Поставянето на фаянсови плочки

11.12.2014

Поставянето е лесна задача, но е важно да се спазват някои основни правила,  при работата. Особено при подвеждането на плочките по стената е нужен по – голям опит от страна на майстора. Трябва винаги да внимавате какво правите и да предвидите и следващите ви стъпки към  по-нататъшното полагане на плочките. Първата стъпка е да нанесете хастара, в повечето случаи това е варова мазилка с циментов разтвор, която трябва  да бъде с дебелина до 2 сантиметра. Има случаи, в които се налага да бъде по дебела и тогава се слагат два пласта. Добре да набраздите хастара с мистрия, това има за цел  по-добро сцепление.

Следващата стъпка е  отвесиране и определяне на местата, където ще бъдат положени  водещите плочки.  За по – лесно и отчетливо означение на нивото на пода може да се използват  дървени летви по дължината на стената. Горният край  представлява бъдещото ниво на пода. Водещите плочки са 4  и  се поставят на около  10 -15 см от ъглите, след, което се  забиват гвоздеи  клинове, на които лесно се  слага по една  водеща нивата канап.  Възможността, с която можете да направите нужният размер плочки е чрез рязана ръчно или машинно,  от важна роля играе и  твърдостта и големината на плочките или трудността на среза.

Дори и да бъде най- качествен фаянс, може да се счупи, затова не купувайте до плочка с точност. Когато дойде време за облицовка, то е нужно да се започне  отдолу нагоре и се изпълнява отляво надясно. Тези облицовъчните плочки, могат да бъдат  поставени   по три начина /основно/. Един от тях е фуга с /у фуга,  другият е с разместени фуги  или по диагонал. След като бъде направен и разтвора при задължително  спазване на указанията на производителя, взимате от нея с мистрия и гладко нанасяте  върху обратната страна на плочката.  Поставяте плочката на определеното място и  след това задължително трябва да притиснете с ръка към стената. Следва и окончателно наместване плочката, което става благодарение на  почукване с гумен чук.

Възможно е и с дланта на ръката, но ако имате голяма площ за почуквате, то рискувате да ви заболи дланта. Дали ще поставяте плочки, фаянс или качествен клинкер, то всички те трябва да се поставят правилно с леко почукване, за да издържат дълго време и да няма след това размествания или счупване. След поставянето на плочките идва ред и на пластмасовите кръстчета. Има  с различна големина, всичко зависи от това дали искате да имате по - широки фуги или по- тесни. Тези кръстчета имат за цел след поставянето им  фугите между плочките да бъдат на еднакъв размер. След окончателното засъхване на плочката те се махат и се употребяват отново.  При получаването на  празнина между стената и плочата,  то задължително се  запълват с разтвор с  фуния или  друг удобен съд.

Фугирането  на облицовката се прави с готови фугиращи смеси. Тях ги има във всички специализирани магазини за строителни материали, а ако не откриете, то можете да я направите сами  от бял цимент и вода. Важно е да се отбележи, че всички фугиращи смеси се нанасят със специална  гумена шпакла, а след нейното поставяне трябва с  гъба или ме парцал и  вода да почистите местата. Има различни технология на изпълнение на фаянсовите плочки. Важно е преди всякакви действия основата да е идеално  подравнена и загладена. При закупуване на  лепила, които са с летлив разредител, плочките е желателно да са сухи. 

Всеки един дом се нуждае от поддръжка. Ако предстои ремонт и можете да го  извършите сами е много важно да осъществявате непрекъснат контрол на това, което се прави в дома Ви. Направете план график за спазване на обещаните срокове. При започването на ремонт подготовката на помещението е от голямо значение.  Направете така, че да съхраните  мебелите, на които държите. Запомнете, че е важен крайният резултат, а не гледката, която виждате по време на самият ремонт.