Цветове за есенно/зимния сезон 2016-2017 година

01.09.2016

След като до официалното настъпване на есента има броени дни е време да обърнем по-детайлно внимание на тенденцията в цветовете за есенно-зимния сезон 2016/2017 година при интериорния и екстериорен дизайн.

Изборът на цветове за студените месеци е продължение на тенденцията от пролетта, за спокойни, земни, естествени тонове, а същевременно с тях изпъкват няколко по-свежи и нехарактерни за сезона цветове, които разчупват палитрата и могат да се използват като акцент в интериорния дизайн. А за по-смелите и отворени към нови предизвикателства, защо не и като основни цветове при декорацията на дома.

Цветовете от тазгодишната есенно/зимна палитра се комбинират отлично един с друг и с тях може лесно да се разчупи цялото жилище. Ново при дизайна е залагането на повече цветове. Нещо, което до скоро се намираше за табу, сега е набираща сила тенденция, а именно хармоничното съчетаване на силни тонове, които да са различни, иновативни и смели. Идеята на това е създаването на дом с характер и индивидуалност за всяка стая. Забравете за латекса в един цвят за всички стени, а направете дома си шедьовър.

Друга новост при интериорния дизайн е внасянето на цвят в банята. Теракота и фаянса в бежово бе изместен от цветове като горчицата или мандарина, които ще бъдат много популярни още няколко сезона. Противоположната тенденция е на минималистичното бяло или още "скандинавски стил", при който формите са изчистени, а пространствата са светли, като бялото може да премине в нюанси на сиво, графит и черно.

 

Основният водещ цвят тази есен е "синьо крайбрежие", който въплъщава в себе си простотата на морския бряг и дълбочината на морето, което вплита в себе си милиони нюанси на синьото. Този цвят е силен и е идеален за акцент на една стена или за по-смелите цяла стая, осветлението трябва да е приглушено, а мебелите най-добре да са в тъмни цветове. "Синьо крайбрежие" е подходящо за малки, уютни помещения, като кабинет или спалня. Придава класа, уют и стил на всеки дом, комбинира се отлично с паркет от естествено дърво.

 

Следващият цвят за есента според тенденциите в интериорния дизайн е "ефирното синьо", то напомня на "ведрото синьо" от пролетта, но в по-свежа и студена форма, точно като едно есенно, слънчево утро. Едновременно излъчващо студ, свежест и надежда за прекрасен нов ден. "Ефирното синьо" може да се използва както в спалнята, така и в по-големи помещения, като гостна или коридор. За акцент може да се поставят аксесоари в цветовете "пикантна горчица", "сияйно червено" или "студено цикламено". 

 

Модерен цвят за есента и зимата ще е нюансът наречен "sharkskin" или кожа на акула. Той е сребристо-син, като може да варира от по-тъмно към по-светло. Подходящ за добавяне като нюанс към боята за придаване на дълбочина на цвета, но едновременно с това запазване на светлия тон, Този цвят е подходящ за малки помещения, като кухня или антре. Комбинира се отлично с цвета "пикантна горчица", който може да се запази като акцент в помещението. 

 

Червеното направи своя пробив в интериорния дизай преди няколко години и то повече от успешно. През есенно/зимния сезон на 2016 година отново намираме червено в палитрата на най-предпочитаните цветове. Нюансът този път е "сияйно червено", тази зима се бяга от традиционното бордо, което може да направи стаята да изглежда малка и тъмна и се залага на по-свеж, червен нюанс, който има оттенъци на студената гама, но запазва топлотата и е приятен за окото. Идеален е за използване като акцент, като например стилен лампион или за теракота в банята.

 

Кафявото обикновено е един от основните цветове, които присъстват в палитрата за есента и зимата, не е характерен за интериорния дизайн като основен, въпреки че все по-често дизайнерите залагат на "топлото кафяво" при избора на латекс за помещения като спалнята например. Кафявото се превърна в предпочитан цвят, заради своята неутралност, топлина и уют, които се съчетават с по-характерни цветове като бежовото, бялото и нюансите на шампанско. "Топлото кафяво" е идеалният богат, земен цвят, който може да превърне спалнята в любимото Ви място в дома. 

 

Един от най-интересните цветове за есенно/зимния сезон, определено е "пепеляв кедър". Определен като заместник на "розовия кварц" от пролетта, "пепелявият кедър" всъщност е розовият нюанс в палитрата за студените месеци. Трудно е да се опише, но излъчва топлина и е идеален за акцент във всека една стая. Съчетава се идеално с "ефирното синьо", както и със "sharkskin". Би изглеждал невероятно като акцент в спалнята или дневната, под формата на масичка за кафе или ваза за цветя. За готовите на експерименти "пепелявият кедър" може да се използва като основен цвят съчетан с класическото бяло. 

 

"Буйната ливада" е още един цвят, който може да мине за класически зимен нюанс. Много характерен и предпочитан от интериорните дизайнери за подчертаване на форми и акцентиране на детайли. "Буйната ливада" съчетава в себе си свежестта на природата и елегантността на интериорния дизай в една нова по-дива форма. Това е цвят, на който не би заложил всеки, но е невероятен акцент, не само в детайлите. Цвят, който придава характер на всяка стая. "Буйната ливада" изглежда идеално върху плочки, както за кухня, така и като акцент в обзавеждането на банята. Наситено зеленият цвят би придал на всяка стая първичната нотка на природата, а съчетано с класическото бяло, линията на елегантния дизайн няма да избяга.

 

До тук вече няколко пъти се спомена един от най-характерните цветове в палитрата за есента, а именно "пикантната горчица". През последните няколко сезона, горчицата успешно успя да завоюва мястото си на един от най-предпочитаните цветове в интериорния дизайн. До голяма степен, защото е напълно противоположен на характерните за сезона тъмни и убити цветове. "Пикантната горчица" е щипката свежест и екзотика в палитрата. Все по-често се среща като основен цвят, което показва колко по-отворено е съзнанието на клиентите, за свежите, ярки цветове в интериорния дизайн. Ако не сте готови да боядишете цялата си стая в този цвят, то тогава пробвайте да заложите на детайли в обзавеждането, като лампиони, килим или завеси. Комбинира се идеално, както със "sharkskin", така и с "ефирното синьо". 

 

Комбинация от кафяво и червено създава следващия популярен за есенно/зимния сезон цвят, а именно "клей". Този цвят е идеален за всички почитатели на земните тонове. При него разновидностите в тоналността са много. Дали ще се спрете на по-оранжевата версия или на тъмния клей, изборът е оставен на вас. "Клеят" е топъл и неутрален цвят, така че дава големи възможности за комбинации с него, а също така и не поставя ограничения за това дали ще се използва на пода или на стените. Също така различни текстури с цвят "клей" придават характер на стаята. Може да заложите на различна замазка за стените и да избягате от класическото едноцветно пространство.

 

И последният модерен цвят в интериорния дизай за студения сезон на 2016 година отново изненадва със своята наситеност. В студените дни смесицата между лилаво и топло розово се появява като полъх на пролетта, която макар и далече е там и чака своя ред. Лилавото е един от най-предпочитаните цветове в интериорния дизай през последните 10 години. Избиран най-често за помещения като спалнята, той все по-често може да бъде видян в по-нетрадиционна роля на основен цвят в хола, кухнята и дори банята. Лилавото е толкова предпочитан цвят най-вече, защото може да се комбинира с изключително голям набор от цветове. Комбинацията лилаво и кремаво, бяло или сиво е предпочитана за спални помещения и дневни. В банята лилавото се съчетава успешно, с различни виолетови нюанси, както и гранит и мрамор. Остава разбира се и възможността да се използва само като акцент. Все по-често срещано е акцентирането върху колоната в стаята. Дълги години интериорните дизайнери полагаха големи усилия да я скрият, но сега тенденцията се промени и колоната се превърна в акцента на стаята, така че ако попаднете в дом с лилава колона, ще видите колко хубаво може да изглежда недостатъкът на една стая и как цялото оформление и обзавеждане се слива перфектно с този акцент.

 

И сега нека поговорим накратко и за екстериора и най-модерните есенно/зимни цветове за него. Защото той е важна част от цялостното излъчване на всеки дом.

При екстериорния дизайн до голяма степен се запазват класическите есенни цветове, вдъхновени от промяната на времето цветовете се запазват топли и богати, преливащи от различни нюанси. Класиката сред тях е цветът "тиква", който успешно се комбинира с по-неутрални като естествен лен, коноп и цветове взаимствани от други природни материи, като кора на дърво и хумус. Друг начин за промяна на атмосферата на двора е играта със светлината. През есенно/зимния сезон тя е дефицит, но пък за това може да се експериментира с нея, като се използва изкуствено осветление. Заменете студените светлини с по-топли такива, това ще внесе топлина и романтика в обстановката. Всякакви лампи имитиращи атмосферата на лагерен огън са за предпочитане.

Лесен и бюджетен начин за вплитане на есенните нотки в екстериорния дизайн е вмъкването на малки орнаменти с есенна тематика. Като декоративни тикви, кратунки, сухи листа, есенни цветя и клонки. Много от декорациите могат да се изработят ръчно с набавени от природата материали, като за направата им не е необходимо да имате специални умения по ръкоделие, а само малко свободно време и желание.

 

Есенно/зимният сезон се очертава да е свеж, пъстър и изпълнен с акценти, като същевременно с това се запазва усещането за топлина и уют, които са характерни за това време от годината.