Шест нестандартни решения за по-уютна баня

09.06.2016

     Замисляли ли сте се някога каква продължителност от живота си прекарваме в банята? Учените смятат, че средно на човек от населението на планетата тя е около година и половина. Ако имаме предвид кои са страните с най-висок внос на вода, ще си отговорим в известна степен и на въпроса кои националности прекарват най-много време под душа. Мислите, че това ще са страните със занижен воден ресурс като Индия, например? Нищо подобно. На челни позиции по внос на водни ресурси в страната са Великобритания, Германия, Италия, Мексико и Япония. 

     И макар че това какво количество вода консумираме не е основна тема на настоящия текст, представете си да прекарате година и половина от живота си във Вашата баня. Бихте ли оцеляли? Как бихте се чувствали? Навярно сте се погрижили за добрата вентилация, изолация и т.н., но дали банята Ви отговаря на критериите ви за комфорт, уют и почивка? Качественият фаянс невинаги и достатъчна предпоставка за това да харесвате и да се чувствате добре във Вашата баня. Чудили ли сте се как да разчупите помещението, да го направите по-приветливо и по-Ваше, така че да не чувате ехото от стъпките се, когато влезете вътре? Факторът влага е основна причина на банята да се гледа като на гола фаянсова кутийка с няколко закачалки и огледало. Щастливи сме да ви съобщим, че интериорните дизайнери запратиха това схващане в миналото. Именно това ни провокира да помислим за начини да превърнете банята си в равноправна част от дома Ви. Следват няколко икономични и лесни за реализиране идеи, които ще превърнат ваната в „новия диван“ на дома ви и просто няма да ви се иска да се измъкнете от нея.

   нискостеблени растения 

     Растения – Цветята в дома са не просто красив и естествен завършек на интериора, те имат и своите чисто практични ползи. Увеличават количеството кислород чрез процеса на фотосинтеза, чрез който живеят и пречистват въздуха от токсините. Повечето от хората, които не отглеждат растения в дома си, се страхуват, че те няма да оцелеят, че ще „убият“ цветето с неумението си да му осигурят адекватни условия и грижи. Това притеснение е особено валидно, когато говорим за специфични помещения, каквото е банята. В нея често няма достатъчно дневна светлина, ако изобщо има таква, тя е влажна и евентуално студена през зимата, ако няма инсталирано отопление. Предлагаме ви няколко растения, които могат да виреят идеално в условията на една баня и лесно се комбинирате с различни мебели за баня.

 

-          Папрати – Папратите обичат сянка и вода, често ще ги видите подредени по бреговете на планински ручеи. Те са прекрасно решение за стените във Вашата баня. Поставете ги да висят в кашпа на стената и ги поливайте един или два пъти седмично.

бамбук

-          Бамбук – Бамбукът е класиката на растенията в банята. Ако искате дзен или СПА усещане, това е Вашият избор. Бамбукът расте бързо. Необходимо е само да го държите под око, тъй като той не обича сушата. Щом усетите, че повърхността му засъхва, полейте го.

-          Жива стена – Тук навярно ще ви бъде нужна помощта на професионалист. Изграждането на жива стена е изкуство. В японската култура то е част от концепцията wabi sabi  или изкуството да пресъздаваш природата в нейната несъвършена красота. Най-често живата стена се прави от нискостеблени треви и папрат. Инвестицията определено си струва. Ефетът е „Уау!“.

-          Алое  - Алоето е крайно непретенциозно и вирее чудесно във всяка баня. Дори и да не го намирате за особено атрактивно визуално, не забравяйте, че то е растението с най-мощни козметични свойства, познато на човечеството.  Присъствието му в банята Ви, ще ви осигури постоянен достъп до лек за пъпки, рани, възпаления и дори бръчки.фаянс 2

-          Монстера – Искате тропическа, дива като джунглата баня? Монстерата е Вашето решение. Ще привнесе малко от атмосферата на Колумбия и Еквадор в дома Ви. Поставете две монстери от двата края на ваната и се насладете на пречистващата сила, която огромните й тъмно зелени листа имат.то цвете. С огромните си фигурални листа, тя със сигурност ще внесе малко от 

-          Бръшлян – Свикнали сме да го виждаме по оградите на къщите. Е, време е да го видим и под душа! Бръшлянът расте изключително бързо и се чувства прекрасно в сенчести и влажни зони. Единственият му недостатък е, че ще трябва често да го подрязвате, ако не искате да се разрасне навсякъде в банята ви.

 библиотека

      Библиотека в банята – За много от заклетите любители на книгата, поставянето на библиотека в банята е равносилно  на светотатство. Влагата деформира книгите и никой не може да отрече този факт. Колкото и добра да е вентилацията във Вашата баня, е доста вероятно страниците на книгите, които съхранявате там, да се накъдрят след определен период от време. И все пак! Всички ние имаме по три, четири любими заглавия, с които задължително разполагаме в няколко екземпляра. Имаме и онези списания, които не бихме прочели, ако не е времето, прекарано във ваната. Те дори са по-чаровни с малко водни пръски или пяна по тях. Вместо да събирате тези издания на купчина на пода отстрани на тоалетната чиния, помислете за рафт за книги, малка библиотека или друг вид мебели за баня, където да ги поместите. Едно от най-оригиналните места, където бихте могли да интегрирате  рафтове за книги е отстрани на шкафа под мивката. Друг вариант е да поставите лавици на стената на ваната. Това е радикално и крайно ексцентрично, но нека си признаем, създава неповторимото усещане за ваната като „дивана“ на Вашата за баня. Като зона на безгрижие, почивка и комфорт.

     Килим(че) – Защо умалителната форма е в скоби? Всички имаме килимче в банята във вид на изтравалка за може да бъде трайно решение, ако е висококачествен, но повечето килими за баня от памук се заменят на две-три години.подсушаване на краката. Колко от нас обаче са дръзвали да се замислят за истински килим в банята? Наличието на килим в банята може напълно да обнови облика на пространството. Килимът ще добави цвят, ще  придаде уют и ще помогне да се „затопли“ студеният облик на теракота. Изборът на правилния материал, от който е изработен килима, е от съществено значение, когато той ще бъде предназначен за банята. Един от най-популярните варианти е памук, който не само е мек, но също така и изсъхва бързо, след като е бил изложен на влага. Памукът

     Ако наистина искате луксозното СПА преживяване, заложете на египетски памучни черги. Тези килими са по-скъпи от останалите, но са изключително удобни и меки под краката. Смята се, че те абсорбират много по-голямо количество вода, отколкото нормалните килими от памук.

      Друг често срещан материал, използван за настилки банята е плюшат Това е изработен на ръка материал, който е изключително устойчив на вода. Въпреки че този материал действително е много издръжлив и непромокаем, той може да предизвика дискомфорт, след като излезете от банята, тъй като реално няма да попие мокрите ви стъпки. Всъщност, когато подбирате настилката за вашия теракот, трябва много добре да прецените дали искате изящен и издръжлив килим или килим, който да е мек и да внася комфорт под стъпалата ви.

    В този ред на мисли трябва да споменем и бамбука. В случая говорим за дървесния материал на бамбука, неговото стебло. Той е уникален, тъй като подобно на памука попива водата, но в същото време самата материя „диша“ много по-добре, което означава, че тя изсъхва много по-бързо, както и че вероятността да събира бактерии или да замирише на влага е по-малка. Бамбуковите матчета са както практични, така и уникални за използване във всяко помещение, подложено на влага. Те са и чудесна опция за тези, които търсят естествени подови настилки и усещането за органичност в техните бани.

      Много хора си мислят, че залагайки на по-тъмни или ярки цветове при избора на килим за баня, спестяват грижи. В действителност, ако си вземете бежов, бял или бледо сив или син килим ще можете без проблем да го перете в пералня, колкото пъти годишно Ви е необходимо. Вероятността да направите това с пъстър или тъмен килим, без да има последствия по него, е много малка.

      Музика – Ако ще си представяме живота ни затворени в една баня в продължение на година и половина без какво освен литература не бихме могли да оцелеем? Със сигурност това е музиката. Все повече хора влизат в банята, съпровождани от плейъра на мобилните си телефони, без да осъзнават, че това устрийствата им. Ето и няколко идеи как по разумен и ефективен начин да внесете музиката във Вашата баня.

-          Водоустойчиви Bluetooth говорители

-          Водоустойчив телефон

-          Водоустойчиво радио за баня

 

     Завесите – Кажете НЕ на найлоновите завеси за душ. Ако все пак сте решени, че искате найлоновия вариант, то поне изберете найлон, устойчив на мухъл. От текстилите най-добре е да заложите на полиестер или на органичен памук. Ако завесата ви е от плат не използвайте курниз от метал, тъй като има вероятност да се появи ръжда. Отново, както и при килимите, ако заложите на пъстри и ярки тонове, ще се наложи да носите завесите си на химическо чистене два пъти в годината, ако пък те са бели или в някакъв естествен цвят, достатъчно ще бъде да ги пуснете в пералнята. Няма да спорим по въпроса, че завесите от плат далеч не са най-практичното решение, но те ще Ви предложат топлина, комфорт и усещане за естествена наслада, което найлоновите и винилови прегради, трудно ще ви осигурят.

     Ако кабината или ваната Ви са прекалено малки, заложете на извита нав


      Персонализирайте козметиката за баня, която използвате – Какво означава това? Ще рече да изхвърлите разнородните, безвкусни, промишлени опаковки на шампоаните, балсамите, душ-геловете и други, и да ги замените със стъклени шишенца и бурканчета по Ваш избор за многократна употреба. Така можете да съберете пластмасовите опаковки в една торба и периодично да ги изхвърляте за рециклиране. Стъклените шишенца пък може да надпишете и декорирате с бои за стъкло, да налепите мидички или камъчета по тях, както и да ги подберете в различни цветове така че да са в тон с мебелите за баня или плочките за баня. Ще забележите, че придават особен винтидж привкус на банята Ви.ън тръба за закачане на завесата, така пространството, което имате, ще изглежда по-голямо. От какъвто и материал да са завесите ви, дръжте ги от външната страна на ваната Ви. Така ще избегнете, мухлясването и захабяването им и банята Ви ще запази естетичния си и елегантен вид.

    

     Мокър бар – Последен, но не и по важност, е мокрият бар във Вашата баня. Това може да бъде един цял ъгъл с коктейлни чаши и напитки. Ако прекарвате цели летни следобеди във ваната, под него може да има дори и малък хладилник. Барът може да бъде и просто парче реставрирано дърво или каквато и да било плоскост, която да опира двата края на ваната Ви. Друг вариант за мокър бар в банята е малка плъзгаща се масичка, на която постоянно да държите свещ, книга, малко букетче свежи или изкуствени цветя и на която да можете да поставите и чашата си за кафе или за вино, докато релаксирате във ваната.

     Не забравяйте, че в банята имате право да се насладите на всички онези удобства, от които се нуждаете, в което и да е друго помещение на дома Ви. Не се страхувайте да инвестирате в подобни малки подобрения, дори и те да са недотам практични, защото те ще превърнат двадесетте или тридесетте минути на ден, които прекарвате под душа в много по-приятно преживяване. Банята е едно от малкото помещения в дома, където сме оставени насаме със себе си, ако създадете условия да се чувствате комфортно и наистина да се погрижите за себе си в този интервал от време, ще бъдете много по-спокойни и щастливи през останалата част от деня. Обратното, ако денят ви започва с неприятна влага, следи от мокри стъпала навсякъде, замъглено огледало, в което едвам успявате се огледате и вечно мокри хавлии, то това едва ли би бил идеалният старт за каквото и да било начинание.