Най-добрите подови настилки за банята според вашите нужди

19.08.2015

    Подовата настилка в банята е важна поради редица причини. От една страна тя трябва да бъде водоустойчива, да не пропуска влага, да бъде устойчива на петна, да има непързаляща се повърхност, за да не е опасна за семейството, и в същото време тя трябва да е достатъчно здрава и красива, за да й се наслаждавате дълго време. Не случайно банята е едно от помещенията, които хората ремонтират най-рядко, решението, което изберете за вашия дом трябва да се вмести и в семейния бюджет.

     Това са доста изисквания за една настилка, но пазарът се старае да предложи решения, които отговарят едновременно на повечето от тези критерии. Преди да изберете дадена настилка, разяснете си сами за себе си колко можете да инвестирате, колко важни са безопасността, издръжливостта и екологичността на материала, който ще подберете за вас.

Ниски цени, но по-ограничен дизайн

     Виниловото подово покритие се предлага в няколко различни гами на достъпни цени. Въпреки че цените могат да бъдат изключително ниски, ще откриете по-малко варианти като дизайн и цветове.

     Акцент: Виниловите плоскости и плочи са смятани за възможно най-икономичното решение за настилката в банята. Винилът е изключително здрав и издръжлив материал и обикновено такива настилки идват с 20 години гаранция.

    Недостатък: Това, което прави винилът, неподходящ за настилка в банята са множеството порички след поставянето му, през които лесно може да проникне вода.

     Съвет: Колкото по-дебел е винилът, толкова по-качествен и по-скъп е той. По-дебелият винил има нееднородна структура и понякога изключително умело имитира камък или дърво.

Изборът на дизайнерите

    Според проучване на американската асоциация на интериорните дизайнери 83% от дизайнерите предпочитат да препоръчват керамични плочки като подова настилка за банята. Основна причина за това е, че керамичните плочки идват с огромна палитра от цветове и размери и могат да бъдат комбинирани в безбройни варианти.

     Акцент: Керамичните плочки са изработени от глина, обработена при много висока температура. Керамиката може да оцелее с векове и е изключително устойчива на драскотини, цепнатини и пори.

     Недостатък: Керамичният под е студен сутрин. Ако сте прекалено чувствителни на студ добре е да инсталирате подово отопление под такъв тип настилка в банята.

      Съвет: Декоративни обшивки и инкрустации могат да увеличат цената на керамичните плочки многократно. Можете да спестите и все пак да създадете страхотно изглеждащ дизайн, като просто използвате плочки от един същ вид, но в различни цветове.

Най-доброто, ако имате деца

     Ако имате деца в дома, най-вероятно те разплискват вода навсякъде в банята. Влага, петна и опасност от подхлъзване са само част от нещата, които трябва да имате предвид. Изключително важно е да подберете настилка, която е устойчива на влага и петна и не е особено хлъзгава, когато върху нея попадне вода. Най-добре е да заложите на винил на плоскости.

     Акцент: По винила не остават петна, устойчив е на влага и е твърд и непокътнат дори и при продължителна агресивна употреба. Гладкият винил може да бъде хлъзгав, когато се намокри, така че изберете такъв с грапава повърхност.

     Недостатък: Избягвайте виниловите плочки. Много често, ако не са поставени добре под тях се просмукват влага и вода.

      Съвет: Винилът на плоскости обема много по-голяма площ и повърхностите, които биха могли да поемат вода са много по-малко. Ако имате съмнения, можете да изолирате краищата му с водоустойчив силикон.

Най-доброто от гледна точка на безопасността

     Гланцираните керамични плочки и тези със стъклена повърхност, които имат специално покритие срещу подхлъзване, са идеално решение за всяка баня. Уверете се, че покритието им е сертифицирано, не се доверявайте просто на това как изглежда плочката.

     Акцент: Фугите, които свързват плочките, създават повърхност на съпротивление. Обмислете вариант за малки плочки тип мозайка, тъй като вероятността такава настилка да се хлъзга е изключително ниска.

     Недостатък: Не използвайте гланцирани и остъклени керамични плочи в душ кабината, тъй като стъклото може да се надраска и става изключително трудно за чистене.

      Съвет: Използвайте светла основа под стъклените плочи, за да засилите техния блясък.

Най-добро от гледна точка на издръжливостта

      Кариерните плочи са по-здрави от гланцираните такива. Повърхността им изглежда малко по-груба, което предотвратява пързалянето по плочките дори и когато са мокри.

    Акцент: Този вид плочки потъмняват с времето и добиват автентичен и изискан вид.

    Недостатък: Подобен теракот с естествена повърхност може да бъде малко груб за по-чувствителни стъпала и трябва да бъде третиран на всеки две години със специален лак, за да не прониква влагата по-навътре.

     Съвет: Не използвайте такъв теракот, ако обичате всичко да е еднакво, тъй като с времето всяка плочка потъмнява по различен начин.