Седемте най-често срещани грешки на дизайна в банята /Част 1/

31.10.2015

     Грешките, допуснати при проектирането или ремонта на вашата баня, може да се окажат трудно поправими. Вижте кои са най-често срещаните грешки, които трябва да избягваме.

     Банята изисква повече поддръжка, от която и да е друга част на дома. Големият проблем е водата. Тя е централна част от функциите на всеки дом, но също така и често е източник на най-много щети и главоболия. Дизайнери и архитекти често обръщат повече внимание на козметични елементи от визията на банята за сметка на фундаментални решения по устройството на самата баня. Най-общо казано две от основните причини за това да имате „закърпена“ баня е нежеланието на много строители да инвестират време и пари, както и липсата на опитни специалисти, които да се заемат с чисто физическото изпълнение на работата. Съставихме кратък наръчник на  най-често допусканите грешки при строежа на една баня.

   Неадекватна хидроизолация

     Банята е мокро помещение. Всеки аспект при планирането и конструкцията на една баня следва да има предвид излагането на вода. Ако изчислението на инвестицията за хидроизолация не е поне 5% до 10% от стойността на целия ремонт на банята, то имайте предвид, че нещо в подадената ви цена не е наред. Зле изработени изходи за душовете и недобре изолирани прозорци могат да се повреждат твърде често, довеждайки до щети със сериозна стойност. Евтините строителни и декоративни материали като ПДЧ, фурнирован шкафове, ламинат, ленти, тапети и други имат кратък живот.

      Дизайнът с издръжливи хомогенни материали, включително и ръчно изработени, като камък, стъкло, плочки за баня, бетон, неръждаема стомана, както и дървесина. За цокли препоръчваме използването на ПВЧ материали. Дървените шкафове и рафтове трябва да имат добавена никелова пластина отдолу, за да се избегне контактът с вода. Наличието на крачета е чудесно решение, за да останат мебелите във вашата баня сухи.

   Хлъзгав под

      Оставете блясъка за крановете. Стремежът към лъскав под определено ще ви създаде проблеми в банята. Стъклените и излъскани повърхности водят до хлъзгав и опасен под. Този тип настилки причиняват много падания, а поддръжката им си е цяло главоболие, тъй като лесно се замърсяват и надират.

Релефът и малките несъвършенства са добри качества за пода в банята. Подът може да бъде изработен от релефни автентични материали, повечето от които са проектирани, така че предотвратяват падания. За пода използвайте по-малки плочки, тъй като така по-голямото количество фуги ще създават още по-добро сцепление. Най-малки трябва да бъдат плочките в душ кабината, с много фуги, така че вероятността от подхлъзване да е минимална. Порести камъни като траверти и варовик представляват идеален материал, както заради съпротивлението, което създават, така и заради лесната им поддръжка.  За подобен тип настилка не подценявайте и мозайката. Макар че може и да е по-скъпо решение,  тя със сигурност е много по-ефектна и изключително удобна настилка за пода във вашата баня.

     Избирайте внимателно, ако имате намерението да заложите на дърво. Тикът и някои тропически дървета са доста привлекателна настилка, но изграждането на безопасен и издръжлив дървен под в банята е много по-трудно и скъпо, отколкото поставянето шперплат и други имитации на дърво. Все пак дървото може да бъде издръжлив вариант при добра изолация. Що се отнася до килимите, те са необходима защита при наличието на паркет или друг вид дървена подова настилка.

      Баня без естествена светлина

      За предните поколения е било достатъчно предимство, че разполагат с вътрешна баня и по тази причина това как тя изглежда като че ли винаги е оставало на заден план. Много често ще видите малки бани, без прозорци и с доста съмнителни практически качества.

     Реално погледнато липсата на дневна светлина е грешка, при което и да е помещение на дома, но банята може да бъде особено неуютна без малко дневна светлина. Съветваме ви да намерите начин за избиването на прозорец в банята, ако имате дори и най-малка възможност за това. Ако е необходимо използвайте огледала, за да отразите дневната светлина в някоя от стаите наоколо. Добро решение могат да се окажат дори и вътрешните прозорци. За целта може да използвате полупрозрачни плочки за баня, които не биха позволили да се вижда през тях, но биха пропускали светлина. Тези плочки може да са цветни и могат да бъдат с големина каквато вие прецените, включително и мозайка. Иновативни дизайнерски решения през последните години поставят дори бани с изцяло стъклени стени насред спалнята, например. При всички положения не допускайте банята ви да има само четири затворени стени, тъй като това значително ще се отрази на времето, което прекарвате под душа и на това доколко му се наслаждавате.