Паркет и довършителни материали

21.10.2014

При взимането на решени за монтаж на   паркет в дома, ще ви  напомним, че е необходимо при гледането на  различни модели да се  съобразите  кой ще е най-подходящият за вас, като цена и качество, но в никакъв случай не бива да забравяте и всички допълнителни материали, които са необходими за монтажа му. Тъй като те  влизат в крайната цена, а без тях няма как да се  направите нищо. Прибавете към цената и  первазите, лайсните с които всичко ще изглежда напълно завършено и подложките  заедно с лепилата, тук бетонови изделия  не са ви необходими. 

В повечето предлагани варианти за первази, материалите, от които са направени са ПВЦ, МДФ и дърво, които  са покрити с боя, вид лак или изкуствен и естествен  фурнир. Те имат както  декоративна, така  и практична функция. Важно е да изберете какъв цвят искате, с което да получите завършен вид на пода на стаята. Имате варианти да  акцентирате върху тях, или да  придадете съвсем необичайно излъчване на целият ви интериор с качествени ламиниран паркет, който поставяте.

Первазите добре  покриват фугите и трябва да са лесни за монтиране и съответно демонтаж. Това е с цел при нужда да  направите допълнително акабеляване или да боядисвате в друг цвят стените. След избора на тези материали идва ред и на пироните, клипсовете и лепилата. Какви да бъдат те? Ако изберете пирони, то демонтирането е невъзможно, а при  клипсовото прикрепване, след няколко монтирания и демонтирания сглобката се разхлабва. Въпреки това, за сега, това е най- предпочинаият вариант.  Не забравяйте функцията и на  лайсните,  които придават отново завършващият вид. Те се разделят на  преходни и денивелационни. Вариантите за материалът, от който да са направени отново са от  МДФ, ПВЦ,  но и  алуминий. Има 3 варианта за монтирането на  паркета и первазите, това са: лепене, винтове или също така клипс. 

Запомнете, ако изберете  клипсовото закрепване, то съществува риск  да пробиете някоя тръба.  При монтаж на  помещение, което е с много чупки и ъгли, има  завършващи тапи и ъгли, които несъмнено ще ви  спестят много усилия и нерви. Ако изберете този варинат е задължително да ги купите от един и същ производител.  При един монтаж на паркет, трябва да закупите и подложка. Тя се използва за топлоизолация,  влагоизолация  и шумоизолация,  като  не позволява на дървения паркет да се движи на пред на зад. Подложките, които са от естествени материали като корк или  дърво, както и от импрегнирана хартия  са добър вариант ако слагате естествен паркет.

При случай, че не е естествен, можете да  ползвате депрон или разперен полиетилен. Подложките трябва  да имат  лепяща лента, ако нямат, е нужно да купите допълнително  влагоустойчиво тиксо.  Когато вече сте избрали всички елементи за паркета си, идва ред на монтажа. Ако ще го слагате с лепило, то подходете към избора му внимателно, понеже то ще   закрепва паркета директно за пода без никакви подложки и е нужно да бъде  ефективно срещу влагата. 

Задължително обмислете всичко отново, преди да започнете строителни действия, защото при лепенето няма да можете да поправите ако сгрешите нещо. Преди самото полагане на паркета трябва да се проверят водните инсталации и дограмата ви, и при наличие на пробем да се отстрани.  След поставянето на паркета е добре, да използвайте овлажнител през зимните месеци,  който има функцията да сведе до минимум движението на дървения материал.

Влажността  на въздуха трябва да се поддържа по – висока, понеже  по-ниски стойности могат да доведат до изсъхване или свиване на паркета.  За да получите желания  паркетен под е добре да  използвате квалифицирани специалисти за полагането му,  като се съобразите с техните препоръки, които ще направят след предварителен оглед на помещението ви.