Ползите от топлоизолацията

20.01.2015

Всеки един дом трябва да бъде топъл и уютен. За да се запази  комфорта, топлината която губите през зимните дни се компенсира с различни  отоплителните уреди, а топлината през лятото се компенсира с климатична инсталация. Всичко това е равно на по - големи финансови и енергийни загуби. С правилното изолиране на стените, подовете, таваните, и при възможност за смяна на  старата дограма, вие ще  намалите изтичането на топлината като по този начин ще  осигурите бариера за топлинните потоци.

Топлият въздух  се пренася от по-топли към по-студени места. По време на  зима,  топлината минава към не отоплените тавани или  мазета  директно  вън от сградата, а през летният сезон  се получава  обратният ефект.  За да се задържи по- голямо количество топлина е нужно да има  изолиране на сградите, а  най-разпространени са 2  технологии, носещи названията  вентилируема и невентилируема топлоизолационна система. Всичко трябва да бъде поставено качествено, но и да бъдат качествени топлоизолация и всички нужни материали за нея, за да има ефект.  При вентилируемият  топлоизолационен слой от каменна или минерална вата около сградата се монтира фасада, като се хидроизолира със специално дифузно фолио, което трябва да бъде изработено от полиетилен или нетъкан тексил. 

При втория вид топлоизолация, се състои  от твърди плочи - XPS,  EPS  или каменна вата, която  е захваната върху стената,  а на  нея се слага  стъклофибърна мрежа. Моделите и начините са много, техниките не спират да се развиват с времето. Топлоизолацията или известното още под името саниране и повишаването на енергийната ефективност е от основните приоритети на страните, които са  в Европейския съюз.  В това число влизат  ремонтните дейности като поставянето на топлоизолация на фасади, нова  дограма, ремонт на покриви и т. н. Всички тези дейности и обновления са от значение за създаването на истински уютен и красив дом, който да е с високо качеството на живот.

Не спират да се произвеждат качествени Строителни материали, които да подпомагат тези действия. Всеки един от вас, който е решил да ремонтира трябва да използва  качествени материали и да се довери на професионалисти с дългогодишен опит.  Топлоизолацията на сградите е все по – често срещано явление.  Външната топлоизолация помага да се премахне  влагата,  неприятният мухъл и плесента. С нея, вие осигурявате на домът си  приятна температура според сезона. През топлите месеци с топлоизолацията  ще се радвате на един по- хлад и свеж въздух, а през студените дни ще изразходвате по-малко отоплителна енергия. С поставяне на външна топлоизолация много то по- старите сгради придобиват съвсем нов облик.   Благодарение на професионалните професионалисти  -  алпинисти,  можете да достигате места, които обикновените  майстори на външна фасадна топлоизолация не биха могли. 

Трябва да сте наясно, е избирайки да сложите цялостна топлоизолация, вие ще помогнете  за промяната на микроклимата в сградата. Преди години това не е било приоритет, заради по ниските цени на горивата, но днес с промяната на цените на основните топлоносители се  налага  изменения в нормативните документи отнасящи се за проектирането на новите сгради. Ползата от енергийното саниране ще доведе до намаляване на енергийните разходи. Отоплителната инсталация, зависи от най-вече от топлоносителя.  Цялостното подобряване на топлоизолирането на жилищата има няколко  основни цели, а именно да се намалят на разходите за отопление през отделните сезона и  да се постигне една по- здравословна и комфортна среда на живеене. Другата основна цел е да се  ограничи топлинното излъчване към околната среда. А от там и глобалното затопляне, което е вече факт. Избирайки топлоизолация на жилището си, вие помагате не само на домът си и но и на околната среда.