Съвети за боядисване на баня /Част 2/

10.01.2016

      Този текст е продължение на първата част, в която ви представихме най-основополагащите правила при боядисването на една баня. От избора на цветова гама, през подбора на добър лак, плануването, разчистването на помещението, както и какво е важно да знаем за боядисването на различните видове повърхности. Във втората част предстои да видите кога и защо е важно да използваме грунд, в каква последователност е добре да боядисваме отделните елементи на банята, както и как да запазим боите и другите подръчни материали използваеми и след като проектът е бил завършен. Не по-малко важна е емоционалната страна на един такъв проект. Тъй като банята е помещението, в което прекарваме едни от най-релаксиращите моменти от ежедневието ни, добре е цветът й да е умело съобразен с нуждите на нашия темперамент, както и тя да бъде винаги чиста и приветлива.

Стъпка 8 – Сложете грунд

       Грундът е основна предпоставка за това резултатите от боядисването да имат професионален завършек. Чистото дърво, сухите стени, мазилките, както и гипса, изискват предварително запечатване на повърхността под боята. При качествено грундиране ще ви се наложи да използвате по-малко топ лак и цветът ще изглежда по-богат на повърхността.

      Можете да си изберете мултифункционални грундове, които да са подходящи за различни типове повърхности. В случай обаче че боядисвате дърво, което е в добро състояние и няма да правите драстични промени в цветовете, обикновено не е задължително да грундирате повърхността.

     Повечето майстори и интериорни специалисти, които се занимават с цветове и бои, ще могат да ви кажат дали е необходимо да грундирате и кой грунд да изберете за вашата повърхност.

Стъпка 9 – Боядисайте первазите

      Най-добре е първо да боядисате первазите и рамките на прозорците. Започвайки от цоклите, използвайте четка с двоен накрайник и боядисайте цялата лента около стаята, така че да не пропуснете нито една зона. След това боядисайте рамката на прозореца, тази на вратата, както и корнизите, ако имате такива. Отлепете тиксото преди да изсъхнала боята.

Стъпка 10 – Боядисването на стени и тавани

      След като сте приключили със зоните на парче и обзавеждането за баня, следва да боядисате тавана. Най-добре е да използвате валяк, прикачен към специален удължител, като нанасяте боята в една посока, движейки се бързо, за да се поддържа влажната повърхност и да се избегне излишното наслагване.

      Съвет: За по-лесно почистване увийте валяка си в найлон.

       Без да отлепяте ролката, нанесете W-образна следа. Продължете с боядисването на стените, като движите валяка вертикално по дължината им, без да го отлепяте.

       Съвет: Ако трябва да си вземете почивка от трудоемкия процес, вместо да изплаквате четката или валяка, опаковайте ги добре в пластмасова обвивка или в херметически затваряща се найлонова торбичка. Можете да ги оставите така дори и за през нощта. Найлоновата обвивка ще запази боята мокра, така че ролката може да се използва повторно по-късно същия ден или дори до няколко дни по-късно.

      Проверете етикета на вашия продукт за информация относно времето за съхнене. Не забравяйте да не слагате нищо върху и около стените, докато боята не е напълно суха иначе ще се върнете към стъпка едно.

Стъпка 11 – Довършителни щрихи

       Професионален декоратор ще ви посъветва да носите със себе си цветова схема до най-малкия детайл.

      Спрей боята е един лесен начин да промените цвета на електрически уреди, ключалки, капаци, осветителни тела, вази и рамки за картини –на почти всичко в банята, която искате да запазите, така както си е, но трябва да се актуализира, за да допълни наскоро боядисаните стени.

Стъпка 12 -Почистете и бъдете „зелени“

       Нанасяте повече пластове на следващия ден за по-наситен цвят? Не ви трябват чисти четки и валяци, когато си взимате почивка. Опаковайте ги в добре изолиращ найлон или пластмаса, докато не сте готови да се заемете с боядисване отново. Найлоновата опаковка ще ви помогне да запазите четката влажна.

      Съвет: Ако боята се е втвърдила по дръжката или по ръба на четината, омекотете я с топла вода, така че да можете да я премахнете, преди да започнете да боядисвате. Уверете се, че четката е изсъхнала, преди да я потопите.

      Завършен проект? Не изхвърляйте ролките и четките. При правилно почистване и съхранение, добрите инструменти за боядисване могат да бъдат използвани многократно. Повторното им използване ще ви спести време и пари, а също и помага на околната среда, защото така ще генерирате по-малко отпадъци.

Стъпка 13 – Отбележете събитието!

       Поздравления! Вие успешно трансформирахте една стая в дома си. Не пропускайте да закупите няколко дребни аксесоара, които да подхождат на новия цвят на банята ви, и да се възползвате от няколко релаксиращи часа във ваната, след като боята изсъхне.