Вана или Душ кабина?

01.09.2016

Повечето средностатистически бани у нас не предоставят достатъчно пространство, за да имаме както вана, така и необходимото място за една просторна душ кабина. Понякога размерите и формата на самата вана позволяват тя да бъде използвана и като душ кабина, но твърде често това не е удачно. Може и да се каже, че цялостната тенденция към минимализъм при съвременния дизайн често ни провокира да избираме между едно от двете, независимо дали в банята ни има място или не.

       Дали искате да се отървете по-бързо от старата непотребна и трудна за поддържане вана или обратното, искате да се сдобиете с такава, за да се превърне къпането в истински ритуал, ние Ви предлагаме кратък сравнителен анализ, направен на базата на мнения, споделени от дизайнери и потребители.

 

Какво трябва да знаете в случай, че искате да изхвърлите овехтялата вана:

      Според американско проучване трайна тенденция при дизайна на бани от последните десет години е ваните постепенно да изчезват. Американските потребители са на единодушно мнение по-въпроса, че баните без вани са по-осъвременени и функционални.

      От друга страна, при продажбата на недвижим имот, доказано, една нова и луксозна вана повишава цената на имота, но ако тя е стара и захабена, се случва точно обратното.

      Ако пък смятате, че ваната Ви не е лоша и би допринесла към стойността на имота Ви, а от друга страна не Ви остават време и други ресурси, за да я използвате, можете просто да се опитате да я превърнете в душ кабина. Това се постига с малко добро обзавеждане за баня и много въображение.

      Първият въпрос, на който трябва да си отговорите, е дали е необходимо да измествате душа си. Дори и да не подменяте самата вана, със сигурност Ви препоръчваме да преместите и обновите самия душ. Ако имате свободно стояща вана, това може малко да усложни превръщането й в душ кабина. Често такъв тип вана бива поставена в близост до прозорци, а едва ли бихте искали и душът Ви да бъде поставен там.

      Ако все пак Ви се налага да отстраните старата вана, предлагаме Ви няколко съвета как да направите това най-лесно и безболезнено.

       Премахването на старата Ви вана може да се окаже непроста задача. Ако ваната Ви е от чугун, ще Ви трябват няколко души и доста спортен дух, за да я отстраните. Ако е в добро състояние, можете спокойно да я продадете онлайн или да я дадете за претопяване.  Плочките и батериите, които са останали здрави, също могат да бъдат дарени или продадени в магазини, които продават строителни материали втора ръка.

      Преди самото изкъртване на ваната е необходимо да:

 1. Направите оценка на състоянието на съществуващите тръби и да ги подмените, ако е необходимо.
 2. Проверете рамкирането и пода за мухъл, плесени и гниене, и ги отстранете, ако е необходимо.
 3. Уверете се, че душът Ви е в добро състояние. Именно това може да бъде моментът да преминете на единична батерия, с по-добър клапан, който да регулира температурата и налягането.

     При инсталирането на душа или душ кабината имате две основни опции, между които можете да избирате - да очертаете пространството с бордюр или да инсталирате душ кабината направо върху пода, като й направите силиконова основа. Тук не се ограничавайте със стандартната квадратна форма на бордюра. Тя трябва да бъде съобразена с формата на кабината, но може да бъде, правоъгълна, триъгълна, да оформя елипса или полукръг. Има и много фирми за обзавеждане на бани, които могат да ви изработят персонализирана кабина.

С или без лайсни и бордюри?

      В голяма степен това колко ще струва подмяната на Вашата вана с душ кабина зависи от състоянието на пода на банята. Бихте могли да заложите на кабина с бордюр и на такава без бордюр.

      Кабините с бордюр са напълно изолирани от останалата част от пода, като имат улей, който допуска водата от кабината към канала в случай, че той не попада вътре в самата кабина. Този тип душови пространства са по-често срещани, по-практични и обикновено по-евтини за устройване.

     Кабините без бордюр трябва да бъдат интегрирани във вече наличния под на банята, като са обособени на чисто декоративно ниво с по-ярък цвят плочки или различен релеф. За да функционира нормално такъв тип душово пространство, трябва да бъдете напълно уверени по отношение на канализацията във Вашата баня.

     Съществува и сценарий, при който кабината попада под нивото на самия под. Единственият начин да постигнете такъв ефект е, като повишите нивото на пода на цялата баня. Излишно е да казваме, че този тип преустройство е сериозна инвестиция, освен това, за да постигнете такъв ефект подът на банята Ви трябва да стане по-висок от пода, на което и да е друго помещение в дома Ви. Така устроена душ кабината е интересна най-вече от гледна точка на дизайн, но не и на практичност.

      Какви са най-добрите решения при устройството на пода? Вече съществуват готови комплекти за целта. Обикновено са изработени от акрили или фибростъкло и включват предварително изработени, противохлъзгащо тяло за пода, канал, сгъваема стъклена врата. Те са направени, за да се поберат в ъглите на банята и върху пространствата, където преди са били разположени вече ненужните вани. Този тип комплекти са изработени в различни размери и форми, така че да пасват във всякакви ниши. Някои включват екстри като вградени седалки, рафтове и други видове обзавеждане за баня.

      Можете да откриете и комплекти без бордюри, но изискванията си остават подобни – или ще трябва да повишите нивото на банята или леко да понижите нивото на самата ниша, за да бъде положен комплектът на нивото на пода.

       Кабините, облепени с плочки, които имат бордюри, обикновено биват сглобени на място в самата баня.

 

     Обобщено предимствата  на душ кабината пред ваната могат да се разделят спрямо следните показатели:

 1. Пространство - Докато стандартните мерки на една вана са около 80 см ширина, тя може да достигне до 190 см дължина. За сметка на това самостоятелните душове варират от 90 на 90 см, до 90 на 120 см. Умаленият размер на душ кабините позволява да се поберат много по-лесно в малка баня отколкото една вана, освобождавайки пространство за други устройства. Премахването на ваната в полза на душа също така позволява на собствениците на жилища да монтират по-голяма СПА кабина, вместо стандартната камерна. Дори и да заложите на максимално уголемена кабина при обзавеждането за баня, тя пак ще заема по-малко пространство отколкото, която и да е средно голяма вана.
 2. Енергийна ефективност - Когато става дума за енергийна ефективност и опазване на водните ресурси, бързият душ почти винаги бие ваната. Средната вана побира около 25 до 45 литра. Използвайки модерен душ със слаба поточна струя, Вие ще използвате около 2.5 литра на минута, а за пет минути душът изразходва 12.5 галона вода. Дори и най-старият модел душ, който може да бъде закупен като първа ръка на пазара,консумира 25 литра за 5 минути душ, което е по-малко от количеството, използвано за запълване на най-разпространените вани. Ако сте склонни да се разпростирате под душа за по-дълъг период, обаче, ваната винаги има предимство пред душовете. Например, на 10 минути душът консумира 25 литра, или невероятните 50 литра вода, по-малко от най-големите стандартни вани.
 3. При продажба - Ако обмисляте да замените своята вана с душ кабина, добре е да имате предвид и как това би променило стойността на имота Ви при евентуална продажба. Макар че общото схващане е, че ваната повишава цената на имота, проучвания на потребителските нагласи в САЩ, проведени през последните 5 години показват, че всъщност купувачите не гледат на наличието на вана като на предимство. Единственият случай, в който ваната е възприемана като добавена стойност към един дом е, ако тя е съвсем нова, поставена непосредствено преди обявяването на жилището за продан.
 4. Достъпност - Катеренето и излизането от ваната може да се окаже трудно за възрастните хора, хората с увреждания или лица с ограничена подвижност. За тези хора, душове представляват предимство от гледна точка на безопасността и достъпността на пространството, особено удобни са душовете без бордюри. Ако някой в семейството Ви има проблем с достъпа до ваната, наличието на душ кабина може да им позволи да се насладят на по-независимо и спокойно къпане.

Основни предимства на ваната спрямо душа са:

 1. Релаксация – Във ваната можете да си почивате. Потапянето в топла вана, особено в комбинация с ароматни соли е чудесен начин за успокояване на болки в мускулите и болки в краката, облекчаване на стреса. Това е и повод да откраднете известно време само за себе си.
 2. Циркулацията на кръвта – Ваната спомага за по-добро кръвообращение. Макар това предимство също да остава малко встрани от практическите съпоставки между ваната и душ кабината, факт е, че за много хора ваната остава предпочитана опция по чисто здравословни причини.
 3. Поддръжка – Въпросът за поддръжката на една вана, спрямо тази на една душ кабина, остава спорен. Традиционно се смята, че ваната се нуждае от повече поддръжка, по-често почистване и е по-склонна да събира бактерии и вредни замърсявания. Ако погледнем рационално на въпроса обаче ситуацията с една душ кабина не е много по- различна, макар и стените й да предполагат по-ограничен контакт с кожата, отколкото с тези на една вана, те все пак трябва да бъдат ежеседмично почиствани с дезинфекциращ гел и четка. И все пак, площта, която трябва да бъде обгрижвана при една душ кабина е много по-голяма отколкото при една вана.
 4. Масаж – Душ кабините все по-усилено се опитват да си присвоят тази функция на ваната и все пак единствено масажните вани могат да Ви предложат масаж, докато сте в легнало положение. Устройствата за масажиране във ваната не са новост от поне две десетилетия, но в последно време абсолютен хит е нововъведението на така наречените въздушни вани. Това са масажиражи вани, които създават напълно естествено, СПА усещане. Те са напълно безшумни. Смята се и че са много по-енергийно ефектини, тъй като съчетават помпа и мотор в едно устройство и са осветени изцяло с LED-технологии.

     Независимо от това на кое от двете решения ще се спрете, добре е да отчетете както емоционалните, така и рационалните плюсове на едното и на другото съоръжение. Консултирайте се със специалист в сферата на обзавеждането за баня, който ще може да съобрази най-добре Вашите потребности с възможностите, които дава една душ кабина или една вана. Истината е, че ако до скоро ваната се смяташе за несравнимо по-приятна и релаксираща спрямо един правостоящ душ, това клише все по-често бива разбито от дизайнерите. Масажиращи душ пити, каскадни душове, душ кабини от бамбук и тик са само част от автентичните нововъведения, на които станахме свидетели през последните години.