Комбинации за обзавеждане на баня между 5-12 кв.м.

24.02.2017

баня обзавеждане

Банята е, вероятно, най-малката по размери стая в нашите жилища. Но това не я прави по-малко значима. Това е място, където всеки член на семейството прекарва всеки ден немалко време. Затова оформлението на това помещение, изправната работа на изделията, функционалността на всички елементи на интерирора непременно се отразяват на настроението на ползвателите.

Как правилно да планираме обзавеждането на банята, дори и с по-малки размери? Това е отговорна и трудна задача, непрощаваща грешки, изискваща сметки, вкус и знания за проектиране и изграждане на една баня. Ще се опитаме да улесним задачата, като ви запознаем с особеностите на различните размери бани между 5 и 12 кв.м. и ви предложим идеи за тях:


Баня от 5 - 6 кв. м. - комфортна обстановка и естетична привлекателност

 баня хотел

В баня с площ 5-6 квадрата не е нужно да се безпокоим за всеки сантиметър, можем удобно да поставим всичко необходимо и пак да получим помещение със свободно пространство.

Изборът на цветова палитра за помещението е достатъчно голям – използването на ярки и дори тъмни нюанси в дозиран вариант е напълно уместно. И все пак, 5-6 кв.м. не са достатъчни, за да планирате вана в центъра или тоалетна маса с огромно огледало.

 При тази квадратура може да си позволите много, но без да излизате от рамките на ергономичното разположение на водопроводната техника и възможната мебелировка.

 Нека разгледаме конкретни дизайн-проекти, за да видим по какъв начин може да се обзаведе баня със средни размери по комфортен и рационален начин, като и външно изглежда привлекателно.

 Комбиниране на обзавеждането в баня със средни размери

баня средни размери

 От гледна точка на разположение на изделията, площта от 5-6 кв. м. не стигат, за да се сложи вана и душ кабина. Но двете функции могат да се съвместят в рамките на едно пространство. За тази цел трябва над ваната душ с гъвкав маркуч. По правило, за да предпазите от пръски пространството около ваната, поставете стъклена преграда, която да заема една трета от дължината й.

 

ДУШ СИСТЕМА ГРОЕ EUPHORIA NEW Т180-27296001

В баня със среден размер въпросът за пространството винаги е актуален. Инсталирането на тоалетна с вградено в стената казанче, ще ви позволи да икономисате малко пространство, да не говорим за естетичната привлекателност на подобна конструкция.

КАЗАНЧЕ ЗА ВГРАЖДАНЕ ГРОЕ КОМПЛЕКТ 3:1С БУТОН 38732 ХРОМ

Ако имате отделна тоалетна и нямате необходимост от казанче в банята, може да изпозлвате пространството по дължината на стената (ако помещението е правоъгълно) за слагане на две мивки. Това малко вложение от финансова гледна точка ще ви позволи да спестите време сутрин, когато всички се приготвят за своите дела. Дори семейните двойки без деца при наличието на двойна мивка икономисват време в час пик.

 Друг отличен начин за спестяване на време е инсталиране на два срещуположни душа, вместо една вана.

 Баня от 7 кв. м.

Баня

 Банята с размери 7 кв. м. е мечта на всеки човек. Тя има достатъчно място за всичко и може да бъде оформена във всякакъв стил. Баня с такива размери има всички условия за създаване на малък салон, в който могат да се извършват различни процедури.

Оформление

баня черно-бели плочки


Голямата баня ви дава пълна свобода на действия при избор на стил. Може да изберете класически интериор, в който ясно се проследява последователността в използването на цветове и материали.

Не е лоша идеята за баня в стила на минимализма или в морски стил, защото така обстановката в нея ще стане необичайна и оригинална. Ако мечтаете за отпуска и морски бряг, то морските мотиви ще ви позволят да релаксирате и съберете сили.

Удачно решение за баня 7 квадрата ще бъде използването на цвят венге. Този цвят се съчетава отлични с ярки нюанси, затова интериорът на банята ше изглежда особено привлекателно.

Ако желаете да създадете по-цветна и непринудена обстановка, може да използвате зеления цвят, който създава природна атмосфера и позволява отлична релаксация.

Ето няколко идеи за обзавеждане на баня от 7 квадратни метра:

баня еко

Баня в еко стил. При обзавеждане в този стил трябва да се придържате към естествени текстури и цветове, минимализъм в детайлите и плавно извити форми. В баня от 7 кв. м. можете да поставите например вана до прозореца, а душ кабина от отсрещната страна.

ТЧ КАНЕКТ СТЕННА БЯЛА 48СМ Е804601

Редом до душ кабината да разположите мивка с огледало и шкафче за различните принадлежности. До ваната може да инсталирате конзолна тоалетна чиния, която е компактна и пести пространство.

баня с две мивки

Баня с две мивки. Вана и душ кабина от от едната страна, от другата плот с две мивки, удобна табуретка, шкаф и вградена тоалетна в далечния край на помещението. Подобно разположение удължава стаята, а двете мивки с голямо огледало пестят времето на семейството.

Модерна баня. Много добър вариант е голяма ъглова вана, а до нея малко шкафче за аксесоари и кърпи. Сложете отсреща вградена тоалетна и мивка, под която има друг шкаф. Не забравяйте огледалото и осветлението.

Баня 10 кв. м.

Баня

Банята с размери от 10 кв. м. е достатъчно голямo и просторно помещение. В нея има място за поставяне на всички необходими изделия, макар понякога може да се каже, че и такава площ не е достатъчна за разположение на вана. Ако правилно подходите към обзавеждането на това помещение, то ще има достатъчно красив и функционален външен вид.

Функционалности

жена баня

Преди да тръгнете за строителни материали, вземете лист хартия и молив и се опитайте да обрисувате проекта за банята. Вземете предвид, че всички елементи, които ще използвате, не бива да надхвърлят 10 кв м.

На даден етап ще възникне вечният въпрос: вана или душ кабина? Днес изборът на тези изделия е толкова голям, че може да изберете не само материала, но и размерите, както и функциите на изделията.

Не забравяйте, че душ кабината ще ви спести място, но дори и най-скъпата и голяма душ кабина не може да замени ваната. Ако взимането на вана ви е любимо занимание, то си струва да пожертвате няколко квадратни метра.

Осветлението

Осветление

При обзавеждането на банята е важно да обърнете внимание, че помещението трябва да бъде добре осветлено. Това особено касае бани с площ над 8 кв. м. Ако подготвяте баня в тъмни тонове, може да използвате няколко източника на светлина. Това може да ви позвили условно да разделите помещението на няколко ефектни зони.

Мнозина пренебрегват осветлението, а то е много важен аспект. Качествената светлина прави дори семплият интериор по-ярък и изискан. Така интериорът ще изглежда по-завършен, а и доброто осветление ще ви позволи да извършвате хигиенните си процедури по-качествено и внимателно.

Подходящо цветово решение

Tomi

Белоснежната баня ще изглежда много стилно. В интериор от 10 кв. м. отзи цвят визуално ще увеличи помещениет и ще създаде още повече простор. Но не е изключено да се използват и допълнителни цветове. Белият цвят се съчетава отлично с черно, кафяво и тъмно синьо.

Банята, изпълнена в черен цвят, създава необикновена обстановка. Той ще направи банята ви далеч по-изискана. Използването на малки бели и червени акценти, ще ви помогне да създадете по-приятна обстановка. Освен това, използването наа тези цветове ви позволява да обзаведете банята във всеки един стил.

Кафявата баня ще изглежда ефектно и необичайно. Ако обичате нетрадиционните цветове и съчетания, то точно този нюанс ви е нужен. Използването на гланцирани плочки ще придаде на помещението блясък и очарование. Подобна баня ще ви позволи да прекарвате времето си ползотворно и в приятна обстановка.

Обзавеждане на баня от 12 кв. м.

Баня плочки

 Баня от 12 кв. м. - това много или малко е? Всеки има своите критерии, но според съвременните норми трябва да отбележим, че 12 кв. м. си е лукс. Затова да разгледаме варианти как може да се оформи интериора на подобна баня, как да се използва дизайна и т.н.

 Разпределение на предметите и функционалността

ДУШ КАБИНА КУБО 100/100 ХРОМ САТЕН ОВАЛ T7149EO

Дори да имаме цели 12 кв. м. то трудно ще можем да се разхождаме в това пространство. Следователно, трябва да измислим интериорен дизайн, който да пасва на помещението. Трябва да определим вана ли ще има, или душ кабина. По същество, ваната може да замени кабината, но не и обратното.

Ако приоритет са ви функционалността и икономията на пространство, тогава използвайте душ кабина. Така може да спечелите най-малко 05, кв. м. Кабината може да се постави в ъгъла, което съществено ще спести площ. Не бива да се забравя и че душ кабината, по принцип, е снабдена с допълнителни функции. Затова може да получите повече удоволствие от процеса.

Този елемент е основен в банята, но не бива да забравяме и за останалите. Например за пералнята. Изобщо, най-добре избягвайте присъствието на този уред в банята, ако е възможно. Дори относително малките габарити на пералнята могат да отнемат драгоценно пространство. Къде тогава да я поставите? Един от най-разпространените варианти е в кухнята, където сред мебелите изглежда хармонично.

Ако пералнята трябва да бъде именно в банята, може да я поставите под умивалника. Останалото пространство е нужно за другите предмети. Кошче за мръсното пране е необходимост за една баня. Също така трябва да помислите за рафтове, шкафче или някоя конструкция, която позволява удобно да подредите средствата си за грижа за тялото, косата и лицето. Ако пространството не позволява да поместите всичко, може да използвате ъглови етажерки за баня. Те не отнемат ценни „квадрати“ и са удобни.

Оформление

Adagio

Не трябва да забравяме и оформлението на банята. За това помещение се препоръчват по-светлите нюанси, но и някои тъмни акценти могат да стоят добре. Отлично изглеждат жълти, сини и черно-бели тонове. Макар че черно-бялото трябва да се съчетае умело, за да не изглежда тъмно: бялото трябва да е повече, добавяйки се черни акценти.

Като цяло, дизайнът на баня от 12 квадрата може да бъде различен. Може да бъде морска тематика или, например, източна. Може да се оформи помещение в по-екзотична насока. Защо не египетски стил?

При бани с по-големи размери е изгодно да помислите за тандем мини-вана с душ кабина, две в едно, за значителна икономия на незаетото пространство. Компактните тоалетни (къса проекция) също решават тази задача, а и улесняват почистването.

Незабележимите на пръв поглед нюанси при планирането на пространството на банята

3D баня

По време на обмислянето на проекта на вашата баня обърнете внимание на някои наглед незабележими детайли, които по-натам могат да провалят всичко. Ето списък с такива нюанси:

  • Проверете предварително има ли достатъчно светлина в зоната на ваната и огледалото.

  • Закачалката за кърпи не е длъжна да бъде зад вратата

  • Ако в семейството ще има скоро или вече има малки деца, е по-добре да се направи висок пиадестал, за да може мивката да е достъпна и за тях.

  • Махнете дървената мебел от плана за банята.

  • Планировката на банята предполага ли огледало върху отварящата се врата? Тогава се погрижете предварително за ограничител за отваряне на врата, за да може огледалната повърхност да остане цяла.

  • Ако ще слагате шкафове за бельо и кърпи в близост до банята, ще се наложи да се погрижите за вентилация на помещението.