Теракот. Какво трябва да знаем

03.11.2017

Не е ли удивително как може да виждате нещо всеки ден, но да не знаете нищо за него? Теракота е чудесен пример за това. Той е навсякъде около нас, тази древна форма на изкуство често се пренебрегва.

Подовата настилка от теракота е известна с издръжливостта си и естествената си привлекателна визия. Теракота, буквално означава  "изпечена земя", е керамика, която се произвежда чрез изпичане на рафинирани глинени смеси при високи температури в пещи. Теракота се използва в различни индустрии в продължение на много векове. Някои от основните плюсове и минуси на теракота са описани по-долу.

Трайност

Най-голямото предимство на подовите  настилки от теракот е тяхната твърдост. Те могат да съществуват с векове, ако са направени  и поставени в съответствие със стандартите за качество. Много древни скулптури и структури са доказателство за това дълготрайно качество на теракота. Повечето теракотни настилки се предлагат в земни нюанси на червено и кафяво. Това отразява естествения цвят на материала. Подовите настилки от теракот придават една старомодна и вечна атмосфера на уют в дома.

Натурални теракотни плочки

В естественото си състояние теракотните плочки са прекрасна комбинация от червени и глинени нюанси, което се дължи на главно на съдържанието на желязо, съдържащо се в глината, използвана при тяхното производство. Това е тази естествена красота, която прави теракота толкова желана подова настилка.

Проблемът е, че теракота е много порест в естественото си състояние. Това означава, че водата и течностите могат лесно да проникнат в сърцевината й, причинявайки плесен или гниене, както и  петна, които се появяват постоянно. Поради тази причина естествената теракота обикновено се обработва периодично с уплътнител, за да се предпази от тези опасности. Повърхностното изпичане по време на производствения процес също може да намали абсорбцията до известна степен.

Гланцирани теракотни плочки

Причината, поради която повечето хора избират теракотени подови настилки, е заради красотата и цветовете на червените и глинените нюанси. Когато се гланцират, теракотните плочки стават неподатливи на това проникване на вода и получаването на петна. Някой потребители обаче смятат, че гланцирането убива естествения , автентичен вид на теракота.  В някой  случаи  ръчно изработените или ръчно гланцирани теракотни настилки могат да постигнат баланс между естествената визия и проблема с порите. Самото гланциране е процес, при който стъклото се стопява върху повърхността на порестата теракота, създавайки непроницаем слой, който предпазва от  влага, петна, плесени и проникване на течности. Използваната глазура може да бъде отпечатана така, че да изглежда като всичко, което желаете, но покрива естествения външен вид на плочките. Този процес прави теракотните плочки подходящи за употреба дори в банята.

 

Производство

Някои теракотни плочки се произвеждат масово от машини, които използват сравнително точни компютърно управлявани механизми за рязане, за да създават големи количества от материала бързо, ефикасно и с точни общи размери. Тези парчета все още имат отделни цветове от теракота, но те са направени да се вписват перфектно заедно в модели или редове.

Друга възможност е да закупите ръчно изработени теракотени плочки. Те са изработени от занаятчии и по принцип са по-малко точни, като размери.

Изкуството да се правят ръчно изпичани глинени теракотни плочки е това, което е местно за няколко отделни региона, включително Мексико и части от Европа. Този процес е неточен метод, който произвежда плочки, които имат уникална, докосната до ръцете същност, която съвпада чудесно с глинената отливка на самите плочки.

Недостатъкът на ръчно изработените подови настилки от теракота е, че те са  доста скъпи, тъй като процесът на изпълнение на работата с ръка отнема много повече време, в сравнение с машинното производство. Резултатите също могат да бъдат малко нестабилни от гледна точка на формите и качеството.

Стил на подовите настилки от теракота

Теракота има склонността да придава очарованието от стария свят, което може да бъде прехвърлено в една стая, когато се използва като подова настилка. Материалът има грубо, рустик усещане, което е едновременно здраво и сурово. Колко автентично искате да изглежда Вашия под зависи много от вида на производството ѝ, макар, че вече могат да се намерят заводски произведени теракотни плочки, които визуално изглеждат, като ръчно изработените.

Този материал е чудесен избор за рустик или природни декори, както и за веранди. Има една подробност, която трябва да имате в предвид, ако искате да използвате теракота за външна инсталация. Този материал не е подходящ за места, където може да има замръзване, заради порестата си структура. В по-студен климат водата може да поеме в камъка, а след това, ако се охлади, тази вода може да замръзне, разшири и напука плочките.

Качеството на теракотните плочки ще се различава според начина, по който са произведени. Също така може да бъде особено трудно да се разграничат добрите материали от лошите, дори когато ги гледате или ги докосвате. Но нискокачествените плочки ще имат много по-кратък живот и ще се повредят много по- лесно. За това, преди да закупите е добре да се информирате, относно производителя .  Освен това е много важно, когато закупувате плочките те да са от една партида, за да сте сигурни, че няма да има разминаване между отделните плочки. И за да сте сигурни, че количеството на теракотните плочки, които купувате ще е  достатъчно и няма да се налага да се връщате до магазина, като рискувате да попаднете на друга партида, преди да преминете към закупуването измерете размерите на стаята и след това  добавете  поне десет процента към тях. Там ще са включени всички остатъчни парчета, които ще се получат при самото инсталиране. Освен това няма да е зле да ви останат поне няколко резервни плочки, в случай, че счупите някоя.  Поставянето на теракотните плочки не е много по –различно от това на другите подови настилки,  така че всичко зависи от Вашите умения  и опит.

Причината, поради която теракота е ценена като материал за подови настилки въпреки нейните функционални недостатъци, е уникалният облик, който дава

 

 

Как да поддържате  теракотните подови настилки?

 

Тъй като този материал е толкова порест е препоръчително да прилагате уплътнителен агент на всеки две години, за да го предпазите от петна и щети. Дори и при редовното прилагане на този химически уплътнител, все пак вероятно трябва да избегнете инсталирането му в пространства, които са склонни към високи нива на трафик или водни опасности. В противен случай, поддръжката изисква просто да почиствате редовно подовата повърхност.

Разбира се, че за да се поддържа едно нещо в добър вид най- същественото е да се почиства редовно и качествено. Тъй като натуралния теракот е порест изисква малко по- голямо внимание при миенето му. Най- лесно ще почистите замърсяванията, като използвате разтвор от  25% почистващ препарат за каменни подове  в кофа с топла вода. Нанесете го леко с кърпа или гъба. Оставете да работи за около 15 минути, след което изплакнете пода добре. Ако има много упорити и засъхнали петна, ще се наложи да използвате само препарата. След като изплакнете пода, подсушете.

Поддържайте подовата настилка чиста и почиствайте колкото е възможно по-често. Честото почистване на пода ще предотврати натрупването на мръсотия, прах и замърсяване. Това ще направи цялостното почистване много по-лесно и по-бързо. Натрупаните частици прах могат също да допринесат за по-голямо количество драскотини по повърхността.

Сместа  от оцет и топла вода е отлична за почистване на теракотните плочки. Оцетът е естествен почистващ препарат, който е много ефективен за отстраняване на мазнини, петна и натрупани замърсявания. Също така можете да опитате препарат за мек сапун и вода. Когато почиствате, нанесете почистващия препарат на малки места и го изтъркайте, преди да е изсъхнал. Обърнете специално внимание на фугите и ги почистете добре. Подсушаването им също е много важно.

 Видове теракотни плочки

Видът на теракота се основава на това, от къде  глината, използвана при производството, е била изкопана. Най-често срещаните места, където се произвеждат тези материали, са Мексико и няколко места в цяла Европа. Обикновено цветовете се състоят от червеникави кехлибарени нюанси, които придават рустик усещане, като в същото време дават топлина и приветливост.

Къде да сложим теракот?

Теракота се използва  за под на банята, но може да се сложи и в други помещения със сравнително по-ниско натоварване. Не е подходящ за външно прилагане, тъй като задържа вода и при рязка смяна на температурите може да се напука. Препоръчваме ви да използвате теракот за хола, кухнята и банята, но не и за коридора и за помещения, които са с голямо натоварване. Теракотените плочки са с по-ниска износоустойчивост и се напукват лесно.  Ако държите да имате теракот навсякъде, добре е да потърсите подови плочки с висока студоустойчивост и издръжливост на натоварване. Те се правят по различна технология и са по-дебели. Наричат се еспесорадо.   Подовите настилки от теракота се предлагат в няколко форми, размери и модели. Можете да избирате между съвременни или традиционни, в зависимост от настройката и вида, който искате да постигнете.

В сравнение с други керамични материали подовите настилки от теракота не са толкова студени. Това ги прави много по-привлекателни. Те се затоплят бързо и задържат топлината, така че няма да ви се налага да се притеснявате, че ще излезете от леглото или от банята на студен теракот. Монтажът на теракот може да бъде доста досаден и сложен. За разлика от другите материали за подови настилки, теракотните плочки изискват професионална инсталация и запечатване. Това често допринася значително за общия разход. Въпреки че подовата настилка от теракота е лесна за почистване, фугиращата смес често се обезцветява лесно и изисква редовно интензивно почистване.