От какво зависи изборът на фаянс, теракот и гранитогрес ?

21.10.2014

Изборът на материал зависи от няколко фактора. Важно е какво ще бъде мястото,  на което ще ги поставяте както и степента на натоварване. Какъв е климатът и последният важен фактор е размера на помещението и неговите функции, за какво точно е предназначено.  В повечето случаи, при избора на фаянс, главните критерии са формата   и цвета.  Ако искате да се вслушате в специалисти, то при ремонт на банята баня е желателно  плочките да са в по светли цветове с вертикални шарки.

От голямо значение за крайният резултат е и качествено обзавеждане за баня с точните размери на шкафове и поставки. Друг критерии, по който можете да избирате вашият фаянс е  дали   е по-лесен  за поддръжка, тоест избора ви се спира на  гланцирани или матирани. Имайте предвид, че по стените на банята, които изберете да са покрити с тъмен гланциран фаянс остават най-много следи. При  светлите матирани плочки, с които е покрит самият под на банята също се получава подобна реакция. Има различни мнения относно мястото на производство на фаянса.  Голяма част от  специалистите препоръчват българските плочки, които за тях са  с най-добро съотношение между цена  и качество. 

Задължителна стъпка при покупка на  плочките в магазина е  да проверите какво е състоянието на тези, които са във вашите закупени вече кашони. Тъй като  се случва да виждате на витрината добре изрязана плочка,  но в последствие се оказва, че  в кашона ви фаянсът да е трето качество.  При избора на  теракот или гранитогрес е важно да се уточни дали става въпрос за външно или вътрешно покритие. И където точно смятате да го използвате в помещението и с  какви  материали.  Препоръчваме ви да изберете  теракот за кухнята или хола както  и банята, но не и за коридора и за помещения, които са с голямо натоварване. Това е така понеже самите  теракотени плочки са с много по-ниска износоустойчивост и е възможно много бързо да се напукат.

Често качеството си личи и по цените,  гранитогреса е по скъп именно заради  разликите в качеството. Като голямо предимство се смята,  че обработката и рязането на теракота е по-лесно и има голям избор от  цветове.  В случаите когато желаете да имате  теракот навсякъде,  е добре да потърсите подови плочки, които са задължително  с висока студоустойчивост и издръжливост на натоварване. Те са по-дебели и  се казват еспесорадо.   

При избирането  на гранитогрес трябва да съобразите някои негови специфики. Качества като здравина,  издръжливост,  устойчивост  на студ и всякаква  химична обработка, както и лесната поддръжка са от голямо значение. Той е подходящ за покритие на външни площи, места, които са с голямо натоварване като коридорите. Лесно можете да се ориентирате, които места са с голямо натоварване, това са тези места, в които се влиза най често с обувки, там е добре да поставите  по  грапав или матов, а не полиран гранитогрес. Тъй като той се издрасква по – бързо.  

В България все още за облицоване на стени се използва фаянс, но гранотигресът е също много добър избор. В никакъв случай не се спирайте на  избор от  фаянс, теракот и гранитогрес само и единствено по техните  цветове и шарки, а е необходимо  предварително да проучите  какво точно ще е най-подходящо и практично за вашите нужди. Задължително при покупка на какъвто и да е от този вид материали, да купите нужното количество плюс брак, тъй като рискувате при последваща покупка да има леки разминавания с цветовете заради различни партиди и от това, че няма как да са направени и съхранявани по едно и също време и на едно и също място.

По европейски норми, във всяка  една фабрика за производство на плочки за баня има допустима възможна разлика в размер на +/- 0.6%. Ако все още се колебаете как да изглежда домът ви, то с 3D план ще  вземете правилните решения навреме и най- важното е, че ще избегнете доста от проблемите, съпътстващи един ремонт.