Неприятната миризма в банята - как да я преборим?

23.10.2019

Неприятната миризма в банята - как да я преборим?

Няма значение как изглежда банята ни, ако мирише зле. Колкото и да е красива за селфита и пози пред огледалото, има нещо, което не бихме могли да пренебрегнем, а именно неприятната миризма в банята. Преди да сте се смутили, ще Ви кажем, че това е често срещано и не е специфично само за Вашата баня.

Съществуват много фактори, но най-честите причини за появата на неприятната миризма в банята са запушени канали (да, това е причина №1), кошчето за отпадъци, влагата и мухъла, слабата вентилация, дори неправилно поставен сифон. Каквато и да е причината, всички търсим спасение от тази прокоба. Все пак, ако знаете откъде идва миризмата, ще

можете много по-лесно да я преборите, защото ароматизаторите са борба с последствията, но не и с причините за лошата миризма.

Ето няколко съвета за справяне с неприятната миризма в банята:

1.Редовно чистете каналите в банята (минимум веднъж в месеца)

Има места по тръбите, където водата не се оттича, а се застоява на едно място. Това от своя страна създава отлични условия за живот на бактерии и плесени. Може да Ви учудва, но най-честата причина за миризмата е именно натлачване по тръбите. Застоялата вода и следите от отпадъчни материали създават слой, който е способен да запуши тръбите напълно.
Ето защо Ви съветваме профилактично да прочиствате каналите със съответните препарати за отпушване на тръби. Ако имате възможност, правете го дори по-често, но не със силни химикали, а със сода. Просто е:

Кипнете 500 мл. вода и добавете 200 мл. бял оцет. Разбъркайте добре. Изсипете 100 грама сода бикарбонат в тръбите, които искате да почистите и налейте от сместа от вода и оцет. Не слагайте вода в канала възможно най-дълго. За оптимални резултати, добре е да го правите вечер, за да може да престои през цялата нощ.

Не забравяйте след къпане да отстранявате боклуците, събрани върху решетката на сифона и в самия сифон - така ще предпазите тръбите от запушване и ще си спестите много проблеми. Ако миризмата идва от сифона и горепосочените съвети не действат, то със сигурност сифонът не е подходящ или не е поставен както трябва. Не пестете средства за качествен сифон за банята.

2.Проветрявайте добре помещението ежедневно

Мухълът и влагата като източник на лоша миризма по нищо не отстъпват на запушените канали. Слабото проветрение в много случаи води до поява на мухъл, а борбата с него е трудна. В случай че нямате прозорец, можете просто да инвестирате в добър и надежден вентилатор за баня, за да избегнете тежката и задушлива миризма. Задължително оставяйте вентилаторът включен известно време след като приключите с къпането.

Препоръка: Подсушавайте банята след къпане. Така ще предотвратите появата на мухъл, а и ще Ви помогне при чистенето.

3.Мийте кошчето за отпадъци всяка седмица

Дори да е празно, ползвано веднъж, кошчето събира неприятните миризми и излъчва още по-неприятни такива. Изхвърляйте боклука редовно, като слагате торбички в самата кофа за по-лесно и по-хигиенично изваждане. Накисвайте кошчето в белина или друг силен препарат за дезинфекция. По-добре да мирише на болница, отколкото на тоалетна, нали?

Бонус съвет: Ако слагате четките си за зъби в затворена чаша, на дъното й след време се появява един слой, който се образува от влагата и излъчва неприятна миризма. Почиствайте и подсушавайте чашката редовно.

4.Дезинфекцирайте старателно тоалетната чиния всяка седмица

Да, вероятно го правите и дори имате ароматизатор на чинията. НО тоалетната не мирише само вътре, а и отвън. Повдигайте и мийте старателно както капака, така и седалката на тоалетната чиния и задната част, от която излизат тръбите. Използвайте четка за зъби с твърд косъм, за да можете да достигнете до всички ръбчета, в които се крие миризмата.

Не забравяйте: Почиствайте казанчето преди да са се появили водорасли в него.

За целта веднъж в месеца го изпускайте напълно и го почиствайте отвътре.

5. Почиствайте смесителя, душа, вентилатора и шкафовете редовно

Около душа и смесителя се събира варовик, който загрозява тези иначе блестящи елементи в нашата баня. Почиствайте добре около кранчетата и самите аксесоари. Най-много слой от влагата обаче се събира около вентилатора и мебелите в банята - лесно можете да забележите жълтеникаво-кафеникавото зацапване, особено върху бял цвят. Старателно чистете и подсушавайте мебелите в банята поне три пъти месечно.

6. Сменяйте кърпите на 3-4 дни

Както във всяка баня, влажността в помещението е по-голяма, а кърпите и хавлиите в нея играят ролята на абсорбатори и я поемат. Това може да доведе до неприятна миризма и дори до мухлясване. Ето защо Ви препоръчваме да ги сменяте на всеки 3-4 дни като ги перете на високи градуси и ги изглаждате преди употреба.