Строителните материали - преди и сега

03.09.2017

Строителството днес е значителна част от индустриалната култура, проява на нейното многообразие и сложност, както и средство за овладяване на природните сили.

Връшаме ви малко назад във времето, за да видим какви къщи са строяли хората преди и какви строителни материали са използвали.

Енергийно ефективният дом е проектиран да предпазва от вятър и дъжд, като същевременно намалява загубата на енергия. Модерните жилища са изградени с оглед на енергийната ефективност и сега се използват най- разнообразни материали.

Какво са строителните материали и какви видове съществуват? Нека да погледнем назад във времето, за да си промним колко отдавна съществува строителството, макар и в различна от днешната си форма.

Примитивно строителство: каменна ера.

Хората от каменната ера са изминавали големи разтояния в търсене на храна и именно те са построили най-ранните временни убежища, които се появяват в археологическия архив. Изкопките на редица места в Европа, датирани преди 12 000 г., показват кръгови пръстени от камъни, за които се смята, че са част от такива заслони. Те са можели още да използват дървенси стълбове и животински кожи, за да създадат временни убежища, където да се скрият от неблагоприятните условия на времето.

Бронзовата ера и ранните градски култури

Културите на големите речни долини - включително Нил, Тигър и Ефрат, Индус и Хуан Хо - с интензивното им селско стопанство, основано на напояване - разработиха първите общини, достатъчно големи, за да се нарекат градове. Тези градове са построени с нова строителна технология, базирана на глината на речните брегове.

Тук е и появата на тухлите. Те  са изработени от кал и слама, поставени в четиристранна дървена рамка, която се отстранява след изпаряване, като съдържанието е достатъчно втвърдено. Тогава тухлите се изсушават напълно на слънце. Сламата действа като подсилващо средство. Такава конструкция от тухли или кирпичи все още се използва широко в Близкия изток, Африка, Азия и Латинска Америка.

Каменна конструкция в Египет

Подобно и на другите големи култури, Египет е строял градовете си от кални тухли.  Дървеният материал е бил използван пестеливо, защото изобщо не е бил в изобилие. Срещу този невероятен фон на безкрайни тухлени къщи от кал се появява нова технология на каменната конструкция в храмовете и пирамидите. Но извличането, преместването и обработката на камък е скъп процес, а каменоделството е държавен монопол. Камъкът се очертава като елитен строителен материал, използван само за важни държавни сгради.

В рамките на дългата традиция на тухлената зидария, каменната конструкция се появява рязко, с много кратък преход.

Гръцка и елинистическа култура

Използването на египетската каменна структура се разпространява в цялото източно Средиземноморие след 1800 г. и културите на континентална Гърция са особено привлечени от нея. В гръцкия свят на Егейско море и южна Италия са построени много храмове с каменни структури. Някои са оцелели и до наши дни. Те са изградени до голяма степен от местен мрамор или варовик. Основната технология не се променя от тази на Египет. Голямата разлика е в работната сила. Нямало е мобилизирани от държавата маси на неквалифицирани работници, за да придвижват огромните камъни. Вместо това е имало малки групи от квалифицирани масони, които работели самостоятелно. Със сигурност е имало намесата на машини за обработка на блоковете, въпреки че точното им описание е неизвестно. Въвеждат се метални дюбели за съединяване на различни каменни блокове.

Римските постижения

От етруските, живеещи в северната част на Италия, римляните са получили голяма част от своята ранна технология за изграждане на сградите. Етруските също са имали високо развита технология за правене на теракот, с което Италия се слави и до ден днешен.

Ранни бетонни конструкции

Един от най-ранните оцелели примери за тази конкретна конструкция е храмът на Сибил (или Храмът на Веста) в Тиволи, построен през І век. стената на кръглата цела или светилището вътре е изградена от бетон - неспокойна конфронтация на нови и традиционни форми на строителството.  Бетонът е композитен строителен материал, получен в резултат от втвърдяването на смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал (трошен камък или речен чакъл), а в някои случаи химични и/или минерални добавки. Преди втвърдяването си материалът се нарича бетонова смес.

Дървени и метални конструкции

Римляните са постигнали значителен напредък в дървесната технология. Релефът на колоната на Траян показва дървените решетъчни мостове, използвани от римските армии, за да прекосят Дунава.

Съвременни строителни материали

Свята се, че строителството през последните 25 години е постигнало по-голям напредък в сравнение с предишните 150 години. Съвременните строителни материали, могат да бъдат устойчиви, издържливи и освен това да са естетически приятни. В системите за гражданска инфраструктура също се въвеждат интелигентни материали, определени като материали, които могат да променят свойствата си в отговор на външни условия.

Строителната индустрия постоянно предлага нови строителни елементи, които служат  за изграждане на конструкции. В съвременния живот компаниите се стремят все повече и повече да търсят по-икономични и екологични строителни материали. Тъй като в продължение на доста време „зелените“ материали бяха доста скъпи и недоразвити като концепция, учените търсят достъпни и иновационни строителни продукти. Днес основният въпрос е какво е въздействието на строителните материали върху икономиката и околната среда. Новите строители елементи са екологични и са предназначени да сведат до минимум разходите.

Много от строителните материали се срещат в естествен вид (глина, пясък, камъни и дърво). Но усъвършенстваната технология направи възможно създаването изцяло нови видове строителни материали. Понастоящем строителните материали и строителните технологии са много гореща тема в архитектурните, инженерните и строителните учебни заведения.

Като цяло, рециклирането на материали и използването на по-малко токсични продукти ще спестят средства и ще подобрят екологията на нашата планета. В тази връзка, от Reality Pod ни предлагат няколко особено актуални строителни материали.

Без значение от предпочитанията ви за стил, които имате, винаги  е добре да си припомняме, че по–новите конструкции са много по-прецизни от по-старите, когато става дума за енергийна ефективност. Така, че въпреки, че някои може да ви се струват малко по-скъпи в момента, текущите разходи ще намалеят. Нека да разгледаме няколко евтини строителни материала, подходящи за идеален дом!

Сглобяеми панели

Все повече навлизат  в ежедневието на хората. Те са на разположение в зашеметяващ дизайн в наши дни и са се превърнали в една от най-важните жилищни тенденции през последните години.

Рециклирано дърво

Старите строителни материали, които вече не са нужни се хвърлят върху все по-нарастващата купчина боклук в света. Вместо това, повечето производители се стремят все повече да рециклират излишните материали и да ги направят годни за повторна употреба. Това е много добър  избор.

Ламиниран бамбук

Макар че повечето хора възприемат тази идея като декоративна, ламинираният бамбук е класически строителен материал, съобразен с бюджета. Докато някога е бил известен като дървеният материал на бедния човек в голяма част от Азия, той най-накрая е бил признат от международната дизайнерска общност за неговата сила, гъвкавост и екологосъобразни качества. Но е много важно да внимавете какъв точно бамбук купувате.

Обикновена тухла

Тухлите са доста евтини строителни материали. Единствената подробнст е, че те са много трудоемки за инсталиране и това ще повиши разходите на построяването на тухлен дом. В дългосрочен план обаче, тухлата е много евтина за  поддръжка и изглежда  много по-добре от много други строителни материали.

А що се отнася до интериора, там също може да разчитате на по- ниско бюджетни материали, които същевременно да превърнат дома ви в едно стилно и прекрасно място. Ето няколко евтини суровини, които могат да преобразуват вида и усещането на вашия интериор - към по-добър.

Шперплат

Шперплатът е продукт, получен при слепването на нечетен брой тънки фурнирни листове. За повишаването на механичните му качества (здравина и устойчивост) всеки следващ лист е разположен спрямо предходния перпендикулярно, тоест дървесните влакна са под 90 градуса между два съседни пласта. Повърхността на шперплата може да бъде шлифована или нешлифована. И макар да изглежда технически небрежен, шперплата струва малко и може да бъде хитър избор за проектиране на вградени врати и стелажи без ценова маркировка.

Медни или стари тръби

Най- вероятно и вие пазите в килера или мазата си стари медни тръби, които някога са били премахнати от някъде и все не остава време да ги изхвърлите. Това е чудесна възможност да вложите малко въображение и да пресъздадете от неизползваемите тръби удобни етажерки, рафтчета или дори да ги използвате за гранчета на мивка, особено ако сте фен на винтидж стила.

Стоманени листове

Налични в широк спектър манометри и покрития, стоманените листове могат лесно да бъдат превърнати във врати, масички, прегради и други подобни. Стига само да Ви допада това, като стил.

Ако започвате да строите нов дом от нулата, първото нещо, с което е добре да започнете  е да създадете списък на всички необходими материали - до всеки последен болт и винт. Този списък ще Ви улесни при пазаруването и ще получите оферти от различни доставчици. Когато знаете, точно какво търсите шансовете да ви измамят са по-малки. Ако не сте сигурни за това какви строителни материали ще ви трябват можете да се допитате до вашия строител или да разгледате магазините за строителни материали. Най-важно е накрая да не забравите да проверите качеството на строителните материали, независимо дали са на ниска или висока цена.

Енергийна ефективност

Преди да проектирате нов дом или да ремоделирате съществуващ, помислете за инвестиране в енергийната ефективност. Ще спестите енергия и пари и вашият дом ще бъде по-удобен и издръжлив. Процесът на планиране също е подходящ момент за проучване на система за възобновяема енергия, която може да осигури електричество, отопление на вода, отопление и охлаждане на помещения.