Шестте плота за баня, които са най-лесни за поддържане

10.01.2016

     Домакинствата, които се нуждаят от лесни за поддръжка плотове разполагат с относително богат избор от материали, на които могат да заложат. Предлагаме ви списък на шестте най-лесни за поддръжка плотове за баня. Важно е, когато търсите подходящ материал за вашия плот за баня, да имате предвид, че критериите трябва да бъдат доста по-различни от тези за плота в кухнята. В този случай от много по-голямо значение ще бъдат устойчивостта на материала на петна и влага, отколкото на тежест и драскотини, например.

Ламинат

     Плотът, покрит с ламинат в банята, има редица преимущества. Цената му е достъпна, има огромно разнообразие от цветове, десени и е изключително лесен за поддръжка. Твърдата му повърхност без пори е ключът към по-лесното му почистване. Ламинатът никога не се нуждае от допълнително запечатване или боядисване. Благодарение на относително ниската му цена, можете лесно да го подмените без това да ви вкарва в огромни разходи.

Рециклирано стъкло

      Това е относително нов продукт. При него плотът на кухнята или вашата баня е изработен от натрошени стъкла, вградени в прозрачна смола - същият вид смола, която се използва за производство на твърди повърхности. Завършената повърхност е гладка и няма никакви пори. Почистването й е лесно и бързо. Освен това плотовете от рециклирано стъкло са много привлекателни за окото, както и изключително устойчиви на петна и високи температури. Този ви плот може да се окаже идеален завършек на обзавеждането за баня в дома ви.

Солидна повърхност

      Съществуват най-различни видове солидна повърхност, като корианът е един от най-продаваните материали. Плотът от солидна повърхност е изключително лесен за поддръжка, почиства се бързо само със сапун и вода. Тези лесни за поддръжка плотове са устойчиви на петна, като някои от тях (епоксидните и акрилните) са устойчиви и на високи температури. Ако бъдат надраскани, тъй като пигментът преминава през цялата вътрешност на плота, драскотината може да бъде заличена и добрият външен вид се възстановява. Средната цена на солидната повърхност е с около 25% по-висока от тази на рециклираното стъкло.

Неръждаема стомана

      Като материал за плота във вашата баня неръждаемата стомана е винаги лесна за поддръжка. Няма нужда от допълнителни лакове или други предпазни слоеве и почистването й е лесно само със сапун. Този тип плотове обикновено са предпочитани за кухни, тъй като храната не оставя петна по тях, тоалетните принадлежности, като почистващи за лице и лакове за коса също са безвредни за този вид плотове. Освен това неръждаемата стомана е напълно безопасен материал, върху който можете да оставите пресата си за коса включена с часове. За качествена неръждаема стомана е нормално да платите цена малко по-висока от тази на солидната повърхност, с около 10%.

Кварц

     Кварцът е материал, който ще направи плотът ви изключително привлекателен. Той е идеален материал, тъй като има външния вид и свойствата на гранита и мрамора, но и тяхната чупливост. Не е податлив на петна и образуване на пори, лесен е за поддръжка и почистване. Известен е още като технически камък, тъй като е крайно издръжлив.

Травертин

      Още един популярен материал за плотове за баня. В него има много характер, придаден от меките му златисто червени тонове и естествено образуваните пори. Чудесен е за по-класически издържан интериор и макар че спада към материалите, които са относително лесни за поддръжка, порестата му повърхност го нарежда малко по-назад в класацията от по-горе изброените материали.

      Използва се в две различни версии. Единият е така нареченият усъвършенстван травертин, който преминава през продължително полиране и шкурене при производството, докато повърхността му не стане напълно гладка. Този вид травертин има вид, подобен на мрамора, и не е огледално лъскав. Порестият травертин пък има по старинен вид и е малко по-труден за поддръжка. При всички положения, ако заложите на този материал за плота във вашата баня, ще трябва да поставите защитен лак отгоре му, който го прави значително по-лесен за поддръжка. Травертинът е по-лесен за поддръжка от мрамора, тъй като е по-малко податлив на напуквания.

И все пак кой материал е най-подходящ за вас?

      Обърнете внимание на галериите онлайн, за да сравните кой материал отговаря най-добре на обзавеждането за баня в дома ви и познавайки специфичните си нужди да подберете най-подходящия. Ако се гримирате на плота, добре е той да е устойчив на петна, ако поставяте машата си върху него, то може би трябва да се фокусирате върху плотовете, устойчиви на високи температури. Обикновено за плота в банята тежестта и температурната устойчивост са показатели, по-маловажни от това доколко материалът е податлив на образуването на пори и петна.