Намалете разходите си с качествена топлоизолация

21.10.2014

Важен фактор за всеки един дом е добрата топлинна изолация за постигането на топлинен комфорт за всички обитатели. Благодарение на изолацията се намаляват нежеланите разходи за отопление. При добре поставени  качествена топлоизолация може да се намали енергията, която обикновено е необходима за отоплителните  и съответно за охладителните системи. Важни  въпроси при избора да се слага изолация на  къщата е да се уточнят, какъв е  дизайна й, както климата, нужните й енергийните разходи, и най – вече от бюджета и личните предпочитания на семейството. 

Нормално е при по -  студените климатични зони, целта на изолацията да бъде  намаляване на  изтичането на топлина от сградата. В тези случаи е важно да се поставят изолации и на прозорците, вратите, както и покривите и стените, тъй като точно те са най-важните източници на топлинната загуба. Това може да се изпълни  с добро уплътняване, задължителна цялостна изолация и избор на  добра  дограма и  др.  Когато става дума за обратния ефект, за топлите климатични пояси, то техният  най-голям източник на топлина е слънчевото греене.

Тази топлина има възможност  да влезне в жилището директно през прозорците, като по този начин осезаемо е  повишава  температурата. Това може да се промени  с подходящи сенници и се работи само  с качествени строителни материали, а за  намаляване на градусите може да поставите и светло оцветени покриви с  топлоотразяващи бои.  Важна роля за  изолацията има и оптималното разполагане на вратите, отоплителните уреди  и прозорците.  При по висока влажност, може да се доведе до кондензация, както и неприятно размножаване на бактерии и плесенясване, всичко това води до намаляване ефекта на изолацията. С течение на годините излизат постоянно нови модели облицовки. Смята се, че фасадните облицовки е новата мода в архитектурата. Ако живеете в къща, то вариантите ви за подобна облицовка се увеличават.

Материали като камък, дърво и мазилка са класиката, които са се   наложили като образ, с ясна и сравнително по - евтина технология на изпълнение.  Тези нови течения имат  своите икономически корени. За направата им се  използват  материали  и технологии,  които са силно щадящи природната среда, като същевременно скъсяват  времетраенето на строителния процес и са  лесни за изпълнение, а когато има и намаляване на себестойността на продуктите е разбираемо защо са толкова търсени. След добрата изолация, можете да се насочите към класическа фасада, която  се състои от субстанция, която има  функцията  на  носеща и ограждаща роля.  Когато вече става дума за топло и хидроизолация, трябва да говорим за самите тухли.

Те  ограничават всичко от външното пространство, като по този начин  създават топлинния комфорт и акумулират топлинна енергия вътре и така я запазват. Важно е да знаете, че благодарение на външна мазилка или интересна каменна облицовка ще осигурите на вашият дом  въздухонепроницаемост на стената. Те поемат цялата външна влага идваща от атмосферата и я отдават навън, като стената диша.  

Задачата на  фасадната обшивка е да разграничи видовете  материали, които  да изпълняват специализираните задачи. Тоест един  елемент носи, друг има функцията да огражда, друг изпълнява топлоизолационната функция и т.н. Така всеки един създаден материал  участва там, където е най-добър.  Благодарение на крайният слой се получава и  крайният естетически вид на фасадата . Той има важна роля, тъй като спира  дъжда и е буфер срещу вятъра през зимата. Важно е домът да бъде направен така както хората живеещи в него го искат. Не се съобразявайте с другите, изберете варианта, който е най – добър за вашият дом.