Пет неща, които трябва да имате наум, при подмяната на изолацията във вашия дом

29.10.2015

      Запазването на топлината в къща, особено ако тя е по-стара може да се окаже трудна задача. Къщите, построени преди деветдесетте у нас, рядко имат изолация и дори и да имат такава, то използваните материали със сигурност вече са се амортизирали. В наши дни на пазара има огромно количество енергоспетовни и енергийно ефективни методи и материали за изолация и това да изберете най-подходящите за вашата къща зависи от няколко фактора. В този текст ви предоставяме няколко съвета за това как да подобрите изолацията на Вашата къща.

    1. Как да разберете дали се нуждаете от подновяване на изолацията?

      Първо важно е да знаете дали е имало такава някога. Лесно е да установите дали имате изолация на тавана, тъй като ще видите между покрива и самия таван цветно фибростъкло или други материали, обичайно използвани за изолация. Освен това можете да проверите външната част на стените за множество запълнени дупки. Това е един от признаците на така наречената въздушна изолация, при която между слоевете на стената има специална пяна.

     Ако живеете в стара къща, със сигурност има много пролуки и отвори, от които топлината може да се измъкне. Комини и камини без работещи амортисьори са типични. Други признаци, са пролуки, които изпускат въздух около прозорците, канали, електрически контакти и други. Имайте предвид, че най-много топлина се губи от покрива на къщата, най-горната повърхност, където се издига топлият въздух. Затова е важно покривът ви да бъде добре изолиран.

      2. Какво да правите с вече съществуващата изолация, ако има такава?

      Първо разберете какво точно представлява вече наличната изолация. Често тя е напълно примитивна – стереопор, вестници, дървени стърготини, остатъци от царевица и други растения или в някои държави, дори изсъхнали водорасли. От значително по-късен етап може да намерите остатъци от минерална вата или асбестос. Ако имате подозрения, че олацията в дома ви съдържа асбестос дори и в най-малки количества, тествайте я, тъй като това е силно канцерогенен материал. Това важи за асбестоса обаче само когато е пренасян по въздуха.

      Карбамид-формалдехид е комбинацията от смола, втвърдител и сгъстен въздух, разработена като изолационен материал през 1970 г. Този тип изолации вече не се произвеждат поради опасения за обгазяване, но днес благодарение на по-напредналите технологии, количеството  изпарения е ограничено значително. След първоначалния етап на втвърдяване на материалите не се отделя газ, освен ако няма контакт с вода или влага. В такива случаи е възможно обгазяването да започне отново. Можете да имате своя дом тестван за тези пари от местния орган за контрол на околната среда във вашия район.

       3. Какъв тип изолация използвате?

      Поставянето на изолация може да бъде класифицирано в четири основни категории: рядък пълнеж (целулоза, минерални, или стъклени влакна); Пакети (фибростъкло, памук, или различни видове вати); твърди слоеве (съставени от пластмасови пени или стъклени влакна); разширяващи спрейове.

     Базисната същинска изолация oбикновено влиза в употреба при мащабна реставрация, която изисква подмяна на стени или когато инсталирате изолация в незавършени пространства като тавански помещения.

      Най-честата причина за подмяната на изолацията в стари къщи е не достатъчно плътния пълнеж. Това типично се случва с таваните, тъй като е трудно пространствата около покрива да бъдат добре запълнени. Също така тя има малко ефект върху съществуващите облицовки. Специализираните служби препоръчват използването на насипна целулоза (от рециклирани вестници), която е била третирана с амониев или алуминиец сулфат с цел да се намали нейната запалимост. Изолация, третирана със сулфати реагира с влагата, образувайки сярна киселина, която може да доведе до увреждане на повечето метали (включително мед ВиК и окабеляване), камък, тухла и дърво.

        4.       От какво количество изолиращи материали се нуждаете за дома си?

      Топлоизолацията има така наречената R-стойност, която показва термичната резистентност или устойчивостта на топлинно течение. Тази стойност зависи от това какъв е климатът на района, в който живеете, както и от това коя част на къщата си ще изолирате. Колкото по-висока е  R-стойността, толкова по-подходяща е тя за сух, ветровит и студен климат.

        5.       Къде да инсталирате изолацията?

      Отговорът на този въпрос зависи от това дали говорим за нова или за стара сграда. Типично, най-много топлина се губи от тавана, тъй като топлият въздух се издига нагоре и така топлината напуска помещението. Затова ви препоръчваме да започнете от тавана. Ако използвате тавана си за нещо, офис или зала за релакс и забавление, например, изолацията трябва да попадне между гредите.

      Една от най-често допусканите грешки е поставянето на изолация без наличието на добра вентилационна система. Не блокирайте отворите в покрива. Това може да ви създаде проблеми с влагата. Топлоизолация никога не се поставя около окабеляване. Добре е да се консултирате с електротехник, за да се уверите.