От къде да започнем с плочките?

12.03.2015

Предстои ли ви ремонт на банята или пода в друга стая? Ако да, то е добре да си помогнете сами, само  като планирате предварително разположението на плочките ,които искате и бъдете сигурни, че това ще ви спести много време и дори е възможно да предотврати някакви нежелани усложненията на по-късен етап от вашият ремонт. Трудно е да се изберат правилните. Но е добре да се вземе под внимание, че при керамичните покрития, симетрията на положените плочки се смята като за  естетически необходима. 

Знаете, че самите помещения имат  чупки и размерите им никога не са точно като тези  на размерите  на плочките. Това от своя страна налага изрязването на плочките по краищата или по - ъглите ,като цяло там от където има нужда и ако не сте опитен в това,можете да я счупите, затова е добре да вземете малко повече при покупката, като предвидите и брак. Има богат избор на плочки за баня магазин, или за кухнята, само трябва да изберете цвят и да премерите добре помещението,колко квадрата ще са ви нужни. Добре е да започнете полагането от местата, където сте планирали да положите целите плочки , по този начин практикуват доста майстори в последните години, като за на края оставете местата, където ще се полагат рязаните парчета.Не си мислете, че те ще станат бързо, напротив, точно те отнемат повече време.

В случаите когато трябва  да отрежете по малко по половината, то е желателно да определите средата на облицованата повърхност с помощта на линия.  Целта е да се образуват ивици покрай стените и фугите, където всичко да изглежда равно. Хубаво е да видите и да решите точно до кое ще е нивото до което ще стига облицовката. Именно от там се и  започва с цяла плочка отгоре надолу, така че изрезките да се паднат най- отдолу.

При случаите когато не  е на лице  такова ниво започнете с цяла плочка отдолу и завършете с цяла отгоре. При решение  плочките стигат до тавана малък трик е да  оставите рязаните плочки да граничат с него като  започнете с цяла плочка отдолу към тавана. След като облепите всичко идва и изборът на смесители магазин, и всякакви магазини за шкафове и аксесоари, с които едно помещение придобива пълна завършеност.

Изборът на самите плочки не  е лесен, имайки предвид богатите разновидности, и ако сте се спрели да  съчетавате 2  цвята плочки , от голяма полза ще ви бъде ако започнете полагането на целите плочки от точката на самото разделяне в посока нагоре и след това обратно надолу. Това се препоръчва ако  таваните не са прави или правилно нивелирани, така ще спечелите като  завършите с декоративен фриз, който ще има главната и важна цел да покрие неравностите и дефектите. Първата стъпка ви е да  определите точката, от която ще започнете падаща ви се  по височина, и след това  по ширина.

Целта е да се започне с  цели плочки от най-видимата страна на стената , и за финал да останат рязаните парчета.  Важно е да изберете и добри фуги,които да съответстват на изборът на плочки а иако има комбинирани цветове, то и фугата трябва да е такава. Те поемат напреженията породени от линейните движения като  предотвратяват напукването и дори нежеланото  разрушаване на покритието. Може да избирате ширината им , която  зависи от брой и големината на покритата площ.  Добре е да се  използва  и еластични фугиращи смеси,които дори са задължителни.Ако се питате как да постигнете еднакъв размер фуги, то се продават и специални  кръстчета за фуги., с които да регулирате всичко.Не забравя;те едно, в крайна сметка банята е за вас и вие решавате как да изглежда тя.