СМЕСИТЕЛИ: 4 фактора, с които трябва да се съобразите когато избирате смесител за кухня или смесител за баня

27.07.2020

Смесителят за мивка служи за смесването на топлата и студената вода, така че да може да се достигне до желаната температура и налягане на водата. Звучи просто, но не е. На пазара ще откриете буквално хиляди видове и дизайни на смесители, а това прави изборът Ви много по-сложен и може да Ви обърка. Специалистите от СИКО събраха за Вас най-полезните насоки и съвети за това как да изберете най-подходящите смесители за Вашата баня и за Вашата кухня.

Първият фактор при избора на смесител е ясен: предназначение (за баня или за кухня).
Да, точно така. Когато говорим за смесители, първата стъпка е да знаете точно за къде Ви е нужен - има разлика между смесители за баня и смесители за кухня. Една от основните разлики между едните и другите е размера: има производители, които предлагат размери от S до XL (той определя височината между основата на смесителя и самия чучур). В Сико ще откриете модели от 8 см. до 25 см. Съвет: При кухненските смесители е добре да изберете по-висок смесител, тъй като така ще Ви бъде по-удобно да ползвате мивката, например, за да измиете някой по-голям съд. Гледайте и мивката да е пои-дълбока. :)

Вторият фактор е вида на смесителя.
Смесителите се различават както по форма и дизайн, така и по качество и функционалност. Все още най-разпространени в домакинствата са класическите смесителите с два крана - един за топла и един за студена вода. Те обаче имат своите недостатъци: износват се по-бързо и се появяват течове, а настройването на температурата на водата и струята изисква повече време. Най-търсените и най-предпочитани на пазара в момента са смесителите с една дръжка (т.нар. едноръкохваткови) и има причини за това: много по-лесно контролирате водата, удобни са, практични са и са естетически издържани. Най-иновативните и “умни” за домакинството са термостатните смесители: те имат два бутона: един за градусите и един за водния поток. Така още с пускането на водата ще имате желаната температура и налягане. Има и сензорни смесители (с фотоклетка), които са най-предпочитани и най-препоръчителни за обществени сгради, тъй като благодарение на сензорите, не се налага да докосвате нищо, а просто да прокарате ръце под смесителя; това е голямо предимство предвид факта, че в обществените тоалетни минават много хора и се счита за нехигиенично да докосвате всичко.

Трети фактор: функционалност
Най-новите фунционалности на смесителите са насочени изцяло към безопасността. Някои модели имат функция за “студено начало” (ColdStart) - така рискът от изгаряне е сведен до минимум и винаги, когато кранът е по средата и пуснете водата, тя ще бъде студена, а не като при старите смесители - някой е пуснал гореща вода преди Вас, вие пускате водата след него и - изненада - водата пари и Ви изгаря! По аналогия на “студеното начало” се въвежда и технологията “студено тяло” (ColdBody), която пък не допуска батерията да се нагрее и така се ограничава риска от опарване. Има “умни” смесители, които Ви позволяват да зададете определена температура, която да не се надвишава; това е огромно предимство, особено в домакинства с малки деца. С този тип смесители осигурявате пълна безопасност за цялото семейство.

Четвърти фактор: материал
Ще откриете, че смесителите се произвеждат от различни материали: от неръждаема стомана, метални сплави, керамика, дори и пластмаса. Има модели със специално покритие, което може да удължи живота на смесителя Ви максимално като го предпазва от котлен камък и наранявания. Някои модели са със златно, сребърно, бронзово и дори платинено покритие. Този фактор “МАТЕРИАЛ” е важен и е пряко свързан с надеждността, практичността и срока на употреба на смесителя.

Няколко съвета:
1) Не пестете средства за смесител; изберете качествена марка и няма да съжалявате;
2) Огледайте внимателно моделите и преценете кой е най-подходящия за Вас като се съобразите и с мивката, за която го купувате (големина, ширина, дълбочина), и с предназначението на смесителя;
3) Попитайте консултантите в магазина и им обяснете подробно всичко: те затова са там, за да Ви помогнат с избора и да Ви обяснят плюсовете и минусите, както и да Ви предложат подходящ продукт за Вашия индивидуален случай и бюджет.

Винаги можете да се свържете със служителите на СИКО като се обадите на +359 0700 15 0 15, пишете имейл на website@siko.bg или пък лично съобщение в сайта или на страницата ни във Facebook.