Най-разпространените митове за ремонта на дома

30.03.2016

                                                                  Никога не пренебрегвайте възможността за подобрения.     Сър Уилиям Джоунс

      Много хора подценяват ремонта на дома и мислят, че той е нещо, с което могат да се справят съвсем сами със замисъла, подбора на материалите, дизайна, мазилките, а понякога дори и с изпълнението. Това са различни аспекти на ремонта на дома, които предполагат участието на отделни специалисти. Ако все пак нямате възможност да наемете майстори и дизайнери за всеки етап от обновяването на дома си, то поне преди да започнете сами, се уверете, че сте наясно с основните митове и заблуди, в чиито капан може да се окажете при ремонта.

Мит 1 – Какъвто и да било ремонт може само да подобри състоянието на дома ви

     Категорично невярно твърдение. Има ремонти, които не само че няма да подобрят състоянието на дома ви, а може и да влошат ситуацията, като трайно занижат стойността на жилището ви и ви вкарат в разходи дълго занапред. Така например, комбинирането на две малки спални, за да се получи една по-голяма, може и да ви изглежда практично към даден момент, но в перспектива да се окаже, че имате нужда от две отделни стаи. Същото важи за промени от типа на обособяването на душ кабина вместо вана в банята, направата на камина в дневната и много други. Самата подмяна на материали също не е еднозначна. Възможно е да замените високо качествени тапети отпреди 10 години с нови по-нискокачествени, които след година да изглеждат по-зле от предишните.

Мит 2 – Инвестицията във възможно най-скъпите материали привлича повече купувачи

Интериорен съвет 1

      Закупуването на възможно най-скъпите строителни материали често изглежда като добра инвестиция, но тя може да се окаже нож с две остриета. Така вашите близки и познати може и да останат много впечатлени от качеството на материалите в банята ви, например, но ако жилището ви се намира в по-беден квартал, може да се окажете неспособни да го продадете на цена, която да отговаря на вложеното в него.

Мит 3 – Добавянето на квадратни метри е желано на всяка цена

     Добавянето на квадратура към жилището ви има смисъл само ако тази квадратура е използваема. Квадратните метри, които идват от тавански помещения и мазета, може да не са от голяма полза за живущите в апартамента, макар и да се смятат за обитаеми зони. По-добре инвестирайте в по-качествени мебели за баня, отколкото в отварянето на пространство на тавана, на който се качвате веднъж месечно.

Мит 4 – Цветове и повърхности – колкото по-опростени толкова по-добре

мазилки

     Особено когато хората ремонтират жилището си, преди да го продадат, често се допуска грешка при подбора на цветове. Смята се, че колкото по неутрален е цветът и всички повърхности в дома, толкова по-малко вероятно е помещенията да отблъснат дадени вкусове. На практика обаче повечето потенциални купувачи не са в състояние да си представят дома в цветове съвсем различни от тези, в които го виждат. Така че не залагайте страхливо на безлични плочки и тапети, когато лесно бихте могли да закупуте нещо по-ексцентрично на същата цена.

Мит 5 – Вътрешните подобрения са по-полезни от външните подобрения

      Това далеч не е така. Всъщност външните недостатъци на един дом са много по-обезнадеждаващи за купувачите, тъй като често ремонтите на покриви, тераси, дограми и изолации са много по-скъпи, от какъвто и да било вид ремонт вътре в дома. За да вдъхва домът ви доверие, започнете ремонта отвън навътре.

обзавеждане за баня

Мит 6 – Наличието на допълнителна спалня е по-полезно от наличието на допълнителна баня

     Това е вярно само ако домът ви има една или две стаи и наистина искате да го направите тристаен, например. Ако апартаментът е едностаен или двустаен, да, струва си инвестицията в още една спалня. Но в случай, че говорим за къща или многостаен апартамент, то наличието на само една баня, не би било удовлетворяващо за нуждите на потенциалните купувачи, ако те са многолюдно семейство, да речем.

Мит 7 – Боята може да скрие всички недостатъци на дома

     Влага? Мухъл? Бактерии, дървояди, мравки? Представата, че можете да покриете тези проблеми с боя е напълно погрешна. Това не само че се счита за незаконно в много страни по света и е подсъдимо деяние, но и може да доведе до накърняване на репутацията ви, ако купувач бъде поставен като пред свършен факт относно сериочни проблеми по дома.

Мит 8 – Превръщането на гаража в помещение за живеене е страхотна оферта

      Всъщност освен ако не говорим за семейства с деца тийнейджъри, превръщането на гаража в жилищно помещение, трудно може да бъде предимство. Обикновено купувачите търсят и предпочитат наличието на подслон за техните коли. Ако все пак сте решили да превърнете вашия гараж в стая, уверете се, че той лесно може да се върне към първоначалното си приложение, ако това се наложи.

Мит 9 – Ако свършите цялата работа сами, ще спестите пари

      За много собственици на имущество, поставянето на ново осветително тяло или инсталирането на миялната машина в кухнята не са голямо предизвикателство. На практика обаче, нерядко така наречената техника „направи си сам“ завършва с допълнителни разходи по поправката на неправилната инсталация на уредите в дома. Дори и да свършите нещо по дома сами, добре е един от професионалните работници, които ви помагат, след това да се увери дали направените промени следват изискванията за качество. В противен случай те могат да доведат до по-сериозни щети в последствие.

    Освен до допълнителни разходи самоизявите при ремонта на дома могат да доведат до комични, а дори и опасни за живота и здравето ситуации. Вижте видеото, което следва, за да се уверите сами в това.

    Най-забавните и опасни грешки при обновяването на дома.

Мит 10  - Наличието на басейн би вдигнало продажната цена на дома ви

      Това е вярно само ако имотът ви е разположен в близост до крайбрежието на страната, в район главно асоцииран с летния туризъм. Иначе басейнът може да се окаже един разход за поддръжка, докато реално е използваем най-много през месеците юли и август. У нас масово не се гледа на басейна като на добавена стойност към дома, освен ако той не влиза към общите части на блока и не се поддържа от всички живущи в него.

 Мит 11 – Създаването на зелен дом е скъпо и трудоемко   Зелен дом

     Постигането на енергийно ефективен дом беше предизвикателство в миналото, днес то е необходимост. Вече съществуват редица достъпни и полезни екологични решения, които са особено приложими в банята. Устройствата под ниско налягане и тоалетните, които пестят вода са не по-скъпи от останалите мебели за баня, които се предлагат на пазара. Фактически вече много от този тип съоръжения са изработени така, че да имат минимален разход на воден ресурс, дори и това да не е изрично упоменато при предлагането на продукта. При създаването на екологична баня започнете от подовата настилка, плотовете, стените, тръбите, светлините и декора. Всеки материал или повърхност, за чието производство не се отделят огромни количества вредни емисии в атмосферата и които се почистват лесно и бързо, представляват изгодно решение за вас. Изборът на качествени мебели за баня, които ще запазят доброто си състояние за дълго, също е един от критериите за ефективността на вашата баня. Освен батериите, които пестят вода, не забравяйте и енерго-спестовните крушки не само в банята, но и в целия ви дом.

Мит 12 – Да мислите за евентуална продажба на имота

    Винаги, когато правите ремонт на дома, трябва да мислите как той би се отразил на цената при евентуална продажба. Факт е, че ремонтът на дома и особено този на банята, ще добави стойност към цената на дома ви, но не винаги подобренията, които биха привлекли вниманието на купувачите са тези, които са най-съществени за вашия бит и комфорт, ако вие обитавате жилището. Ако възнамерявате да живеете в него, ние не ви съветваме да се фокусирате прекалено върху търговски трикове. При ремонта на банята можете да си позволите да инвестирате в по-качествена вентилация или в подово отопление, например, ако това е, което ви прави щастливи в ежедневието.

Мит 13 – Банята може да почака

      Представата, че дори и да правите основен ремонт на целия си дом, банята може да остане за по-късно било то защото живеете в жилището, докато тече работата или поради ограничения в бюджета ви, е напълно погрешна. Главната причина да твърдим това е, че ремонтът на банята обикновено е най-сложен от този на всички останали помещения в дома. Той без съмнение е най-продължителен и причинява най-много хаос и замърсяване в къщата, така че определено не чакайте да подновите коридорите в дома си, за да се заемете с банята година или две по-късно. Освен това именно при ремонта на банята изникват симптоми за проблеми във ВИК-инсталацията, които могат да причинят потенциални щети в останалите части на имота.

Мит 14 – Лятото е най-доброто време за основен ремонт

      У нас много хора чакат лятната си отпуска, за да се заемат с нелеката задача да ремонтират дома си. Нашият съвет е, не го правете, особено ако ще ремонтирате и банята, а разчитате да обитавате имота по време на ремонта. Жегата, влагата и прахолякът през лятото могат да превърнат ремонта ви в ад за вас, особено ако участвате активно в него или поне ежедневно контролирате работите. В случай, че сте планирали цялостен ремонт, който включва банята и тоалетната, заложете на април, когато още не е толкова топло. Освен това ще установите, че през пролетта по-лесно се намира качествена работна ръка, отколкото през лятото.

 Мит 15 – Интериорните детайли могат да останат за по-късноИнтериорен съвет 2

      Честа грешка при обновяване на мебелите за баня и дома като цяло  е всички детайли като килими, пана, картини, тапицерии да бъдат оставени за „по-късно“. Първо, от изключително значение е завесите и килимите да бъдат подбрани заедно със самите мебели. Второ, това да оставите празни пространства или стари мебели в току що ремонтираните стаи е най-сигурният начин да се почувствате неудовлетворени от ремонта. Така дори може да изпаднете в крайности, като залитнете в по-сериозни промени, които не са били част от първоначалния план, само и само за да усетите жилището по-свое след промените.

 Мит 16 – Всичко старо/ ново е по-качествено

      Често при ремонта на дома и банята хората залитат в крайността да смятат, че годината на производство е критерии за доброто или ниско качество на даден материал. Така се стига до странни ситуации, при които наглед обновена баня остава с морално остарелите плочки отпреди 20 години или обратното да речем, високо качествен паркет с огромна гаранция и прецизна изработка бива заменен за недотам качествен ламинат само за да бъде нов. Подберете внимателно детайлите в дома, които си струва да запазите такива каквито са, тъй като именно със своята старост те прибавят стойност. Това често са огледала, огнища и камини, в банята ви това може да бъде ваната. Понякога козметичната реставрация на подобни мебели в дома му придава много по-грациозен завършек, отколкото ако просто закупите съвременните им варианти.

      Съществуват не малко заблуди относно ремонта на дома, в следствие на които не само може да се окажете разочаровани, но дори и да си създадете допълнителна работа или разходи, било то по банята, спалнята или хола. Опитахме се да рез      юмираме някои от най-разпространените митове относно ремонта на дома. Много от тях са свързани с банята, тъй като тя е ключово пространство не само за нашата отмора и комфорт, но и за добрия „климат“ в жилището ни. Ремонтите не бива да бъдат самоцел, нито пък непременно повишават стойността на жилището.

    Чуйте двамата ремоделисти Дейвид Стекъл и Андрю Блак  с тяхното мнение относно най-големите грешки, които допускаме при ремонта на дома в интервю за предаването CityLine.   

     Всяко обновяване на това пространство трябва да бъде плод на внимателно планиране и много вдъхновение. Ако някой ви убеждава, че едно бързо освежаване без много да му мислите няма да навреди и може само да помогне, имайте едно наум. Всеки ремонт, който се простира отвъд подмяната на медели, крие в себе си риска да нанесе допълнителни щети, ако не е направен качествено. Участието в ремонта на имота ви навярно ще ви донесе вътрешно удовлетворение и ще направи дома ви повече „ваш“, но в никакъв случай не бива да изземате функциите на зидари, мазачи, коминочистачи, водопроводчици и други. Мислете за дома си като за жив организъм, който трудно бихте доверили на аматьори или хора, които са твърде пристрастни към него. За всяка от системите в това „тяло“ си има професионалисти и техните грижи няма да са второкачествени, стига вие ясно да поставите своите изисквания. Затова не започвайте ремонта без да сте осведомени и да имате конкретна визия в ума си. Не се предоверявайте на майстори и дизайнери, но и не се осланяйте само на собствената си интуиция.