Как сами да замажете стените и тавана на вашата баня

11.01.2016

     Текстът цели да помогне на хората, които все още предпочитат да ремонтират дома си чрез метода „направи си сам“, като им предостави някои основни правила и указания за това какво е важно при измазването на една баня. Замазването на стените в един дом е една от най-объркващите и плашещи процедури за повечето хора и често дори и най-самостоятелните стопани предпочитат да се допитат до професионални майстори пък било то и само заради мазилките.

    Така или иначе ако банята ви все още тъжи, налепена с пъстрите плочки от началото на осемдесетте, и искате да я освежите с минимален бюджет, няма как да пропуснете познанията си относно мазилките. По-добре инвестирайте сумата, която бихте похарчили за майстори за курсове по измазване или за по-качествени материали, тъй като нанасянето на мазилки в банята изобщо не е толкова трудно, стига тези неща малко да ви прилягат.

    Добре е да започнете, като се запознаете с всички инструменти, които са ви необходими при този процес. След това е хубаво да обърнете внимание на това как се сваля старата мазилка. И макар че повечето хора ще ви кажат, че трудно ще владеете изкуството на измазването без курс, ние вярваме, че ако наблегнете на някои основни компоненти ще се справите не по-лошо от един професионалист.

Грубо изчислено нанасянето на мазилката включва следните етапи:

  1. Два слоя ПВА-лепило върху голите стени.
  2. Загладете го добре и го оставете да изсъхне, преди да нанесете втория слой.
  3. Нанесете втория слой и го оставете да изсъхне добре
  4. Добре е да нанесете три от тези така наречени „мокри слоеве“, за да се получи добре гланциран завършек.

      Добре е да си набавите качествена мистрия. Стандартната мазилка се нуждае от разбиване в продължение на седмици от мазач, а при вече разбитата се получават фин завършек, точно какъвто би бил резултатът от едно професионално изпълнение, което е и много по-скъпо.

      Положете получената смес във ваничка за мазилка със специалното колело.

      Важно е да поддържате инструментите си чисти. Дори едно микроскопично парченце твърд материал може да съсипе опитите ви да създадете стъклена повърхност.

      След като измажете стените, пристъпете към тавана. В началото може да ви се стори, че има повече мазилка по самите вас отколкото по тавана. Възможно е да сте по-бавни, докато привикнете, но е добре да следите за темпото, за да не засъхне една площ преди да сте нанесли следващата четка. Това може да направи мазилката неравна.

       Когато таванът и стените са готови, ще трябва да се запознаете да нанасяте слепващо покритие отгоре, както и да подобрявате вида на ъглите чрез  специално приспособени за целта метални приставки.

       Щом се захванете с вашата собствена баня обаче, навярно ще трябва да свалите първо старите неприветливи плочки. Ще установите, че трудността на замазването в голяма степен зависи от състоянието на самите стени на банята. Най-често, когато стопаните на дома правят ремонта на банята, те просто освежават вече наличната под плочките мазилка, като това им спестява малко труд. Доколко това ще бъде възможно зависи и от парчетата мазилка, които ще се отлепят заедно с плочките. Дупките, които ще зейнат след изкъртването на плочките, ще трябва да бъдат идеално запълнени. За запълването им можете да използвате обикновена базова мазилка. Ако се чудите кое ще ви отнеме по-малко време, да свалите старата мазилка или да запълните дупките в нея, определено нашият опит сочи, че свалянето на старата мазилка е по-трудоемко.

      В случай, че се притеснявате от вида, който стените ще добият, след като замажете тавана, можете спокойно да обърнете последователността. Тук тя е само препоръчителна. Нормално е мазилката да ви отнеме един цял ден, а завършването на ремонта на банята, като цяло, до една седмица. Използвайте специална ъглова мистрия, за да се получат по-изчистени ъгли там, където таванът, стените и первазът на прозореца се срещат.

      В крайна сметка, дори и резултатът да не е така съвършен, както би бил след намесата на професионален мазач, със сигурност удовлетворението ви от свършеното ще е още по-голямо. Не забравяйте, че понякога трудно може да си гарантирате качествено свършена работа дори и от страна на най-препоръчваните майстори. Измазването на стените на банята е добро начало, тъй като не е необходимо те да са така прецизно загладени както стените, в което и да е друго помещение на дома, върху които не се лепят плочки.