Наръчник за ремонт на банята

01.03.2016

/Какво е добре да вземем под внимание, преди да пристъпим към действие/

     Представете си, че живеете в по-стар апартамент или къща, нещо, което е било построено пред деветдесетте. Да кажем, че банята ви е отговаряла напълно на изискванията за качество на вашите родители. Тя може би дори е имала артистична стойност, тъй като особено фаянсът отпреди двадесет години често е ръчна изработка и то с уникален дизайн. Нашият век обаче е много по-динамичен и налага интериор, който е значително по-изчистен и лесен за поддръжка. Ако банята ви е ремонтирана за последно през осемдесетте, най-вероятно плочките й са тъмни и захабени, мивката е прекалено ниска и осветлението се изчерпва с централизираното на тавана, скучно, бяло тяло.

    Друга причина за наложителен ремонт, може да е просто авария на тръба, заради която трябва да разбиете пода, например. Често при подобни подобрения хората предпочитат просто да пристъпят към цялостен ремонт. Какъвто и да е поводът за ремонта, преобразяването на вашата баня може да се окаже ключът към един много по-модерен и уютен дом. Новият век ни налага комфорт и практицизъм. Дори стремежът към пищен лукс в обзавеждането за баня от изминалото десетилетие вече не е толкова осезаем. Важно е да сме разумни в подобренията, които правим, без самоцелен разкош и с много мисъл за рационалността на съорженията в банята.

      За тази цел изработихме кратък списък с идеи за оригинални и практични допълнения към вашата баня, които да имате предвид при ремонта й. Ето десет стъпки, с които ще оптимизирате вида и функционалността на банята си.

Стъпка 1 – Помислете дали наистина ви е нужна вана.

   теракот  Десетилетия наред се смяташе, че всяко домакинство трябва непременно и по правило да има вана в банята, като не се обръщаше особено внимание дали изобщо някой я използва. В крайна сметка ваната е скъпо удоволствие, както за поставяне, така и за поддръжка и ползване. В съвременното строителство пък ваната често е използвана като асоциация за лукс. Тя е повече маркетингов инструмент за внушение колко е комфортно жилището, отколкото нещо, което е поставено от практични съображения. Замислете се сериозно дали използвате ваната и необходимо ли е тя да заема половината ви баня. В случай, че използвате ваната по-малко от 5 пъти месечно, може би е добре да се замислите как бихте могли по-ползотворно да организирате пространството, което тя заема. Често по-практичният избор е да превърнате ваната си в душ-кабина. В зависимост от това от какъв материал е ваната и каква е формата й, може да ви се наложи просто да снижите коритото й, така че да се получи пространство с дълбочината на душ-кабина.

Стъпка 2 – Вземете под внимание височините.

     Ако домът ви е от времето на така нареченото „старо” строителство, много вероятно е умивалникът да е разположен по-ниско от съвременните стандарти. Съобразете височината му с начина ви на живот. Ако в дома ви има деца, за тях ще бъде значително по-удобно, ако умивалникът е ниско. За възрастните обаче това не винаги е удачен вариант. Най-често срещаната височина в наши дни е около 90 см. В случай, че това ви се вижда прекалено голяма височина и не искате да си поръчвате дизайнерски умивалник с интегрирани шкафове към него, можете да поставите само мивка на желаната от вас височина, без тя да е интегрална част от шкафове или плот.

Стъпка 3 – Вода, вода и навсякъде вода!

  мебели за баня    Първо и основно правило на функционалната съвременна баня е да обособите пространството за душ. Било то душ кабина, парна кабина или вана със завеса, важно е да не превръщате цялата си баня в мокро пространство. Така не само ще ви бъде много по-приятно да прекарвате повече време в нея, но и тя ще бъде значително по-лесна за поддръжка и ще се амортизира по-бавно.

     Възможностите на съвременните душове са почти неограничени. Добре познатите ни душ-слушалки са едва началото. Вече съществуват душове, интегрирани в тавана в страничната стена, спрейове, масажиращи душове и други. Всички по-иновативни модели може да увеличат значително цената на ремонта, но много от тях и ще занижат значително сметките ви за вода. Спокойно можете да интегрирате няколко елемента, като поставите стандартна слушалка на тавана. Не е излишно да поставите и пейка под душа. Тя може да се окаже добро място за почивка, както и да играе ролята на животоспасяващ елемент, ако сте от хората, чието кръвно налягане пада под душа. Внимавайте къде ще поставите смесителите. Добре е те да са на лесно достъпно място, поставени така, че да няма опасност да се удряте в тях, докато сте под душа.

Стъпка 4 – Има ли места, където да се задържите при нужда?

      Този въпрос често бива подценяван от домакинствата при ремонт на банята, затова и най-големият дял на инциденти в дома се случва именно там. Поставете дръжки на поне две места. Безопасната баня предполага да има поне една дръжка под душа, както и поне една на излизане от ваната или душ кабината. При поставянето на дръжките уверете се, че те са добре закрепени за стената, тъй като ако има опасност от откъртване, тяхното присъствие става по-скоро опасно, отколкото полезно.

Стъпка 5 – Подсигурете си място за почивка.

 мебели за баня 3     Поставянето на седалка под душа е не просто удобно място за релаксация, но тя може и да се окаже много практична при сапунисване и бръснене. Ако душ кабината ви е малка, не е задължително да имате постоянна излята седалка. Спокойно можете да поставите таква, която да се прибира към стената във времето, в което не ви е нужна. Подобни седалки ще намерите в магазините за мебели за баня.

Стъпка 6 – Направете си ниши.

      Чудесен начин да намерите място на шампоани, балсами, свещи, ароматни пръчици и други аксесоари са нишите. Нишите са рафтове в самите стени, чиято направа често изисква минимални разходи, по-малки от тези за закупуването или направата на нови рафтове. Ако сами ще обособите нишите си, това, което може да ви затрудни е нагаждането им с плочките в банята. Можете да поставте осветление в горната част на нишите и вероятно ще се наложи  да помислите за обкантването им по ъглите.

Стъпка 7 – Струват ли си вградената самобръсначка и сешоар?

     Относно самобръсначката, какво по-лесно място за бръснене, от това под самия душ. Ако сте съгласни с това, то помислете за поставянето и на огледало и подходящо осветление в душ кабината.

      Сешоарът няма как да бъде поставен в самата душ кабина, но повечето дами ще се съгласят, че сушенето на косата пред огледалото в банята е значително по-практично, отколкото това в спалнята или коридора.

Стъпка 8 – Мислете за банята си като за пространството, в което се грижите за себе си.обзавеждане за баня

      Ако обичате да се гримирате в банята, ще ви трябва достатъчно голям плот с шкафчета за грим и голямо и добре осветено огледало. Не е задължително това пространство да е част от умивалника. То спокойно може да бъде отделен, обособен за целта, ъгъл за грим. Инвестирайте в подвижна слушалка за душ. Ако обичате да прекарвате часове в банята, възможността да движите слушалката и различните и струи ще ви осигурят пълен комфорт.

Стъпка 9 – Време е за пара.

      Един от най-големите хитове в обзавеждането за баня през последните години са парните кабини. Макар и парната баня да е по-стара от самия душ в историята на човечеството, в съвременния свят тя до скоро се смяташе за лукс, който е преимущество по-скоро на СПА-центрове и хотели. Напоследък обаче на пазара се появиха много малки кабини, напълно достъпни за средностатиситческия потребител и с размери, вградими, в която и да е стандартна баня. Парната баня горещо се препоръчва за хора, които спортуват у дома. Обикновено наличието на парна кабина оскъпява ремонта на банята с няколко хиляди в зависимост от това колко е голяма тя и колко е мощен парният генератор. При изборът на парна кабина съобразете се с препоръките на производителите относно размера и пропорционалната мощност на генератора. Важно е цялата инсталация на парната баня да е на място, лесно достъпно за техници.

Стъпка 10 – Забавлявайте се!

теракот      Банята често е помещението, с което започваме и завършваме работния си ден. Ако сте от хората, които обичат да прекарват по час сутрин, пийеки кафето си, може би ще ви трябва и пространство за книги, списания и кръстословици. Удобно място за ниша може да бъде отстрани на ваната или в пространството между мивката и тоалетната чиния. Стига банята ви да е оборудвана с добра вентилация, влажността не би трябвало да увреди книгите ви. В случай, че имате опасения, че е възможно любимите ви сутрешни четива да се деформират от парата, можете да снабдите нишата със специален стъклен капак със силиконова изолация. Той ще оскъпи символично ремонта, но ще допринесе за по-интелектуалния и уютен вид на банята ви. Наличието на подобни ниши ще ви позволи и да съхранявате техника, айпад, таблет. Нерядко се налага да влизаме под душа заедно с мобилния си телефон, в такива случаи наличието на подобна ниша е абсолютна необходимост.

Стъпка 11 – Погрижете се за влагата и вентилацията.

      Безспорно едно от най-дразнещите свойства на недотам изпипаната баня е задържането на влага и дори плесени. Освен че е дразнещо денят ви да започне и завърши с усещането за влага по кожата и запотеното огледало, в което едвам успявате да се погледнете, влагата е и изключително вредна за здравето ви и изменя цялостното качество на въздуха в дома. Ако има дори и най-малък шанс да си подсигурите прозорец в това пространство, направете го без колебания. Наличието на прозорец обаче съвсем не означава, че няма да имате нужда и от добра вентилация. По време на влажни периоди, както и през зимата, когато може да се окаже прекалено студено, за да прибегнете до отваряне на прозорец, единствено вентилацията може да ви осигури комфорт в банята.

      Ако климатът, при който живеете е по-влажен и студен, със сигурност би си струвало да инвестирате в подово отопление в банята. Така ще си спестите неприятното усещане, щом стъпите на студения теракот, вероятността от образуването на хлъзгави повърхности ще е много по-малка и банята ще се замърсява значително по-бавно от обикновено.

Стъпка 12 – Аксесоарите са бижутата на банята.

       Не подценявайте стойността на качествените и красиви закачалки за хавлии, изтривалки, сапунерки и други. Те, колкото и маловажни да изглеждат в сравнение с канализацията и вентилацията, са душата на вашата баня. Заложете на интериор в по-пастелни приглушени цветове и на ярки аксесоари, били те оранжеви, зелени или сини. Добре е кърпите да са изложени на достатъчно широки поставки, за да могат да съхнат и в същото време да придават усещането за топлина и комфорт в помещението. Едва ли ще е преувеличено, ако кажем, че огледалото е един от най-важните елементи на банята. На пазара вече се предлагат специални огледала, които не задържат влага или пък имат затоплящи панели, които ги поддържат чисти, независимо колко часа прекарвате под душа. На сайтът, посочен по-долу, ще откриете креативни идеи за различни аксесоари, които биха допълнили банята ви по-чаровен и изящен начин.

Стъпка 13 – Убийте ехото.обзавеждане за баня

      Колкото и странно да звучи, една от основните причини много хора да се изнервят, когато прекарват повече време в банята е ехото, което се създава от обикновено голите повърхностти. Колкото повече меки повърхности, текстил и естествени материали има в банята ви, толкова по-малка е вероятността шумът от душа ви да отеква в пространството. Степента на отекване зависи и от типа теракот, който сте поставили в банята си. Хората често не осъзнават, че ехото натоварва нервната ни система и отнема от усещането за комфорт. Ако сте от типа хора, които предпочитат по-празни и изчистени пространства, поставете килим на пода извън душ кабината. Сам по себе си той няма напълно да отнеме ехото, но ще го редуцира значително.