Санитарен порцелан- избор на тоалетна чиния

11.10.2017

Когато говорим за санитарен порцелан няма как веднага в съзнанието ни да не изникне тоалетната. Според статистиката на специалистите, човек прекарва около 5 години от живота си именно в тоалетната. Ето защо се счита, че тоалетната е едно от най- важните помещения за един дом.

Интересно е, че първите тоалетни съоръжения с обходен канал са открити още в Древна Месопотамия, като разбира се те са били доста примитивни. Още по- интересно е, че първата тоалетна чиния, която е имала дори и казанче за вода, подобно на днешните е създадена през 1596 година от Джон Харингтън. Тя е била специално направена за кралица Елизабет I. Авторът на това изобретение го кръщава „Аякс”, като описва много подробно всеки използван материал за направата, както и цените в „Метаморфозите на Аякс”. Цената на тогавашната тоалетна чиния е била изключително висока.  Може би и заради това следващите 200 години развитието на тоалетната чиния не претърпява никакъв възход.  През 1738 година се измисля тоалетна, която е била на клапен принцип и с поплавков вентил. По- късно Александър Къмингс измисля S- образния сифон, който нарича water closet, с който се решава проблема с неприятните миризми, както и връщането на мръсната вода в тоалетната чиния. През 1773 година вече идва ред на Томас Крепер, който е имал няколко патента за санитарни устройства и който измисля и патентова устройството за дозирано пускане на вода. През 1883 година Томас Туайфорд доусъвършенства идеята на Т. Крепер и изработва тоалетна чиния от фин и красив фаянс и добавя към нея дървена седалка.

Тоалетната е основно нещо, което се използва в нашето ежедневие, а в повечето домове една тоалетна се използва около 15 до 20 години. Винаги, когато се купува нещо, което се очаква да бъде използвано толкова време е добре да се обърне внимание на няколко важни аспекта, освен външния вид, за да сме сигурни, че ще имаме удовлетворение от употребата.

Следователно, преди да си купите тоалетна за Вашия дом, трябва хубаво да помислите за тези основни елементи като дизайн, цена, модел и след това да изберете най- подходящата за вас. При избора на тоалетна всеки човек може да има различна гледна точка и за това в тази публикация са изброени някои от основните моменти при избора, които могат да Ви помогнат да изберете най- подходящата за Вашия дом.

Дизайн

Няма как дизайнът да не стои на първо място при положение, че всеки един от нас, отивайки да избира дадено нещо, най- напред обръща внимание на външния вид.

Първоначално човек  би помислил, че няма голямо разнообразие от гледна точка на дизайните що се отнася до тоалетни чинии. Истината е, че всъщност вече съществуват доста разнообразни модели, готови да отговорят на всяка една претенция.

Най- голяма дилема е дали да изберем окачена тоалетна чиния или моноблок.  При първите става въпрос за модулна система от тоалетна чиния и казанче, които могат да бъдат монтирани независимо едно от друго, като бъдат свързани с някаква преходна връзка. Това е доста широко разпространен вариант, защото се монтира лесно и се използва минимално количество материали.

Моноблока е съчетанието на тоалетната чиния с тоалетното казанче. Те са свързани и се инсталират заедно, няма как да бъдат разделени. Освен, че можем да отбележим монтажа на този вид тоалетна за малко по- труден, всичко останало, което можем да отбележим са само предимства. Най- важното е, че е изключително стабилна система и има добър естетичен вид.

Третия и най- модерен вид е тоалетна чиния с вградено казанче. Системата с вградено казанче е може би най-модерният вариант за тоалетна, видимата част е единствено тоалетната чиния а копчето за пускане на водата е монтирано на стената, в която е скрито и казанчето. Този вид има много преимущества, придава изчистен и съвременен вид на вашата тоалетна,  спестява място и е изключително лесна за почистване и поддръжка. Единствената подробност все пак е, че има значение стената, където ще бъде скрито казанчето.

Форма

Формата на тоалетната чиния трябва да осигурява комфорт, стабилност и функционалност следващите 20 години. Най- лесният начин да прецените дали дадена форма е удобна за Вас е като я пробвате. В това няма нищо срамно, просто когато се спрете на даден модел тоалетна чиния, седнете върху нея и обърнете внимание на това как се чувства тазът Ви и краката Ви, докато сте седнали. Това е важно дори от здравословна гледна точка.

Според вътрешната форма на тоалетната чиния се различат три вида: белвил, фуния и козирка.

Първият вид е с плоска платформа вътре, където се натрупват отпадъците, като те могат да бъдат премахнати към канала само с водната струя. Този модел е нехигиеничен, много труден за почистване и се счита за остарял.

Предимството на фунията е високото ниво на хигиена.  Формата на самата купа на тоалетна наподобява фуния, като сифона се намира в средата и така се осигурява цялостно и бързо премахване на дефекацията.

Третия вид е най- предпочитаният, тъй като освен че осигурява незабавното отстраняване на изпражненитя, но и предотвратява образуването на пръски. Фунията се счита за най- хигиеничният вид от трите и съответно е и най- предпочитаният.

Техника на отмиване

Техниката на отмиване е още един признак, по който можем да направим разделение на видове тоалетни чинии. Тя зависи най- вече от посоката на водния поток. Различаваме два вида техники на отмиване - каскадна и кръгова.

При каскадната техника на отмиване, водата се излива от едната страна на тоалетната чиния. Макар, че този вид техника е доста разпространена, тя не осигурява напълно измиване на цялата чиния. Освен това каскадната техника оставя пръски и е доста шумна. Предпочитана е защото е по- изгодна, като цена.

При кръговата техника на отмиване потокът на водата наподобява кръгови вълни, водните струи имат различни ъгли към вътрешната повърхност на чинията и се движат в различни посоки. Този вид техника е по- безшумен и обхваща по-голяма повърхност от тоалетната чиния. Като недостатък можем да отбележим, че черпи по-голямо количество вода.

Съществуват още по- модерни техники на измиване, които се стараят да обхващат 100% от повърхността на тоалетната чиния, за да осигурят безупречна хигиена. Основния стремеж на производителите е те да бъдат и с колкото се може по- ниска консумация на вода.

Метод на оттичане

Избирайки тоалетна чиния, има още един признак, с който е добре да бъдете запознати. Това е метода на оттичане. Различаваме два такива метода: вертикален и хоризонтален. Този критерий за избор зависи от условията за монтиране и техническия капацитет на канализационната система и всъщност е много важно да бъде съобразен, за да няма бъдещи неприятности.

Специфичното за хоризонталната система за оттичане е почти равният на 180° ъгъл на отвода (успореден на пода). Използването на този тип метод на оттичане се превърна в преобладаващ през последните десетилетия. Улеснение е, че за монтирането на тази система може да се използва хоризонтално отклонение без използването на адаптери и специални връзки. Най - разпространена е в модерни съоръжения и новопостроени жилища.

Вертикалната система на оттичане се използва широко при сгради строени през първата половина на миналия век. В сегашни времена този метод се използва в Северна и Южна Америка. Този метод позволява да разположите тоалетната навсякъде в помещението и скриването на тръбите посредством облицовъчни материали на пода и тавана.

Размер

Колкото и да не ни се иска, понякога трябва да се съобразим и с размера на тоалетната, която избираме. Размерът ѝ се определя според размера на банята или ако е отделно- от размера на самото помещение. Трябва да избирате размера на тоалетната, която е подходяща за Вашата баня. Разбира се, ако разполагате с малка баня няма да вземете тоалетна с размери подходящи за детската градина. Трябва да съобразите и теглото на хората, които ще я ползват. Има модели, които са по- ниски, по- широки, както и по- високи или пък тесни… Всичко зависи от Вас.

Казанче

Няма как да елиминираме фактора на казанчето. Всъщност, повечето клиенти не му обръщат особено внимание, освен ако не става дума за това как изглежда, колко място заема и как се почиства. Най- общо можем да разделим тоалетните казанчета на два вида и то според  типа водоподаване, а именно със странично и с долно водоподаване. Тези със страничното водоподаване могат да бъдат монтирани на различна височина на стената, докато казанчетата с долно водоподаване се монтират задължително непосредствено над тоалетната чиния. Общо взето клиентът обръща внимание най- вече на това къде ще бъде монтирано и най- предпочитани са тези казанчета, които могат да бъдат сложени близо до самата тоалетна чиния. Това е така, защото по този начин видът на тоалетната е по- съвременен, освен това се монтира по-лесно (говорим, в случаите когато сме избрали модулна тоалетна система), а и казанчето е по- достъпно и по- лесно можем да го почистим или отворим, ако се наложи.  Като предимство на високо разположените казанчета можем да отчетем, това че водата се излива с по-голяма скорост, което пък отмива по-лесно мръсотията.

Бутоните за пускане на вода, които се намират на казанчето също имат разновидности.  Тези с два бутона позволяват икономия на водата, тъй като можем да регулираме количеството. С  натискането на един бутон пускаме по- малко количество вода.