Ламинат и паркет - кратко ръководство за поставяне+съвети

19.11.2019

За ламината


1. Измерване на необходимите материали
Измерете дължината и ширината на цялото помещение. Ако имате
вдатини в стената, включете и тях! По-лесно е да предвидите
стаята като квадрат илиЛаминат Platinum правоъгълник. По-добре е да остане ламинат, вместо да не Ви достигне.След като имате размерите, умножете дължината по ширината Полученото число показва колко количество в квадрати ще Ви трябва.
*Съветваме Ви да добавите 10% фира към получената стойност, тоест, количество, което е в плюс, за да избегнете момента, в който нещо се обърква и не Ви достига ламинат. Може да се получи при рязането например, затова е по-добре да добавите 10%, за застраховка.
Изборът на ламиниран паркет е важен, но не забравяйте и допълнителните материали, необходими за поставянето му. Подложката е необходима и много важна част от поставянето на ламинат. Количеството подложка е като при ламината, само че без да смятате 10% фира отгоре (тоест, умножавате дължина по широчина и получавате необходимото количество). Лайсните трябва да са в същия или близък до ламината цвят. Мерете ръбовете по стените и ще получите колко линейни метра лайсни ще Ви трябват.
2.Полагане на ламинат
Не е зле да оставите кашоните с ламинат да престоят около 48 часа при същите климатични условия, при които ще се поставя (ако имате място в стаята, нека са там). Препоръчителната температура е около 20 градуса. Основата на пода трябва да е равна и почистена добре. Всяка неравност, надхвърляща 3 мм. трябва да се обработи от специалист. Поставете подложката - тя може да бъде полиетиленова, фибранова, полиетиленова с алуминиево фолио, влагонепропусклива, кокосова, фабрично залепена. Веднъж поставена, не е препоръчително да стъпвате върху нея.
ВАЖНО: Подовият ламинат не се лепи, нито се кове, а се сглобява като пъзел - полага се плаващо и може да си помагате за сглобяването с гумен чук. Започнете с поставяне на първия панел на разтояние 8-10 мм. от стената и продължете с втория до него по края на стената. Карайте така до края на реда. Като започвате да редите втория ред, разместете линиите, така че да не се застъпват. Със сигурност ще се наложи да мерите и режете за крайните парчета, затова си подсигурете необходимите материали - молив, чук, метър. Можете да отворите няколко пакета и да вземате ламинат от различни кутии, за да не се повтарят шарките. Первазите се слагат накрая като се закрепят за стената с дюбели и винтове. Препоръчваме да закупите всичко необходимо от едно място и в един ден, за да може да съчетаете материалите и цветовете по походящ начин.

За паркета

1. Необходими условия за поставянето на паркет
Естествен паркет Бамбук Масив CaramelПри поставянето на паркет основно значение имат 3 фактора: основата на пода, вида на паркета и системата за монтаж.
Основата е най-важна - трябва да е обработена добре, за да е равна, чиста и СУХА. Aко някое от тези условия не бъде изпълнено, то най-вероятно ще имате проблеми с паркета. Измерването на необходимото количество е като при ламината - умножавате широчината по дължината и добавяте 10% фира. Също като при ламината, препоръчваме да оставите паркета в помещението за климатизация минимум седмица преди монтажа. Трябва да знаете, че най-големия враг на паркета е влагата! Ако помещението е влажно, то потърсете алтернатива на паркета, тъй като дървото поема влажността и се измества.2.Поставяне на паркет
Има три начина за полагане на паркет: сухо редене, редене с лепене в сглобката и редене с лепене за пода.

  • При сухото редене паркетът се подрежда директно върху пода без да се залепва по какъвто и да е начин, но тук задължително условие е замазката да е гладка и равна. При този метод се разчита на плътността на сглобката нут-перо и на заклинването откъм стената. При заклинването е добре да използвате монтажна пяна, тъй като тя спомага паркетът да има известна еластичност при разширяване и свиване при промяна на атмосферната влажност. При този тип монтаж на паркет е сравнително лесно да се изваждат и подменят плоскости.
  • При редене с лепене в сглобката се слага лепило меджу самите плоскости. Това поставяне обаче не подлежи на ремонт. Както при сухото редене, и тук нямаме право на неравна повърхност, в противен случай лепилото се къса и паркетът ще прожинира. Не препоръчваме този тип редене на паркет, защото при тежестта от мебелите покрай стените има огромна вероятност да се отворят фуги по средата на помещението, а никой не иска това да се случва.
  • Реденето с лепене за пода е най-удачният вариант за монтаж на паркет. При него трябва да се постави лепило директно върху пода с гребеновидна шпатула, а върху лепилото се подрежда и паркета. ВАЖНО: Използвайте само лепила, които не съдържат вода (полиуретанови двукомпонентни) - те съхнат бързо и имат свойството да раздуват при съхнене. Това от своя страна прави възможно и залепването върху не особено равна повърхност. Въпреки това основата не бива да е нестабилна или ронлива. Препоръчителната влажност за по-дълъг живот на паркета е между 20% и 60%. Циклене и лакиране през определен период от време ще удължи живота на паркета Ви. Лакирането на паркета се прави с цел предпазване от замърсяване и по-лесна подръжка.

    Успех!