Позитивните ефекти на белите плочки и тухли в банята

20.07.2015

    Раздвижете дизайна на своята баня с малко бели акценти. Независимо дали искате да направите стените на банята си по-джазови, или пък предпочитате да облицовате само пода, плотовете и шкафовете, белият цвят ще придаде уютен и в същото време модерен вид на интериора. Изберете белите плочки или тухли в размер, стил и повърхност, които биха паснали на вече наличните мебели във вашата баня.

Цветът има значение

     Тъй като белите тонове варират от леко кремава слонова кост до тебеширено ярки варианти, избраният нюанс на бялото определя доколко цветовото решение ще бъде подходящо за вашата баня. Можете да използвате чисто бял, лъскав нюанс, за по-просторно и въздушно усещане с резониращо класическо настроение за по-малка баня. Ако пък банята ви е просторна, можете да затоплите атмосферата като използвате обикновени тухли и само леко нащърбите краищата им и ги боядисате в бяло. Подходяща комбинация за белите стени са сините тонове. Съчетайте ги с аксесоари в меко опушено синьо, за да създадете спокойна атмосфера или пък придайте по-натурален и първичен вид на банята, като добавите зелени или тъмно кафяви шкафчета и врати, както и малко сухи цветя.

Очарование

     Безспорно най-очарователното бяло е автентичната тухла, боядисана в бяло. Тя придава изтънчен рустик елемент на банята. Позволете на естествения цвят на тухлите леко да прозира изпод бялата боя, така че стените да изглеждат по-стари и закачливи. Използвайте боядисаните в бяло тухли, за да изградите декоративна ниска стена зад ваната, така че да ви служи като малък плот за свещи или чаша вино. Можете също така да оставите няколко тухли в автентичния им цвят, оформяйки геометрична зависимост помежду им. Това придава изключително уютен вид на банята. Използвайте леко сивкав пълнеж между тухлите, за да подчертаете тяхното присъствие.

Ексцентрични

     Така наречените плочки за метро първоначално са използвани, за да покриват подземните части на метро станциите в големи градове като Ню Йорк. Активно използвани в градоустройството от 1904 г., класическите снежно бели подземни тухли придават лек хипарски, урбанистичен вид на банята. Ако не предпочитате този тип настилка, можете да използвате плоскости с бели мозайки. Този тип настилка е изключително интересна, ако измежду белите плочици има и по няколко контрастиращи  на цвят червени или сини плочки. Белите плочки за баня могат да имат матов или лъскав стъклен завършек. Заложете на матовия за по-големи пространства и на лъскавия, при по-малки помещения.

Разположението също е важно

     Разположението на белите тухли или плочки във вашата баня има пряко влияние върху заобикалящото ги обзавеждане. Например, можете да покриете стените, където е душа от тавана до пода с бяла мозайка с лъскав завършек, като така ще създадете усещането за стил и лукс в банята. Друг вариант е да поставите големи бели порцеланови плочки с декоративно мраморно обкантване, за да получите елегантен и изискан резултат. Няма да сгрешите, ако използвате последното съчетание в баня с мраморна мивка и плотове. Резултатът е зашеметяващ! Стена от боядисани в бяло тухли над мивката придава старинен вид на помещението и контрастира по чудесен начин с огледални повърхности. Не се страхувайте да разделите стените си на две. Можете да покриете горната част на всяка стена с бели тухли, а долната с боядисани в бяло дървени плоскости или с бели плочки за баня.

Кои цветове можете да съчетаете с бялото?

     Лъскавите бели плочки карат помещението да изглежда по-просторно. Ако банята ви е малка светлите стени и мебели създават усещането за по-отворено пространство. Ако имате голяма баня и не изпитвате потребност тя да изглежда по-просторна, добре е да използвате тъмни цветове, които да контрастират с бялото. Тъй като бялото е неутрален цвят можете да заложите на всякакви цветове, от типичните синьо и червено, до по-рядко срещаните в банята, лилаво и кафяво.

Морско синьо

    Морско синьото или още познато като синьо-зелено, е нюанс, който обаче се е затвърдил в интериорния дизайн за баня като неизменно предпочитан цвят. Той не само е успокояващ за окото и носи усещането за вода и океан, но и се съчетава по чудесен начин с бели стени. Ако металните елементи в банята ви като закачалки, кранове и други, са от неръждаема стомана или мед, то този нюанс между синьото и зеленото ще се съчетае идеално с белите стени на банята ви. Подберете хавлии, завеси и подови настилки в бяло, цвят горчица или тъмно синьо като приятни допълнения към помещенията в бяло и морско синьо. Ако банята ви е по-малка, използвайте най-светлия вариант на този цвят, ако е по-просторна, съчетайте бялото с по-тъмните му оттенъци, които се доближават до петроленото.