Поддръжка на гранитения плот

10.01.2016

     Гранитогресът е известен с това, че е материал не особено лесен за почистване и все пак поддръжката на един такъв плот може да се окаже много лесна, стига да знаете как. В този текст ще откриете някои правила за това как да почиствате гранита във вашата баня, както и какво не бива да правите с този материал.

     Общо правило е, че импрегниращото покритие се поставя върху естествен камък. Това обаче не винаги е вярно. Първо, не всеки естествен камък в интериора на един дом е импрегниран и второ не всеки импрегниран камък е естествен. Съществуват многобройни типове гранит, които не се нуждаят от запечатване. Едни от най-често адресираните проблеми по отношение на гранитогреса са:

-          Необходимо ли е допълнително импрегниране на гранитогреса в дома ми?

-          Колко често се нанася такова покритие?

-          Кой тип покритие е най-добър?

       Встрани от дискусията за допълнителните импрегниращи покрития, има някои основни правила, които трябва да спазвате, за да запазите камъка в добро състояние. Важно е да избягвате лошите навици, които го съсипват. Гранитът, мраморът, травертинът, варовикът, талкът, кварцът и твърдата повърхност са сходни в много отношения. Ако спазвате утвърдените общи процедури за почистване на този тип плотове ще елиминирате повечето потенциални проблеми, свързани с тези повърхности.

Добри практики:

Забърсвайте петната незабавно

     Киселинни вещества като вино, кафе, плодови сокове, доматен сос и газирани напитки не увреждат гранитогреса, така както мрамора, но биха могли да оцветят повърхността му. Горещите мазнини за готвене също могат да оставят петна, ако не бъдат моментално забърсвани.

Почистете повърхностите с помощта на гъба или мека кърпа

      За сериозните зацапвания е желателно да използвате почистващи препарати, специално разработени за естествен камък. Топлата вода ще даде резултати само при моментални и незначителни петна. Препаратът за съдове няма да повреди трайно вашия гранит, но многократното използване на сапун ще предизвика натрупване дори и да го изплаквате с вода. Използването на обикновен, течен сапун или веро за почистването на гранитни плотове не е желателно.

Използвайте подложки

      Използвайте подложки за всички чаши, бутилки и течни сапуни на плота в банята. Макар че следите, които те оставят върху гранитогреса няма да го съсипят трайно, така си спестявате третирането му с препарати, които в дългосрочна перспектива влошават външния му вид.

Предпазвайте гранита от горещи повърхности

      Това правило е по-малко важно за плотовете в банята, отколкото за тези в кухнята, но все пак го имайте предвид. Макар че на теория можете да поставяте много горещи повърхности върху гранит, има вероятност топлината да освободи напрежение, което се нарича топлинен шок, който да причини пукнатина в повърхността на плота.

     Добре е да имате предвид песъчинките, които могат да бъдат притиснати към плота от дадена повърхност и да го надерат. Гранитогресът е много твърд материал и обикновено може да поеме тонове, без да се деформира, но също така е много чувствителен на надрасквания. Добрата новина е, че повечето драскотини по повърхността на гранита подлежат на заличаване.

     Всяка повърхност в банята ви, която е от естествен камък, трябва да бъде подсушавана редовно. Ако подът ви е покрит с гранитогрес, задължително предвидете няколко черджета на входа на помещенията, за да се избегне надирането на повърхността от частиците по обувките ви.

Вредни практики:

      Не използвайте обичайните почистващи материали като белина, препарати за почистване на стъкло, обезмаслители или други детергенти, използвани в общото домакинство.

     Тези продукти, които купувате в местния магазин, съдържат киселини, основи и други химикали, които ще влошат състоянието на гранита, като го направят по-уязвим на петна и замърсявания.

     Не използвайте оцет, амоняк, лимонова или портокалова киселина за почистване. Някои от дори най-известните и качествени марки домакински продукти не са подходящи за почистване на гранитни плотове (и определено не могат да бъдат използвани за мрамор, травертин, или повечето други камъни).

     Не сядайте и не се подпирайте по тези плотове. За разлика от ламинираните плотове, гранитът, мраморът и кварцът са много твърди, не са гъвкави и не разполагат с допълнителна подкрепа, така прекалено голямата тежест на едно място може да доведе до счупване или пропукване на повърхността.

      Не съхранявайте течности или тоалетни продукти директно върху гранитената повърхност. Продуктите за коса, парфюмите, одеколоните, продуктите за нокти, кремовете, лосионите и декоративната козметика  имат тенденция да се разливат или изтичат, а те също съдържат киселини, които могат да деформират вашия плот.

       Дори когато е запечатан плотът, веществото, което остава на повърхността за продължителен период може да остави петна. Добре е да съхранявате тоалетните си принадлежности на плот или стъкло поставени над самия гранитогрес.