Петте най-популярни материала, използвани при топлоизолация

22.06.2015

     Има множество евтини начини на пазара да се сдобиете с топлоизолация. Редица от популярните решения се използват от много време и всяко от тях си има своите недостатъци и предимства. В резултат на това, когато подбирате изолационните материали, трябва да бъдете наясно кои от тях биха Ви свършили работа. В класификацията по-долу сме имали предвид следните характеристики: R-стойност, цена, ефект върху околната среда, запалимост, изолация на звука. Спрямо тези изисквания към топлоизолацията, описахме петте най-популярни материала, от които тя може да бъде изработена.

Стъклопласт

        Стъклопластът е най-разпространеният вид качествена изолация. Поради технологията, по която се изработва, чрез втъкаването на стъклени нишки в изолационен материал, стъклопластът има изключително ефективна способност да задържа топлина. Най-големият му недостатък обаче е поддръжката му. Тъй като е изработен от фино изтъкан силиций и стъклен прах, се образуват малки парченца стъкло. Тези прашинки могат да причинят увреждане на очите, на белите дробове и дори на кожата, ако не се използва подходящата екипировка при работата със стъклопласт. В случай, че използвате съответните защитни материали, изолацията може да се случи без никакъв проблем. Стъклопластът е идеалната незапалима изолация с R-стойност варираща от R-2.9 до R-3.8 на сантиметър. Ако търсите евтина топлоизолация, това определено е Вашият избор, стига да се използват защитни ръкавици, очила и други материали при монтажа.

Минерална вата

       Минералната вата е материал, използван в няколко различни вида изолация. Първо може да се отнася до стъклена вата, която представлява стъклопласт, изработен от рециклирано стъкло. Може да става дума и за азбест, който се добива от базалт. Има и вълна от разтопена шлака, като обикновено шлаката е добивана от стоманолеярни. По-често срещаният вид минерална вата е именно разтопената шлака. Може да бъде закупена на бали или като насипен материал. Повечето минерални вати нямат допълнителни съставки, които да подобрят изолационните им свойства, в следствие на което може да се окажат неподходящи при много високи температури. Минералната вата е незапалим материал и когато се използва в комбинация с още един вид изолация се превръща в ефективно средство за задържане на топлината.

Целулоза

      Целулозата е навярно един от най-екосъобразните материали, използвани при топлоизолация. Изработва се от рециклиран картон, хартия, и други подобни материали. Целулозата има R-стойност около R-3.1 до R-3.7. Проучвания през последните години доказаха, че тя е добър избор при минимизиране на щети, нанесени от пожар. Поради своята компактност целулозата не съдържа кислород и поради тази причина се смята, че намалява потенциалните последици от пожар.

       Целулозата е не само най-екологичният, но и един от най-издръжливите материали за топлоизолация. Все пак тя има и своите недостатъци, провокира прахови алергии и понякога е трудно да бъдат открити специалисти, които имат познанията, за да я монтират.

Полиуретанова пяна

       Макар и да не е една от най-често срещаните изолации, полиуретановата пяна е чудесно решение за топлоизолацията на дома. Този вид пяна използва не-хлорофлуоровъглероден газ като продухващ агент. Обикновено този материал е лек тежи около килограм на кубичен метър. R-стойността им е около R-6.3. Съществуват и по-малко гъсти пени, които могат да бъдат нанесени със спрей в зони без изолация. Този вид пени обикновено имат около R-3.6 R-стойност. Друг плюс на полиуретановата пяна е нейната огнеустойчивост.

Полистирол

       Полистиролът е водоустойчива термопластична пяна, която е отличен звуков и температурен изолатор. Съществуват два типа, разширен (EPS) и екструдиран (XEPS). Двата вида се различават по цена и ефективност. Най-скъпата есктрудирана пяна има R-стойност R-5.5, докато разширената има R-4. Полистиролната изолация има изключително гладка повърхност, която никой друг тип изолация не притежава. Обикновено пяната е произведена или нарязана на парчета, идеални за изолацията на стени. Този вид пяна е лесно запалима и трябва да бъде покрита със специален защитен лак, наречен хексабромоциклододекан. През последните години редица екозащитни организации се надигнаха срещу използването на този лак, тъй като той е крайно недружелюбен към околната среда.

Други често срещани изолационни материали

        Макар че по-горе изброените материали са най-често използвани, те далеч не са единствените качествени топлоизолации. Съществуват изолации като аерогела, например, който доскоро се използваше само за нуждите на НАСА, но вече е на достъпни цени на масовия пазар.

        Други материали, които не са описани са естествените фибри като коноп, овча вълна и слама. Полиизоциануратни, производни на полиуретан, представляват затворена топлоустойчива клетка, което също ги превръща в ефективен материал.

      Някои от морално остарелите варианти, които вече не са достъпни на пазара са вермикулит, перлит, и урея-формалдехид. Тези материали са известни с това, че съдържат формалдехид и азбест, които вредят силно на околната среда и са забранени за използване.