материали, които знаете, сега се използват  по нов начин като технология и крайна визия.  Когато става дума за ново, не го приемайте в буквалният смисъл на думата, новото е добре преработено старо със синтетични материали и скъпи технологии, които преодоляват бавно инерцията на пазара. 

Все по често се използват така наречените обшивки от метални композитни панели. При тях,   материалите  представляват трислойна тънка плоча с конкретна дебелина.   Крайните слоя са алуминиеви, по средата слоят е  от  твърда гума. Като основно качество на този тип материал е, че повърхността му запазва своята равнинност, благодарение на технологичната му изработка.  Материалът е идеален  да   покрива  по - големи равнини и да решава фасадните плоскости на едро. Друг голям плюс при този тип материали е, че  може да бъде огъван в крива, но има опасност да се създадат вътрешни напрежения и  има  опасност при големи температурни амплитуди да се получи разслояване на материала.

Често използван материал е качествен клинкер, който е  използван като цялостна система от фасадни тела, които са  с кухини и  дори алуминиева двойна скара за окачване.  Благодарение на красивият си декоративен  ефект, тези  печени тухли  са  много модерни в момента. Биват  съчетавани  със добра здравина и  технологичност на изпълнението и имат високи топлоизолационни показатели.  В повечето случаи  обикновено клинкерът, който е  с глазура се използва за вътрешни облицовки, а този без глазура  за външните настилки.

Елементи от клинкер често се  използват за външни настилки на по- големи тераси, различни видове пътеки и алеи. Разхождайки се по улиците ни ще видите, че има и тротоари и  детски площадки от клинкерни плочки.  Благодарение на  добрите си  свойства и естетичен вид в условията на интензивно натоварване бива избиран все по често. С подобни качества е и  гранитогреса, който е силно разпространен в Щатите и Канада, и в някой от бившите Съветски републики.   Гранитогреса е бетон, който е изработен във вид на призматични тела,  полагащи задължително  след топлоизолация на сграда върху алуминиева или дървена конструкция.  

Идеален е за  цокли, така и за фасадни плоскости. Подходящ материал за  използване при по -  сурови зимни условия.  В България все още се използват, макар и по рядко  обшивки от естествен тънкостенен камък за покривно покритие.  В Западна Европа е разпространен и като вид фасадна система. Това е покритие от  естествен камък, цепен на тънки  слоеве. Добива се промишлено в Испания,  Англия и  Франция.  Много често като  заместител на дървото се използват пластмасови  обшивки. Отскоро на някои места се предлагат и  гетинаксов композитен материал, който е с  физикомеханични качества. 

Пластмасата е лек и по -  евтин материал, който се формова лесно  и  позволява разнообразни повърхностни обработки.  Можете да го използвате като  декоративна функция.  Видовете строителни материали са много, ако не сте професионалист, то е добре да се обърнете към такъв ако ви предстоят ремонтни дейности, за да бъде всичко качествено и издържливо направено.