Наръчник за обновяване на банята /Част 1/

23.09.2015

    Предлагаме ви седем начина да обновите банята си, така че тя да е по-удобна, интригуваща и икономична.

     Качествено обновената и поддържана баня може да ви осигури години наред удоволствие, удобство и комфорт. От друга страна обаче, недобре свършената работа във вашата баня може не само да не подобри общото й състояние, но и да го влоши. Банята е ключово пространство, за съжаление, с много части, които трудно биха могли да бъдат разместени, и освен това тя е един от най-големите разходи на дома, водеща по консумация на вода и електричество дори в сравнения с кухнята. Когато обновявате банята си, добре е внимателно да планирате ремонта. Изгответе си план, както пространствен, така и бюджетен. Уверете се, че ще подберете възможно най-удобната мивка и тоалетна чиния за вашите нужди. Съставихме следния списък с препоръки за това какво да правите и какво да не правите, ако искате банята ви да бъде в отлично състояние след ремонта.

Седем добри практики

      Когато инвестирате в ремонтни дейности в дома особено в ново обзавеждане за баня, трябва да се уверите, че резултатите не само ще ви допаднат визуално, но и че ще удовлетворят изискванията ви за качество и за добавена стойност към дома ви най-вече от гледна точка на енергийната и водна ефективност. Тези седем стъпки ще ви информират за най-скорошните тенденции в дизайна и технологиите на този тип продукти.

Бюджет за непредвидени обстоятелства

       Много често при ремонта на банята изникват неочаквани течове и други щети, било то около тоалетната чиния, душа или мивката. Ако след изкъртването на подовата настилка, подът ви изглежда влажен, то може да сте сигурни, че в банята ви има някакъв теч. Други скрити проблеми могат да бъдат свързани с вентилационната система и бойлера.

     Опитен професионалист би проверил внимателно цялата баня за възможни течове или други проблеми преди да продължи с подмяната на мазилки и фаянс. За да не се окаже невъзможен ремонтът, добре е да си предвидите толеранс от около 10-15% в бюджета си.

Скрийте тоалетната

      Добре направената тоалетна е стилна, функционална и дискретна. Добре е да я разположите на място, на което ще бъде леко изолирана, зад вратата, встрани от душ кабината или дори преградена от декоративна стена. Понякога необходимата бариера може да бъде създадена от по-едра мебел като шкаф, например.

Изберете подходящи повърхности

     Главните повърхности в банята имат функции много по-важни от естетичните. Те често биват прекалено третирани и експлоатирани. Една от най-често срещаните настилки е порцеланът, той е предпочитан от дизайнерите. Порцеланът е подходят както за пода, така и за стените, като колкото по-големи са плочките, толкова по-лесна за поддръжка е повърхността му. Освен като настилка порцеланът е популярен избор и като материал за мивката, макар че може да се окаже податлив на надиране. Емайлът на стоманените мивки се доказва като много по-издръжлив и неподатлив на петна. Напоследък са модерни и излетите мивки комбинирани с ексцентрични плотове около тях.

      Що се отнася до самия плот, гранитът и кварцът постепенно се изместват от кухнята към банята, където се доказват като не по-малко издръжливи. Ламинираните солидни повърхности пък са лидери в избора на подова настилка за банята.

Освежете душа си

      Времената на римската вана официално отминаха. Вече има десетки начини да направите преживяването в банята по-незабравимо. Има по-големи душове с вградени масажори, лед светлини, парни отвори или отделни водни струи, чиито интензитет и посока се регулират. За да се възползвате от предимствата на един такъв душ, добре е да го инсталирате на поне 6/7 стъпки над пода.

Имайте предвид разхода на вода

     Какъв ще бъде душът ви, тоалетната чиния, фасетите и крановете в голяма степен ще определя това доколко банята ви има ефективен разход на вода.

Оставете си място на плота

      Важно е плотът в банята ви да бъде достатъчно обширен. Може да си спестите място, като поставите по-малка мивка с единичен кран.

Уверете се, че имате адекватна вентилация и осветление

      Няма да е преувеличено да кажем, че вентилацията и осветлението са 50% от една баня. Ако банята се проветрява лесно, тя ще се замърсява по-бавно и няма да има негативен ефект върху качеството на въздуха в дома. Що се отнася до осветлението, важно е то да е качествено, за да не ви се налага да сменяте крушки всеки месец, а и за да си осигурите пълноценна среда за почивка и релакс, докато сте под душа.