Подови покрития – гранитогрес

15.02.2015

Има различни видове подовите покрития. Можете да избирате между керамични, в които влизат фаянсови, теракотени и  гранитогрес, или покрития от естествен камък. Това са  плочи, които  все по - често биват предпочитано решение  и в жилищните сгради. Можете да ги поставите в  коридорите, бани или  кухнята. Много често в днешно време са предпочитани и за  всекидневни и други помещения в жилището,  които са предназначени за посрещане на гости, благодарение на красивият си  естетически вид  и експлоатация.

Развитието на индустрията за производство на облицовъчните плочи е достигнала високи етажи, от своето разнообразие и  се  предлагат  различни по цвят, десен, както и по  релеф на повърхността, различни  форми на  плочи, като доставя избор и решение за всеки вкус. Видовете подовите покрития и най- вече  покритията от качествен гранитогрес са силно устойчиви на надраскване и на износване. Тяхната повърхност е блестящо гладка, и заради това  се замърсяват трудно, а почистването им е лесно.  Има модели, които са с матова повърхност, или грапава, те са предпочитани за  облицовка на помещения и стълби, където има по – голяма  опасност от подхлъзване. Всички помещения с подобни подове се поддържат много лесно, тъй като самата прах по тях  се задържа по-трудно и от там идва по-лесното им  почистване. То е важно, тъй като има  хора, страдащи от алергии и астма. Постепенно настилките от плочки са се превърнали в задължителен елемент за помещения с високи хигиенни изисквания.  

Във всички  болнични заведения,  заведения за производство и обработка на хранителни продукти и други е нужно да има висока хигиена и именно заради това залагат на подобно подово покритие. В повечето случаи се предпочитат плочите от гранитогрес. Той се различава от останалите видове керамични плочи, по своята твърдост и здравина.  Благодарение на това свое  качество, са избирани за пода. Много здрав и устойчив още от самото му име е  природния гранит, а част от тях напълно успешно го имитират и на външен вид, и това е още един плюс за гранитогреса. При  обикновените керамични плочи, повърхността им  е покрита с тънка и по - крехка глазура, която в повечето случаи по - лесно се олющва при удар с твърд предмет, а при плочите от гранитогрес, които имат хомогенна структура, повърхността им не се различава от вътрешността.  При  нараняване на горния слой повредата е по - трудно различима, тъй като от долу  се вижда  друг материал.

Също все по често предпочитан материал за подови настилки са плочи е да са от  полиран мрамор. При тях като минус, е че са  по-меки,  и лесно се повреждат дори и от течности, в които има, мака ри малко, но достатъчно количество киселини.  Не бива да оставяте на заден план и вида на лепилото, който изберете за вашите плочки. При  светлите и белите е по трудно, понеже  използването на неподходящи лепила може да предизвика и нежелано оцветяване на цялостната повърхност. Каквото и да изберете, мрамор, гранитогрес, качествен теракот задължителна част от качественият ремонт са и подходящите материали  мазилки.  При предстоящо облицоване  на стълбища от стоманобетон, можете да изберете  плочки, мозайките не са добър вариант и благодарение на  различните метални профили, с които се оформят ръбовете на стъпалата, става лесно. 

Всички профили имат перфорирани рамене, с които  стабилно се  захващат в слоя лепило. Има  различни големини, които  съответстват на дебелината на плочките.  Един от основните елементи за качествено поставяне на плочки са да попаднете на качестсвен майстор, който умее  да работи отлично  при залепването и фугирането на плочките. Заложете на  добрата подготовка на основата, благодарение на това,  качеството и трайността на готовата настилка ще ви донесат мечтаното помещение.