Съвети за боядисване на баня /Част 1/

10.01.2016

     Банята представлява уникална възможност, за да придадете на дома артистичен и дори леко драматичен, но и в същото време функционален привкус. От друга страна обаче банята е и едно от най-сериозните предизвикателства в дома, що се отнася до покритието на стените и подовата настилка. Наличието на душ и вана в помещението повишават постоянното ниво на влажността, както и нуждата от постоянно почистване и дезинфекция.

Стъпка 1 – Изберете си цветова гама

      Искате да създадете успокояващо помещение със СПА привкус или по-скоро искате пространството да е по-драматично и впечатляващо за посетителите на дома ви?

      За да се ориентирате най-добре в какви цветове искате да направите вашата баня, онлайн можете да намерите така наречените виртуални ателиета, в които ще откриете проекти за бани, подобни по размери на вашата и където можете да приложите различни цветове по стените, както и да експериментирате как биха изглеждали някои по-ексцентрични аксесоари в помещението като например, огледало на цяла стена и други.

      Тъй като банята обикновено е по-малка от останалите помещения в дома, винаги съществува риск проектът за нейното боядисване да бъде подценен. Не забравяйте да се снабдите с боя за нанасянето на поне два слоя. Относно количеството боя, което ще ви бъде необходимо, също можете да се консултирате с онлайн калкулатори, специално създадени за целта.

Стъпка 2 – Подберете внимателно лака за боята

      Препоръчваме ви полустъклен завършек на боята в банята, за да отговаря на условията на постоянна влага. Благодарение на високите технологии тези висококачествени бои са създадени, за да бъдат устойчиви на постоянно миене, като запазват блясъка на повърхността си. Те са устойчиви на петна и мухъл и сухи през голяма част от времето, благодарение на супер лъскавото си покритие.

      Ние препоръчваме и използването на високо качествени трайни полугланцирани бои, ако имате намерение да боядисате шкафовете или друго обзавеждане за банята.

Стъпка 3 – Плануване

      Обикновено банята е сравнително по-малко пространство и следователно, трябва да бъде по-лесен проект за боядисване. Започнете подготовката от самите себе си, като си изберете подходящи дрехи за боядисване. Носете нещо, което можете и да нацапате с боя, без да ви е яд, чифт стари дънки и тениска, например. Не забравяйте са си подсигурите награда за самите себе си, както и за тези, които са ви помогнали. Измийте ръцете си след подготовката и самото боядисване, поръчайте си пица и отбележете новия цвят стени в компанията на приятели.

Стъпка 4 – Разчистете помещението

      Преди да започнете, премахнете всичко от повърхността на мебелите и пода, техника, аксесоари, несесери и други. Отстранете контактите, осветителни ключове и тела. Можете да премахнете дори и шкафовете, ако няма да ги боядисвате. Увийте врати, прозорци и всичко, което не следва да бъде боядисано, а не може да бъде преместено, с найлоново фолио. Най-добре е, където това е възможно, фаянсът също да бъде премахнат или поне внимателно покрит.

Стъпка 5 – Погрижете се за пода и дървесината в банята

      Покрийте напълно пода с покривка, мушама, няколко пласта вестници или друг надежден подръчен материал. Опитайте се да долепите предпазния материал възможно най-близо до стени и ръбовете на мебелите. Препоръчваме ви да използвате платнени покривки, защото пластмасата не абсорбира боя, а разливането й върху пластмасата може да предизвика хлъзгане и доста бъркотия. Ако все пак решите да използвате пластмасови материали, покрийте ги с вестник най-отгоре.

Дървени изделия

       Сложете тиксо по протежение на горния ръб на цоклите, използвайки качествени ленти с ширина най-малко 2 см. Налепете тиксо и на всяка врата, дограма или корнизи, които няма да бъдат боядисани.

      Съвет: Препоръчваме художническо тиксо, защото самозалепващата се лента изсъхва прекалено бързо и в последствие става трудно да се премахне. След като приложите лентата по перваза, минете през него с шпакла или с кредитна карта, за да се изгладят всички балончета с въздух и да се осигури сцепление. Това ще предотврати проникването на боята под лентата. След като боядисате, махнете лентата, докато боята е все още мокра.

Стъпка 6 –Премахване старата боя и запълване на пукнатините

       Използвайте стъргалка, за да се отстранят всички отлющвания на боя и си подсигурете предпазни очила, за да се предотврати попадането на боя в очите ви. Изчистете далеч отпадъците от всички дупки и пукнатини със суха четка за боя или прахосмукачка.

Стъпка 7 – Замазка

        Замазката може да се окаже предизвикателство, тъй като ъглите и пространството между стените не винаги са равни. Създайте прави линии, използвайки отново тиксо, така че стената, която боядисвате да е добре разграничена от останалите.