Санитарен порцелан- избор на мивка

14.10.2017

Мивката за баня е много повече от функционална необходимост. Това е сериозно изявление на дизайна. Независимо дали търсите нещо грандиозно и скулптурно или елегантно и удобно за ползване (или изобщо нямате представа откъде да започнете), привидно безкрайният набор от опции може да превърне избора на правилната мивка за Вашата баня в трудна задача. Обзавеждането на банята в дома ни изисква малко повече внимание. Много са факторите, които трябва да съобразим ако искаме да имаме качествена, функционална и практична баня, която да ползваме безпроблемно дълги години.

Керамичните изделия за обзавеждане на баня, като мивки, тоалетни чинии и моноблокове, се наричат санитарен порцелан и се отличават с изключителна устойчивост срещу въздействието на киселини и други активни химични препарати. Те притежават ниска водопропускаемост, което  спира развитието на микроорганизми и последващо разрушаване. Изделията от санитарен фаянс се покриват с глазура, която осигурява допълнителна защита и блестяща бяла или цветна повърхност, устойчива през целия период на експлоатация.

Тук ще обърнем внимание на един от най-важните елементи в нашата баня, а именно мивката. Винаги, когато дойде финалният момент за обзавеждането на банята, обръщаме особено внимание на зоната около мивката и на самата мивка. Трябва да се съобразим с пространството, мястото, където ще бъде поставена мивката, качеството и още няколко фактора.

Видове мивки според начина на монтаж

 

Нека първо да започнем с разделението на видовете мивки според начина им на монтаж. Те биват вградени, монтирани на стената,  тип „пиедестал” (лале) и купи.

Вградените мивки са един от най-предпочитаните сред клиентите. За тях е необходимо да има предварително поставен плот, шкаф или друг мебел, в който да бъдат поставени. Има мивки, които се вграждат в средата на плота/ шкафа и такива, които са изпъкнали. Всичко зависи от предпочитанията на потребителя и от възможностите на банята, разбира се. Основните предимства на вградените мивки е, че имат допълнително пространство, където можем да съхраняваме тоалетни принадлежности и имат много голям избор за интериорния дизайн. Този вид монтаж създава безупречен, чист външен вид, тъй като по-малко от действителната мивка се вижда. Друго предимство е, че водата и капките могат да бъдат избърсвани директно от плота без никакви препятствия, което го прави чудесен и лесен за почистване вариант за семейни бани, които се ползват от много хора, ежедневно.

 

Мивките с монтаж към стената също са много често срещани. Мивката се захваща директно за стената. Плюсовете на монтирана на стената мивка е, че няма шкафове под нея, което спестява пространство и оставя по-видима площ на пода, което прави помещението да изглежда по-голямо. Като недостатък се приема, че няма място за съхранение на принадлежностите , но ако банята е достатъчно обширна и има място за монтиране на шкаф, това няма да  е проблем.

При мивката тип „лале” монтажа става върху конзола, която скрива тръбите. Конзолата може да бъде наполовина отворена – от страната с лице към стената.

И последния тип мивки според  начина им на монтаж са купите.  Те са един много модерен вариант и се монтират директно върху шкаф или плот. Основното им предимство е голямото разнообразие от цветове и форми, в които се предлагат.

Видове мивки според материала за изработка

Това разделение е може би най-важното. Съществува голямо разнообразие от материали, като някои са много екзотични и оригинални. Но най- важното тук е, че от това какъв материал е използван за изработката на мивката зависи и това колко време ще можем да я ползваме безпроблемно. Материалите за изработка на мивка, които можем да срещнем са :

-          Керамика, порцелан, фаянс

-          Изкуствен камък

-          Дърво

-          Стъкло

-          Мрамор

-          Метал

 

Най- често срещаните и използвани са мивките от порцелан, фаянс или керамика. Цената на тези мивки е достъпна, те са лесни за поддържане и имат дълъг период на експлоатация. Като недостатък можем да отбележим, че са тежки и се изисква внимание при монтажа им. Изкуственият камък като материал има известни предимства пред естествения. Мивките от естествен камък са доста крехки, правят се ръчно и цената им е много висока.

Изкуственият камък се състои от полимер и естествен материал. Добавянето на пигменти позволява постигането на различни цветове, наподобяващи досущ естествените им аналози. Производство на мивки представлява опростен процес от леене под налягане, което намалява цената на крайния продукт.

Мивките от стъкло са доста екстравагантни. Може би изглежда, че те са по-скоро неподходящи за ежедневна употреба в банята ни, поради високата чупливост на стъклото и опасността, която може да предизвика. Истината обаче е, че за стъклените мивки се използва специално удебелено и закалено стъкло, което е най-малко 15 мм. Осве това още при производството на това стъкло се прибавят съставки, които да увеличат якостта.  Обикновени стъклените мивки се монтират върху плотове или шкафове и придават наистина много различен и интересен вид на банята. Поддържат се малко по- трудно.

Дървото е още един много необичаен и интересен материал за изработка на мивка. Дървените мивки са истински шедьоври. Те са все по – търсени, поради причината, че все повече хората търсят екосъобразното и екостилът навлиза все повече дори  в обзавеждането на домовете. Сами се досещате, че за да използваме дърво за направа на мивка се изисква специална обработка, за да не пропуска вода. Съответно за момента този вид мивки са доста скъпи.

Металните мивки в кухнята са нещо обичайно. Металните мивки  в банята, обаче, вече можем да сметнем за по- нестандартно и интересно предложение. Мивките с метален корпус са рядкост, те са подходящи най-вече за модерните стилове като хай-тек или минимализъм. Този вид мивки се поддържат лесно, но трябва да се съобразяваме с препаратите, които използваме - не бива да са абразивни и винаги да подсушаваме след употреба, за да не остават следи.

Мраморните мивки могат да се похвалят с особена красота и издръжливост. Този вид материал е луксозен и е подходящ за по- специални сгради с класически интериор. Минусът на мрамора е, че  се цапа много бързо, заради порите на самия материал. Освен това цената е висока.

 

Видове мивки според тяхната форма

 

Едва ли тук можем да дадем изцяло пълно разделение. Разнообразието от видове форми е голямо и непрекъснато излизат нови и нови модели. Освен традиционните правоъгълни мивки със заоблени ъгли се предлагат най-различни опции, които да задоволят всеки вкус. Най-често срещаните са:

-          Кръгли

-          Правоъгълни

-          Квадратни

-          Ъглови

-          Овал

-          Асиметрични

-          Двойни

Забележете, че независимо от формата, мивките винаги са със заоблени ръбове, за безопасност. Класическите правоъгълни мивки са най-предпочитаният вариант. Те могат да бъдат по-големи, по-малки, дълбоки, плитки и т.н. Това се съобразява с размера на помещението. За по- малките бани е чудесен вариант да се спрете на ъгловите мивки.  Самата форма зависи най-вече от вкуса и предпочитанията на клиента. Големината на мивката не винаги има общо с формата.

Когато избираме

Преди да отидете да изберете мивка за Вашата баня е добре да съобразите някои неща, а не да избирате само по външен вид.

Измерете размера на пространството, което имате в банята за вашата мивка. За да предотвратите натоварването на банята, центърът на мивката трябва да бъде поне 30 см от най-близката стена. Използвайте лентова мярка, за да определите дължината и ширината на областта, която сте планирали за мивката. Изберете идеалната височина за вашата мивка. Повечето мивки са на около 86.4 см от земята. Имайте предвид, че самото корито също може да окаже влияние на височината.

Няма стандартен размер за мивка за баня. Някои мивки са достатъчно големи, за да можем да си измием само ръцете вътре, други пък позволяват да се използват за много повече неща.

В случай, че не правите цялата баня сега, а просто сменяте мивката е добре да съобразите за цялостното приспособяване. Уверете се, че мивката, която избирате, ще бъде подходяща  за Вашите водопроводни инсталации. Ако изцяло ремоделирате банята, можете да планирате всичко това, но ако просто сменяте мивката ще трябва да сте сигурни, че тя е съвместима с това, което вече имате. Размерът и формата на мивката обикновено се отнасят до личните предпочитания, но ако сменяте мивка, която е била вградена, то новата със сигурност ще трябва да съвпадне.

Мивката определя тона на цялата баня. Но преди да изберете, трябва първо да обърнете внимание на начина си на живот или по-точно – как мивката ще се използва. В случай, че става въпрос за мивката вкъщи, която ползваме ежедневно и то обикновено няколко души, то е подходящо да се спрете на мивките от порцелан и фаянс. За баня, която ще се използва от гости можем да изберем  мивка тип „пиедестал”.

Не забравяйте да обърнете внимание на кранчето. Не поставяйте малко кранче на голяма, масивна мивка, или пък обратното. Стилът на кранчето също може да бъде различен и е добре да съвпада с този на самата мивка.

Що се отнася до цвета на мивката, разбира се, че трябва да бъде съчетана с останалите неща в банята Ви. Традиционно мивките в банята са бели. Това е винаги подходящо, стилно и придава чистота и блясък.  Когато имате плот или шкаф с вградена мивка по- скоро обърнете внимание на цвета на плота/ шкафа. Имате възможност да направите цветовете съчетани, но също и контрастиращи, например цялата баня да е в един цвят, само мивката (плот, шкаф) да е в различен.