Видове лакове

11.12.2014

Правейки една изолации на своят дом, вие правите той да бъде по здрав и качествен устояващ на климатичните промени на вън. Изолацията може да бъде незапалима и  много по- издържлива във времето от обикновените материали, с които се правят примерни топлоизолации, опитайте се да изберете такава, която да бъде с добри звукоизолационни свойства. Начинът по който можете да предпазите вече  готова изолацията ви е да се  измаже на края, а  най- често използваните материали и качествени мазилки са минерална, полимерна или на основа варо-циментови материали. През последните години започна да се използва често баро- циментовата мазилка, която  представлява тип  мазилка, на която  основа е материалът цимент.

От неща могат да се открият  различни цветове, подходящи за всеки един интериор в дома. Като  голям нейн  недостатък е, че не е толкова водоустойчива в  сравнение  с  другите видове мазилки. Когато купувате материал за ремонт, винаги гледайте и кой са  важните  му предимства. На този тип мазилка, която се поставя след монтираните топлоизолации е, че тя е по – евтина и има устойчивост на UV – лъчи. Относно полимерната мазилка, тя има  за основа акрилни смоли. Като предимствата й са, че е водоустойчива и издържлива с течение на времето. Изборът на мазилки магазин, където се предлагат различни видове е голям. 

Съществуват и  мазилки, които се поставят  след монтираните топлоизолации и това е минералната. Предимство й  е, че е устойчива на всякакви  механични натоварвания и по – силни удари. За ремонта на един дом се изискват всякакви бетонови изделия, мазилки и лакове. Когато дойде време за лаковете , то има модели,които биха удовлетворили всеки един вкус. Лаковете, които са  на водна основа биват едно- и дву-компонентни. Те се препоръчват заради свойството си  да съхнат бързо и имат слаба миризма. По  отношение на силата на  лъскавина биват  матови и полуматови. Имат по - ниска гъстота и за постигане на достатъчно дебел слой е нужно  нанасяне на повече от 3  ръце, а за пълно дълготрайност на покритието около 4- 5 пъти е достатъчно. Има и лакове, които не са на водна основа  и те се разделят основно на едно-компонентни и дву-компонентни. Едно-компонентни е  характеризират с много по - бавно съхнене, макар и да имат също слаба миризма и по-ниска твърдост.

Гъсти са и заради това е нужно леко разреждане при използването  им. Има случаи, в които остават малки мехурчета по боядисаната част. При дву-компонентните лакове са често използвани. Те са предимно  на полиуретанова основа.  Съхненето е по-добро, може да се нанасят 2 пъти  или  повече пъти за един ден, но миризмата е много по-силна. Моделите на блясък са на  гланц и  мат. След употребата на такъв тип  е препоръчително в помещението да не се стои дълго време, до пълното изсъхване и изветряване на миризмата. Няма лакове, които да не се надраскат! За това не влачете мебелите или не драскайте с твърди предмети по вече боядисаните. Преди лакирането е желателно  да се ползва грунд,  с който се постигат важни  неща като се запълват  порите на дървото, по този начин се възпрепятства неравномерното попиване на лака, получава се една по фина и гладка повърхност при нанасянето  на лаково покритие. Има случаи, при които вместо лак се ползват масла.  

Имайте предвид, че този  метод на защита е много по-краткотраен и при него е  нужно прелакиране всяка година с масло за подхранване на покритието. През последните години разговорите на тема топлоизолация и видове мазилки се  увеличиха. Причината е че  хората най-накрая разбраха, че неизолираното им  жилище струва много по - скъпо. Интернет има много информация за правилните начини за полагане на топлоизолация  и това какви мазилки да използвате за нея.