Коркът и неговото приложение като подова настилка. Екологично решение за дома

19.06.2015

      Всеки, който в последно време е обновявал подовата настилка в дома, си може да потвърди, че палитрата от възможности е огромна: от бамбук до дърво, от ламинат до камък. Има за всекиго по нещо. Докато всеки вариант на подова настилка със сигурност има своите плюсове, коркът със сигурност е една от настилките, които изпъкват със своите предимства. Коркът има редица свойства, които просто няма как да откриете при всички останали настилки.

      Един от главните плюсове на корка са изключителните му изолационни характеристики. Ако живеете в страна със студен климат или изолацията на шума е приоритет за Вас, то коркът е Вашата настилка. Коркът изолира студа навън, а шумоизолиращите му способности със сигурност го правят предпочитан избор за редица хотели. Умението на корка да задържи топлината в помещението го прави екологично и енергоспестовно решение за дома и инвестицията обикновено се възвръща за около година, тъй като сметките Ви за ток през зимата ще намалеят  драстично и няма нужда да инвестирате в качествена топлозиолация. Коркът е винаги мек и топъл на докосване, приятен за стъпване дори и на бос крак.

      Освен това този тип настилка е лесен за поставяне. Тъй като е от така наречения тип „плаващ под“, не се изискват лепила за поставянето му. Закрепя се с помощта на малки езичета към пода и е толкова просто, че можете дори и сами да го поставите. Ако решите да се преместите след време, няма да е необходимо да оставите корковата настилка в жилището, можете лесно да я вземете със себе си. Освен това този тип материал подлежи на рециклиране, което повишава степента му на екологична ефективност не само за дома, но и за бизнеса.

      Когато инвестирате в нова подова настилка, обикновено искате настилка, която ще изглежда добре и след години и това е един аспект по отношение, на който коркът няма равен. Като издръжливост той често надминава дори и най-високо качествен паркет. Можете да го поставите в коридора и на места с интензивен трафик на хора, той гарантирано ще остане непокътнат.

Екологично решение за дома

       В случай, че сте заинтересовани от енергийната и екологична ефективност на Вашия дом, то определено коркът е решението, което ще Ви накара да се гордеете с избора си. Докато паркетът и дървените настилки са изработени от отсечени дървета, коркът е добиван по начин, който е максимално щадящ за природата. Коркът се добива като на всеки осем години се сваля само повърхностната кора на дървото. Дърветата биват обозначени и третирани според редица изисквания, така че самото растение да не бъде застрашено. Производството на корк налага така наречените „зрели“ дървета, за да има достатъчно количество външна кора. Това означава, че добивът на корк във всяка страна като Португалия, например (един от най-големите износители на корк в света), трябва да бъде много внимателно изчислена. Количеството засадени нови дървета е пропорционално на евентуалното увеличаване на продукция 8 години напред. Корковите дървета са дом за много животински видове включително и за застрашени такива като иберийския рис, например. Индустрията на производството на корк е занаят за хиляди хора в страни с не висок стандарт на живот като Португалия, Алжир и Мароко.

     Що се отнася до визия, цветове и дизайн, коркът е уникален със своята гъвкавост и издръжливост. Противно на разпространените нагласи той може да има не само естествения си бледо кафеникав сандалов цвят, но и благодарение на лакове, може да бъде тъмно и червеникаво кафяв, махагонов, черен, абаносов, дори и син, червен, зелен и други. В страни производители като Португалия и Мароко можете да откриете чанти, обувки, бижута, мебели и други аксесоари, произведени от корк.

      Ако Ви допада вида на естественото дърво, но не сте уверени, че то е най-практичният вариант за Вас, коркът определено може да се яви като по-удобната му версия. Материалът, който се използва за подови настилки е третиран, така че да изглежда максимално автентично и създава усещането за дървесина със зърнестата си структура. Ако търсите ефекта на тропически гори в дома си, но не искате да вредите на околната среда, това е най-удачният вариант. Не се подвеждайте обаче по факта, че коркът е дървен материал. Вече съществуват разработени версии на настилки, които успешно имитират теракот и камък. Подовете, покрити с корк са изключително добре защитени и изолирани, а самият корк е лесен за почистване и много издръжлив.