Нестандартни строителни материали за настилка в банята. Как да направим банята по-ексцентрична и уютна?

22.06.2015

       За много хора банята е пространство за отмора след дългия работен ден. Наличието на комфортна вана и качествен фаянс, заедно с подходящата настилка са от решаващо значение дали минутите, които прекарваме в нашата баня ще ни донесат усещането, че имаме малко време за себе си, или ще са просто част от ежедневната рутина.

      За да се превърне Вашата баня в очарователно и удобно помещение, добре е да заложите на настилки различни от стандартните плочки и теракот. Този текст представя накратко две от най-лесно достъпните настилки, които ще раздвижат пространството във Вашата баня.

Използването на варовик в банята

      Един от най-лесните начини да превърнете банята в ритуално пространство е като й придадете излъчване на SPA-кът. Варовикът е един от най-използваните материали в съвременните SPA-центрове, тъй като съчетава естествения натурален вид на камъка с усещането за лукс и чистота. Той има меки, земни цветове и в същото време няма сублимното присъствие на мрамора и гранита. Ето какво е важно да знаете, ако искате да използвате варовик като настилка във Вашата баня.

Видове варовик

        Съществуват най-различни видове варовик, които можете да използвате във Вашия дом. Различията зависят най-вече от района, в който е добит варовика. Освен че варива в цветовата гама от слонова кост през бежово, към цвят какао или светъл графит, варовикът има различни текстури, в които понякога можете да откриете фосили на миди и рапани. Повърхността на варовика може да бъде ошлайфана или грапава, като по-често предпочитаният вариант е ошлайфаният.

Как точно можем да използваме варовик за декорацията на банята?

       Стига да обичате естествени камъни, варовикът е вашето решение. Той е доста гъвкав материал, който може да бъде поставен навсякъде в банята. Можете да го използвате за подова настилка, за стените, дори и за тавана. Продава се на плочки и на по-големи плоскости в зависимост от предназначението му. Съчетан умело с околния интериор, варовикът придава изчистен и природен вид на банята, като създава усещането за изчистен лукс.

Поддръжка на варовика в банята

       Ако изберете настилката във Вашата баня да бъде варовик, трябва да бъдете наясно, че той изисква специфични грижи, тъй като е много чувствителен на киселини. За това е от критична важност да изберете качествено защитно покритие, което да нанесете върху варовика. Най-добре би било да инвестирате в проникващите лакове, тъй като просмуквайки се навътре в материала, те гарантират съхраняването на камъка. В случай, че киселина попадне върху варовиковата настилка, моментално я отстранете и почиствайте повърхността само с алкални основи. Ако имате колебания за това какви препарати да използвате, прочетете упътването на гърба на камъка, със сигурност са изброени възможностите за безопасно почистване на варовика. Не поставяйте тоалетните си принадлежности директно върху камъка, тъй като те също могат да съдържат разяждащи вещества.

Използване на мозайки в банята

        Използването на мозайки е евтин начин да превърнете банята си в нещо специално. Те често са използвани от интериорни дизайнери, които ги прилагат по десетки иновативни начини, за да придадат на банята по-артистичен вид. Освен че визуално мозайките са гъвкаво решение, те са и практични за използване като тип настилка. Единствената им чувствително особеност е, че е от изключителна важност кой ще поставя мозайката. Намерете квалифициран специалист. Много вероятно е човек, който има опит само с теракот и плочки да не се справи много добре.

Защо мозайките са практично решение за Вашата баня?

      Една обща черта на всички бани е, че подът става мокър много бързо. При избора на подови настилки за банята, това е един от основните критерии, които трябва да имате наум. Мозайките и малките по размер плочки предотвратяват вероятността от подхлъзване. Ако използвате мозайки за душ кабината си, например, няма да има нужда да поставяте понякога дразнещите матове за душ. Тъй като създават усещането за уют и сами по себе си мозайките са ключов елемент от интериора, те Ви спестяват и нуждата от килимче в банята, което всички знаем, е трудно за поддръжка.

Използването на мозайки по стените на банята

       Много дизайнери гледат на стените в дома като на платна и мозайката е един от начините за тях да „рисуват“ по стените на Вашата баня. Ако не желаете цялата стена да е покрита с мозайки, можете да поставите едноцветни плочки и да оставите пространство, в което да бъде инсталирана мозайката. Мозайките често се използват като рамка или лайстна, пресичаща наличните плочки за баня. Те са добро решение за пространството около ваната и прозорците.

       За да използвате мозайка в банята си, не Ви е нужен непременно съветът на дизайнер. Колкото повече мислите и разглеждате възможности, толкова повече идеи ще Ви идват на ум, така че възползвайте се от вдъхновението.