Седемте най-често срещани грешки на дизайна в банята /Част 2/

31.10.2015

 Отегчителни или недобре поставени плочки за баня

     Затрупани с толкова много възможности, хората често залагат на добре изпитаните стандартни бели плочки за баня. Това може и да е отегчително, но изглежда като безопасен избор.

      Все пак бялата плочка, която не е поставена концептуално представлява една пропусната възможност за самооизразяване. Тези плочки обаче могат да бъдат открити дори и в огромни модерни домове на стойност за милиони левове. Важно е да знаете, че усилието да подберете цветни плочки за вашата баня обикновено няма да доведе до допълнителни разходи за вас. За това замислете се дали действително нямате много по-подходяща цветна идея, преди да поставите бели плочки в банята си. Ако се чувствате изгубени в огромния избор, намислете си предварително някакъв определен дизайн и търсете, докато не откриете точно него. Относно плочките за баня, важно е да се отбележи, че дори и най-невероятният дизайн не би могъл да компенсира тромаво поставените плочки, които не само че загрозяват настилката, но и реално обезсмислят наличието на плочки.

Лоша математика

     От изключително значение е внимателно да измерите стените и пода на вашата баня и да изчислите колко плочки точно ще са ви необходими в зависимост от размерите на харесания от вас модел. Ако плочките и тяхното съотношение спрямо стените не са изчислени правилно, рискувате да попаднете в ситуация, в която имате тромаво нарязани през средата плочки там, където не бихте искали да ги има.

     Математиката е от ключово значение за банята, тъй като пространството обикновено е лукс и всеки инч е от значение. Грешки в изчисленията на пространството могат да доведат то проблеми не само с плочките, но и с височината на душа, тоалетната чиния, кранове, плотове, мивка и други. Това може да доведе до прекален разход на вода и ненужно намокряне на повърхностите, както и до проблеми при отварянето на вратата на банята и на шкафчетата. Мерете и изчислявайте неколкократно, преди да поръчате и инсталирате материалите. Създайте образци за случаите, в които това е възможно.

     От друга страна, не си мислете, че понеже дадено пространство е малко, няма как да внедрите рафтове и шкафове за съхранение в него. Съхранението на допълнителни количества тоалетна хартия и други тоалетни принадлежности, хавлии, чехли и т.н. е от съществено значение. Ако банята ви е малка, добре е да се спрете на окачени шкафове и етажерки, малки кутии или рафтове, които заемат пространството между тоалетната чиния и мивката, например. Откритите рафтове високо по стените, също са подходящо решение, ако искате да съхранявате множество по-малки предмети.

Баня в кухнята

      Хората често добавят тоалетната, където и да било. Частта от апартамента, в която това би било наистина странно обаче е кухнята. Тоалетната или банята не бива да имат врата, която да се отваря директно към кухнята. Макар че е много вероятно кодът за строеж в сградата, в която живеете да го забранява така или иначе, ви препоръчваме да направите всичко възможно, за да избегнете отварянето на вратата към кухнята, както и ако е възможно да разположите тоалетната, така че тя изобщо да не се вижда от кухнята.

Тоалетна чиния срещу вратата на банята

     Често се случва райберът на вратата на банята да не работи или тя да не се затваря добре поради влагата. По тази причина добре е да не поставяте тоалетната чиния право срещу вратата на банята.

     В малка баня тоалетната чиния трябва да бъде разположена перпендикулярно на вратата, така че да не бъде видима, когато вратата се отвори. Избягвайте поставянето на тоалетни чинии, изцяло закрепени за стената. Обикновено те са по-нестабилни и неудобни. Стандартната височина на една тоалетна чиния е около 80 см. Разчистете пространството непосредствено пред тоалетната чиния.

     Инсталирайте безшумни и бързи вентилатори. Обикновено кодът на сградата изисква задължителното инсталиране на такива съоръжения, но дори и да не е задължително изискване, не се колебайте да поставите такова устройство в банята си. Много често строителите на сградата закупуват най-евтините налични на пазара вентилатори, които обаче няма да ви свършат почти никаква работа. Популярните марки за бяла техника предлагат високоскоростни вентилатори, които дават впечатляващи резултати при вентилацията на банята.

    Обобщено накратко пространството и повърхностите са двата ключови компонента за комфортна баня, като и двата са зависят не толкова с количеството инвестирани средства, колкото от правилно изградената концепция за банята.