Летните тенденции за баня през 2016

30.06.2016

    Пристигането на всеки нов сезон ни дава възможност да погледнем нашия дом в нова светлина, като една динамична среда с непрекъснато променящите се акценти и аксесоари, позволяващи бързото обновяване на всяка стая. Макар и да изглежда невъзможно напълно да променим стила на всяка стая на всеки няколко месеца, все пак можем да черпим вдъхновение от горещите сезонни тенденции, за да придадем на своя дом стилна и свежа аура. С този текст целим да разгледаме най-горещите тенденции за баня за това лято. Въпреки че някои от тях предлагат значителна промяна в стила, други обещават да направят банята Ви по-елегантна дори отвъд лятото на 2016.

     Модерните бани се превръщат във все по-отворени, луксозни и гъвкави пространства, които отиват по-далеч от абсолютния минимум и се припокриват с разкоша. Независимо дали Ви се иска да обновите вашата баня напълно или просто леко да я освежите, си струва да разгледате най-добрите хитове от това лято, преди да вземете решение!

 

 

 

Наблегнете на живот в банята

       Фразата „баня като хол“ може и да звучи малко налудничаво в началото, но това определено е пътят напред за тези, които планират чисто нова баня. Концепцията "Живот в банята" набира скорост по целия свят, с дизайнери и собственици, гравитиращи около тази иновативна и луксозна визия. Това е тенденция, която вече е използвана при персонализирането на толкова много бани, че наскоро част от тези проекти бяха изложени в Salone del Mobile 2016. Самото изложение позволяваше на посетителите сами да добавят лавици, удобни дивани, камини, телевизори и друга техника в банята. Този подход към подобренията във Вашата баня ще я превърне в успокояващо лично светилище.

Насладете се на тропически дарове

      Лятото и тропическите елементи вървят ръка за ръка. Едва ли е изненада, че както всеки път, с идването на по-топлите месеци, всеки иска да включи по малко тропическо богатство и красота в банята си. Хубавото е, че съвсем не е необходимо напълно да променяме стила на банята, за да добие той по-тропически ориентиран изглед през летните месеци. Добавете типични елементи като тучни зелени растения с техните гигантски листа, естествени покрития, като бамбукови щори или ратанови мебели, или може би осветителни тела, вдъхновени от тропиците. Смесването на модерни и тропически стилове е доста лесно, и често резултатът е наистина грандиозен.

Отдайте се на скандинавска простота

     Докато красотата на тропическия стил изглежда твърде очевидна и дори клиширана в известна степен, скандинавският стил бани изглеждат чудесно във всеки сезон, през цялата година! Със скандинавския стил наистина не е нужно да се притеснявате за промяна на стила, щом зимата пристигне. Изпълнени със светлина, просторни и релаксиращи скандинавските бани са в неутрални нюанси и създават усещане за уют и през най-студените месеци. Можете да комбинирате този стил с рустик елементи, мебели от средата на века, шкафове или дори щрихи от викторианската епоса , за да създадете една наистина уникална баня.

Изпробвайте открити шкафове

      Тази тенденция е малко по-специфична от споменатите досега и ако не сте наистина организиран човек, тя може да се окаже трудна за следване. Отворените шкафове за баня са гореща тенденция в момента и те се вписват прекрасно в перфектни бани с грижливо сгънати и подредени кърпи, изложени на видимо място. Откритите шкафове също така  придават на малката баня по-просторен външен вид и създават непринудена атмосфера, без да има претрупване. Всичко това, разбира се, е вярно само ако не разполагате с един тон елементи като сешоари, преси, козметични продукти, кърпи и т.н., които да натежат в общата визия на банята. Ако имате достатъчно място по другите рафтове обаче, отвореният шкаф е чудесно допълнение.

Изнесете душа на открито

      Романтиката на външения душ не може да се отрече. И тъй като лятото е вече тук, сега е времето да го изпробвате. Външните душове се предлагат в голямо разнообразие от стилове и форми, някои много по-екстравагантни от други. За тези, които имат малко пространство, външеният душ може да бъде едно чудесно разширение на съществуващата банята, докато се превърне в малък, частен двор с душ пространство. Можете дори да опитате да изградите една стая с полупрозрачни стъклени стени, за да пресъздадете удобно настроение, без да се притеснявате за неприкосновеността на личния Ви живот. Но най-добрите душове на открито несъмнено са тези, скрити дълбоко в буйна растителност, където наистина можете да се свържете с природата.

 Текстура

      Този сезон като че ли цветовете остават малко на заден план и на тяхно място се поставя акцент върху красивите текстурирани материали. За момента релефът и текстурите са огромен прилив в модните тенденции за баня, макар и те често да изглеждат не особено практични на домакините, поради трудното им почистване. Ако Ви се иска да въведе повече текстури във Вашата баня, започнете с плочките. Акцентираща стена зад ваната или петно там, където е душът, са едни от фините начини да въведе релефа във Вашето пространство.

Мед

       Тенденцията в дизайна да се интегрират медни акценти е тук, за да 

остане. Медта е метал, който придава топлина и елегантност на обстановката.  Ако Ви се иска да има медено намигване в банята, инвестирайте в няколко елемента - меден радиатор, ваната или батериите за душа. Когато става дума за мед, е много важно тя да бъде съчетана с други материали. Помислете за използването на сива шиста, тъй като тя наистина кара медта в банята да изпъкне.

Природата

     Освен че можете да изнесете това, което е вътрешно, като душ кабината, навън, още по-осезаема е и обратната тенденция – да се внесе в банята това, което е присъщо за външния свят и дивата природа. Дървото трябва да бъде приоритет в дневния ред на интериора на всички през 2016 г. 2015 г. донесе една вълна от скандинавски стилове, която все още не отминала, и настроенията продължават в посока използването на дървесина и естествени камъни. Можете да интегрирате дърво в банята си по много начини. Мебели от красив масивен дъб, например, изглеждат изключително ефектно с много проста бяла облицовка на банята. Ако наличието на дърво в банята Ви притеснява, насочете се към качествен гранитогрес с дървен ефект. Той не само изглежда невероятно, но в дългосрочен план той е по-практично решение и изисква по-малко поддръжка.

Ексцентрични завършеци

      Персонализирането е големият хит в модните тенденции за 2016 г. Всички обичаме да се знае, че нещо е направено само и специално за нас. Клиентите вече могат да поискат техните продукти, като например кранове, да бъдат завършени с черен хром или червено злато, например. Тези специални "лични" добавки наистина правят банята по-изразителна. Именно те й придават ефекта"уау" и са наистина прекрасен луксозен завършек на всяко пространство.

Вдъхновени от хотелите

       По-често отколкото си даваме сметка баните, които сензационно много ни харесват, всъщност са били реализирани в хотели. Редица класически елементи като мраморни настилки, големи плочки или на просторни душ кабини или вани. Това е така, тъй като хотелските бани целят повече да задоволят емоционални потребности на своите гости, отколкото практичестки. Тоест, акцентът пада върху лукса и разкоша и не толкова върху удобството и лесното почистване на банята. Има няколко тенденции, които произлизат от хотелските бани. Първо, мрамор. Той е вечният символ на лукса в банята. За клиенти, които искат да постигнат външния вид на мрамор, но които предпочитат да използват нещо, което е по-лесно за поддръжка, препоръчваме порцеланови плочки за баня с мраморен ефект, които в момента са абсолютен хит в банята.

      Друга хотелска тенденция от тази година са голямоформатните плочки за баня. Обикновено те могат да бъдат намерени в хотелски бани и това е тенденция, която ние можем спокойно да въведем в домовете си, тъй като те създават илюзия за повече пространство. Сивите шисти са изключително популярен избор за широкоформатни плочки.

       Разходката под душа също е по-типична за хотелските бани. През 2016 г. тенденциите за голяма душ кабина остават. От практическа гледна точка, те са значително по-лесни за чистене от всякакви други душове и имат много по-съвременно и просторно внушение. Когато става въпрос за разходка под душа, уверете се, ще сте помислили и за подово отопление, за да се изпаряват всякакви водни капчици, колкото е възможно по-бързо.

Хладни и спокойни

      Студените тонове, които създават спокойна среда, са палитрата за баня през 2016 г. Изумрудено зелените нюанси в комбинация с бяло и с докосването на дървени елементи, създават ободряващо усещане. Същите цветове можете да съчетаете и с метални акценти.

Нестандартното подреждане на плочките

       Геометричните плочки може и да са били изключително популярни през последните няколко години, но вкусовете през 2016 г. се променят още по драстично. Тенденцията е възможно най-опростени правоъгълни едноцветни плочки за баня да бъдат нареждани в нестандартни геомотреични форми. Един от най-нашумелите дизайни е рибената кост, като в нея могат да бъдат вплетени бяло и два нюанса на тюркoазеното, например.

Под от дървени дъски

        Дървените дъски, от които векове наред са се правили лодки, палуби и дори мостове, се завръщат с пълна сила, но този път в банята. Освен че могат да бъдат изключително iздръжливи на вода, ако са обработени със съответните смоли, те имат и прекрасно усещане за босите крака. Превърнете банята си в палуба, пътуването е невероятно.

Двоен душ

      

     Двойните душове набират по-голяма популярност през 2016 г. Най-добрата конфигурация се състои от статична извънгабаритна главата за душ и отделна портативна слушалка, която пък обратното на душа, е възможно най-минималистична. Можете да ползвате двата душа едновременно, като настроите голямата част на лека, почти дъждовна струя и си служите със слушалката за измиване.

Бяло! Бяло! Бяло!

       Бялото е новото черно, когато става въпрос за обзавеждане за баня през 2016 г. Лъскавите черни тела са изместени от матираните бяли, за са добавят свежо и модерно настроение на банята Ви. Използвайте бели тела, за да постигнете чиста, минималистичната визия. Добавете цветен плот или пък оставете всичко в бяло, дори и мебелите, така че да няма цветни акценти.

Индустриален шик

     

сте промишлен ентусиаст,  2016-та е Вашата година. Според редица дизайнери, изразителният промишлен дизайн в банята е в своя възход. Очаквайте да видите използването на хладен пясъчен бетон (или копринено гладък, ако е полиран). Тук се намесват и медта и дървените греди като задължително присъствие. Индустриалният шик е изключително често срещано решение за мъжки бани, тъй като е и малко по-лесен за поддръжка. Внимание обаче! Този тип бани не предполагат открити шкафове, рафтове и меки материи или текстури. Всичко е възможно най-минималистично.

       Бетонът може да направи помещението да изглежда студено и грубо. Въвеждането на контрастиращи текстури като дърво, естествени влакна и плюшени изтривалки за баня и кърпи ще помогне да се омекоти външният вид и да добавите уют.

Розово докосване

       Сезонът в никакъв случай не е розов, но за любителите на по-силни и оживени нюанси, розовото е разрешено. И през следващата година розовото ще бъде един от цветовете, които ни забавляват. Този сезон можете да си позволите да добавите отделни розови елементи, като те трябва да бъдат само в най-ярките и бонбонени нюанси на гамата.

      Розовото може както да направи банята Ви по-сладка и закачлива, така и да й придаде по-дрматичен вид в зависимост от цялостната концепция, която сте си изградили.

Листенца

        Това е тенденция, която започна още през 2015 г., и ще продължава да процъфтява и през тази година. Всякакви щампи и елементи с формата на листа са изключително ашумели. Особено място модните тенденции тази година са отделили на монстерата. Нейните листа красят не само баните, но и бански костюми и дамски чанти. Друга популярна имитация са жасминовите храсти, характеризиращи се с тънките си стебла и множество малки тъмно зелени листа.

Огледалата през 2016 г.

     Запазва се правилото, че най-добре е те да се оглеждат едно в друго, така че когато сте в банята да можете да се видите от всички страни. Както при плочките за баня, така и при огледалата, правоъгълната форма е пълен хит, като тя е тясна и издължена.

        Всепризнат факт е, че 2016 г. е една от най-бележитите през последните години в сферата на интериорния дизайн на банята. Коренно се промениха схващанията за плочките за баня, металите и текстилите в банята. Все по-малко на банята се гледа като на враждебна влажна среда, в която всичко трябва да бъде възможно най-опростено. С подобряването на технологиите и качествто на самите материали, банята скоро ще бъде „новият хол“, а кой знае, защо не и новият външен двор. 

      На линка по-долу можете да откриете още идеи за интериорния дизайн на Вашата баня: