Подова настилка от теракот. Особености и видове теракот

07.07.2015

     Теракотът е вид керамика, която се изработва от различни видове червени и кафяви глини. Терминът „terracotta“ означава в буквален превод „изпечена почва“ и е знак за напълно естествения произход на този вид настилки. Суровият материал е гъвкав и може да бъде оформен във всякакъв дизайн и модели, след което бива оставен да съхне. След това плочките биват изпечени в пещ или в специални ями. Обработката на глината с огън я прави здрава и издръжлива, превръщайки я в идеална подова настилка. След изпичането може да бъде гланцирана със специални гелове, които я правят устойчива на петна и други вреди. Не рядко може да срещнете теракот, който не е гланциран с цел да се запази неговият естествен и натурален вид.

     Подборът на правилната форма е ключов елемент за намирането на сполучлив теракот. Тъй като той често не варира толкова като десени, често се предлага в нестандартни и разнообразни форми.

Смята се, че теракотът е изключително икономично решение за настилката във всеки дом. Добре е обаче да бъдете запасени с няколко квадратни метра резервни плочки в случай на счупване, отлепяне или други дефекти. Важно е също така да инвестирате в добре полиран при производството плочки, тъй като това е едно от изискванията за качествен теракот. Уплътненията, които се продават не са скъпи, но отново е добре да си оставите малко резервно количество в случай на нужда.

Природен теракот

     В естествения си състав теракотът е чаровен микс от червени и земни нюанси, които се разнасят като нишки по повърхността, създавайки различни форми и натурални десени. Този ефект се дължи на високото съдържание на желязо в теракотените глини. Природният теракот придава топъл и натурален вид на дома и е чудесно допълнение за рустик интериорите.

Единственият недостатък на този вид теракот е, че повърхността му е пореста и пропусклива. Това означава, че вода и течности могат лесно да се просмучат във вътрешността на настилката и да причинят деформации или дори разпадане, в такива случаи често се появяват тъмни петна по повърхността. Поради тази причина обикновено природният теракот периодично се обработва с уплътнители с цел да се предотврати проникването на течности в сърцевината. Плочките с добре полирана повърхност при производството имат значително по-малки абсорбиращи свойства.

Гланциран теракот

     Причината поради, която повечето хора залагат на теракота като подова настилка са красивите му разцветки, земни и червени естествени тонове. Когато плочките от теракота бъдат покрити с някакъв вид гланц, десените се скриват под стъклено покритие, което прави настилката защитена от петна и й придава известна елегантност.

В много случаи ръчно изработеният и ръчно гланциран теракот постигат чудесен баланс между цветовете на глината и гланца. Тъй като ръчно изработените плочки от теракот са изключително красиви, желателно е те да бъдат гланцирани, за да се предотврати появата на петна или други деформации.

Механично нарязан теракот

     Този вид теракот е произведен фабрично, като плочките са изпечени, нарязани и подредени с помощта на компютърно програмирани системи. Фабрично произведеният теракот запазва голяма част от естествената си красота, но има точни и напълно симетрични размери, което го прави по-лесен за поставяне. Такъв тип настилка изглежда по-прецизна и по-плътна.

Ръчно изработен теракот

     Ръчната изработка на теракот граничи с изкуство, което е най-често срещано в Мексико и някои региони в Европа. Това е непрецизен метод, който има за цел да произведе  уникални, красиви настилки с ярко индивидуално присъствие и артистична стойност.

Един от недостатъците на подовите настилки, изработени от този вид теракот е, че те са изключително скъпи, тъй като усилията и етапите за производството им са много повече отколкото при фабрично изработения теракот. Освен това по-рядко техните размери са изчислени с нужната прецизност и понякога могат да се окажат по-трудни за поставяне.

Стилове теракот

     Теракотът придава автентичен чар на помещенията и има леко грубо рустик усещане. Теракотът е здрав и издръжлив и в същото време може да покори и най-изискания дизайн с излъчването си. Усещането за неговата автентичност може да бъде усилено или приглушено в зависимост от търсения ефект, като натуралният теракот бъде заменен с фабрична изработка или обратното.

     Най-популярен е като настилка в дневната и на закрити веранди. Има по-топъл вид от камък и гланцирана керамика и е идеален и за настилка в зоната вътре и около огнището.

     Теракотът може да се използва и за външни пространства, но само при климатични условия, които не достигат точката на замръзване. При по-студен климат водата попива в плочките и може да предизвика напукване след замръзване.